ELECCIONS GENERALS
Girauta i la teoria de la conspiració
El candidat de Ciutadans per Barcelona va qüestionar durant anys l'autoria dels atemptats de l'11-M, apuntant a ETA
"En una atmosfera de fúria (que en cap moment va apuntar als responsables dels atemptats), falses imputacions, assetjament moral i físic d'un partit que articula políticament mig Espanya, manipulació del dolor, desinformació i flagrants mentides d'una emissora de ràdio aficionada a concedir-se premis, el poble va votar. I els gestors polítics que havien dirigit l'espectacular recuperació econòmica d'Espanya, creat cinc milions de llocs de treball, reduït l'atur a la meitat, accedit a l'euro després de complir severes condicions inassequibles a Alemanya i França, van perdre. Van perdre amb gairebé 10 milions de vots".
Així lamentava Juan Carlos Girauta, ara candidat de Ciutadans per Barcelona, la derrota electoral del PP i la consegüent victòria electoral de José Luis Rodríguez Zapatero en les eleccions de març del 2004. Les reflexions de Girauta formen part de l'"epíleg urgent" del seu llibre 'La República de Azaña' i estan escrites l'any 2006, bastant temps després que s'hagués confirmat (tant per part de la policia com dels serveis secrets) que els atemptats del 11-M havien sigut obra de radicals islàmics i no d'ETA. Malgrat tot, Girauta seguia abonant la coneguda teoria de la conspiració que alimentava el PP i seguien subscrivint alguns mitjans.
Notícies relacionadesDe fet, l'actual eurodiputat havia sigut un dels afins al PP que van resultar damnificats en aquells comicis del 2004, quan havia ocupat el sisè lloc de la llista popular a la circumscripció de Girona, amb Jordi de Juan de número u i Enric Millo (que concorria com a independent) de segon. Prèviament, Girauta havia concorregut pel PP en eleccions municipals i autonòmiques. No va ser fins al 2009, quan l'ara cap de llista de Ciutadans per Barcelona es va unir a les files del partit d'Albert Rivera.
LA SEVA PERSPECTIVA HISTÒRICA
La seva lectura dels fets de l'11-M tenia bastant de catastrofisme i enllaçava l'Espanya del 2004 amb la de la Segona República de Manuel Azaña. "Al mateix país i set dècades més tard, es reproduïen els patrons que van conduir al fratricidi. Errors en algun cas mil·limètricament calcats, ressuscitats en un entorn social, econòmic i cultural que no té res a veure amb aquell. La distància evitarà que arrelin com llavors, però això no significa que no deteriorin la convivència, que no sembrin l'odi, que no afectin l'estabilitat nacional", vaticinava el 2006 el candidat de Ciutadans.
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Entrevista Andreu Buenafuente: «A hores d’ara ja no em preocupa aixecar polseguera»
- Investigació en marxa ¿Què ha passat a Cornellà? Les claus de l’atropellament múltiple al camp de l’RCD Espanyol
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Ministra d’Inclusió. El repte de governar Saiz: "És necessària la política del retrobament"
- Esmorzar de ‘Diario de Noticias’ i EL PERIÓDICO Illa: "Quan Catalunya i Navarra lideren, Espanya avança i Europa s’enforteix"
- Atletisme "¿La plata europea? Continuo sent el mateix pringat"
- TENNIS L’Alcaraz més "intel·ligent" se cita amb Sinner en la final de Roma
- La ronda italiana Fantàstica victòria d’Ayuso al Giro