L'ONZENA LEGISLATURA

Junts pel Sí perfila la nova oferta de Govern a la CUP

Mas subratlla que la seva presidència no perdria atribucions

El president pressiona la CUP: "Si no es mou tothom, l'acord és impossible"

El diputat de la CUP Antonio Baños, durant el segon debat d’investidura al Parlament.

El diputat de la CUP Antonio Baños, durant el segon debat d’investidura al Parlament. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Lleus moviments de peces en l'encara irresolt trencaclosques de les negociacions sobiranistes. Aquest dijous, Junts pel Sí ha donat alguns detalls més de l'estructura del Govern que proposa a la CUP per aconseguir els seus vots i, per tant, la reelecció d'Artur Mas. Després d'una informació publicada pel diari 'Ara', la coalició independentista ha assegurat que Mas mantindria "totes les seves atribucions" i nomenaria un vicepresident que, tal com va avançar EL PERIÓDICO, seria el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que s'ocuparia de tota l'àrea econòmica de la Generalitat. En paral·lel, hi hauria l'actual vicepresidenta en funcions, Neus Munté, i el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva. Junqueras, Munté i Romeva dirigirien tres comissions de govern.

"Es proposaran els mecanismes pertinents de coordinació d'aquestes comissions delegades d'acord amb el president i el vicepresident" per reforçar la idea que es tracta d'un Govern "de transició", afirma el comunicat de la coalició. 

NO HI HA MÉS CESSIONS A LA CUP

En termes negociadors, fonts del Govern i de CDC han volgut deixar molt clar que no es tracta de cap cessió més a la CUP. Així ho ha ratificat el mateix president Mas subratllant que l'esquema "en cap cas qüestiona l'eficàcia i la dignitat de les institucions catalanes, incloent-hi la presidència de la Generalitat". Les costures internes de Convergència i de l'Executiu de Mas en funcions ja són prou tenses després de les cessions anunciades (la resolució rupturista, l'estructura nova del Govern i la qüestió de confiança al cap de 10 mesos que podria tombar el president) per afegir-n'hi d'altres.

La proposta donada a conèixer aquest dijous incorpora conceptes ja aplicats durant el Govern tripartit que va presidir Pasqual Maragall. El que fa Junts pel Sí és subratllar que aquest Govern donaria pes específic a l'àrea social i al procés constituent, així com a "construir una nova legalitat (incloses les estructures necessàries) que permeti, arribat el moment acordat, substituir l'actual marc autonòmic obsolet". Es tracta, segons fonts de CDC, d'un "moviment en termes assenyats". Mas ha llançat un avís molt directe a la CUP: "Ens estem movent perquè hi hagi un acord, però si no es mou tothom, l'acord és impossible".

Notícies relacionades

Mentrestant, la CUP ha evitat pronunciar-se. La diputada Eulàlia Reguant ha afirmat que no hi haurà cap anàlisi sobre aquesta qüestió abans del "debat nacional" que ha convocat l'organització anticapitalista diumenge que ve a Manresa i amb uns 1.600 militants ja inscrits. No està prevista una votació sobre la investidura de Mas, perquè la cita té com a objectiu analitzar l'estat de les converses amb Junts pel Sí. Segons la CUP, l'elevat nombre d'inscrits "demostra l'interès de les bases per participar en el crucial debat que fa setmanes centra la política catalana".

LA NEGOCIACIÓ

Sobre l'estat de les negociacions, fonts de CDC veuen difícil que, malgrat la reunió de diumenge de la CUP, es pugui arribar a un acord abans de la campanya del 20-D. D'altra banda, les taules negociadores sobre el procés constituent i el pla de xoc contra la pobresa avancen, segons Junts pel Sí, tot i que el ritme no és el que desitjaria la coalició. I en cap cas es descarta que finalment s'hagin de convocar noves eleccions.