CAMÍ CAP A LES URNES

El PSOE assumeix el principi d'ordinalitat en la seva reforma constitucional

Els socialistes presenten aquest dimecres una proposta basada a la Declaració de Granada

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / PATRICIA MARTÍN / MADRID

El PSOE solemnitza aquest dimecres la presentació de la seva proposta de reforma constitucional en un acte al Congrés dels Diputats, davant els barons territorials del partit. Les mesures per adaptar la Carta Magna, que s'articulen en cinc eixos, estan basades en la Declaració de Granada, impulsada el 2013 per Alfredo Pérez Rubalcaba quan estava al capdavant de la formació. El document assumeix el principi d'ordinalitat, que estableix la correlació entre les aportacions d'una comunitat autònoma i els beneficis que rep, en base a una precisió del Tribunal Constitucional perquè "no es col·loqui en pitjor condició relativa a qui contribueix respecte de qui es beneficia".

La proposta socialista advoca per establir els elements fonamentals del sistema de finançament dels territoris d'acord amb el  principi d'estabilitat i equilibri en el repartiment dels recursos públics. També aposta pel principi d'autonomia financera i l'equitat territorial basades en la "màxima transparència". El document proposa donar la "màxima transparència a la garantia del principi de solidaritat a través del reconeixement de nivells similars de serveis públics" en les diferents autonomies.

ACTUALITZAR L'ESTRUCTURA TERRITORIAL

Entre les claus de la reforma, el PSOE demana un nou pacte que actualitzi l'estructura territorial de l'Estat a la vista dels "problemes estructurals" i de les "tensions" que s'han generat. El document proposa reformar el Senat per convertir-lo en una autèntica cambra territorial, incloure el principi de "lleialtat federal" entre l'Estat i les comunitats autònomes i millorar la cooficialitat de les llengües d'Espanya. Els socialistes també volen aclarir el sistema de distribució de competències, reconèixer les singularitats i "establir els elements fonamentals del sistema de finançament".

Per als socialistes, l'Estat de les autonomies necessita una profunda revisió per proporcionar "respecte a les identitats diferenciades dins d'Espanya", que sigui "compatible amb un compromís col·lectiu amb el projecte en comú". El text també esmenta la necessària "solidaritat" per reduir les desigualtats territorials i al·ludeix a la cooperació entre les diferents administracions públiques.

REFORÇAR DRETS

Més enllà de l'encaix de Catalunya, el PSOE proposa modificar la Constitució en altres quatre eixos. Així, per promoure un estat amb “justícia social”, planteja reformar l'article 135 de la Constitució, com ja va proposar al novembre Pedro Sánchez, per donar prioritat a l'“estabilitat social” per sobre del pagament del deute. Així mateix, el PSOE proposa reconèixer drets fonamentals com la protecció de la salut o el reconeixement al dret a una renda mínima vital i “dotar de contingut el dret a la vivenda”.

Així mateix, per a “revitalitzar l'Estat de Dret” el principal partit de l'oposició planteja “regular” la igualtat entre homes i dones, eliminar la preferència de l'home sobre la dona en la successió a la Corona i “actualitzar i consolidar el principi de laïcitat”.

Notícies relacionades

En matèria de regeneració, proposa “limitar” l'aforament, “enfortir” l'actuació imparcial dels òrgans constitucionals i reguladors o reformar el procediment per a la reforma constitucional. Així mateix, demana establir primàries o desbloquejar les llistes a les Corts.

Per últim, projecta “adequar i reforçar” la vocació europea i iberoamericana d'Espanya.