DESPRÉS DELS COMICIS DEL 27-S

Mas firma el decret de constitució del Parlament

Dilluns que ve es perfila com el dia elegit per iniciar l'11a legislatura

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Artur Mas, firma aquest dimecres el decret de constitució del Parlament perquè comenci l'11a legislatura després dels comicis del 27 de setembre.

Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, després d'aquesta firma, el president farà una compareixença informativa a les 12.30 hores a la sala de premsa de la Generalitat. S'esperen les declaracions del president després del registre aquest dimecres al matí a la seu de CDC i les detencions, entre altres, del tresorer de la formació, Andreu Viloca.

Fins aquest dimecres durant la firma del decret no es desvelarà quin dia es constituirà la cambra, encara que fonts parlamentàries apunten que amb tota probabilitat serà el dilluns 26 d'octubre.

ÚLTIM DIA

El 26 d'octubre és l'últim dia que permet la llei per constituir la Cambra --que fixa 20 dies hàbils després de les eleccions autonòmiques--, i llavors s'obre un termini de 10 dies hàbils per al primer debat d'investidura.

Amb tota probabilitat la nova presidenta del Parlament serà Carme Forcadell (JxSí) i sobre ella recaurà la responsabilitat de convocar el primer ple d'investidura: si decideix esgotar també el termini, serà el 9 de novembre, un any després del procés participatiu.

Després de celebrar-se el primer ple d'investidura, s'obrirà un termini de dos mesos per elegir el nou president, de manera que Junts pel Sí tindrà fins al 9 de gener per convèncer la CUP que voti Mas.

Si no hi ha un majoria possible per investir un president, s'haurien de convocar de nou eleccions de cara a la primavera.

NEGOCIACIONS DIFÍCILS

La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha admès aquest dimarts "dificultats" entre JxSí i la CUP per arribar a un acord que permeti elegir un president i formar un nou Govern, però s'ha mostrat convençuda de s'arribarà a un pacte.

No ha precisat si el Govern treballa amb l'escenari que l'acord amb la CUP es posposi fins després les eleccions generals del 20 de desembre, cosa que alguns membres de JxSí han admès que és una possibilitat.

MESA SENSE EL PP

Notícies relacionades

Amb tota probabilitat i tenint en compte el pes de cada partit després dels comicis, la mesa del Parlament tindrà majoria sobiranista i estarà formada per quatre membres de Junts pel Sí i un de C's, un del PSC i un altre de Catalunya Sí que es Pot.

Així, la presidenta seria Carme Forcadell i el vicepresident primer Lluís Corominas (JxSí); la vicepresidència segona per a José María Espejo-Saavedra (C's); i les quatre secretaries per a Ramona Barrufet i Anna Simó (JxSí), David Pérez (PSC) i Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot).