Mas demana a la CUP que s'oblidi del 3% en la negociació amb JxSí

La resta de l'oposició assenyala Mas i li exigeix responsabilitats

El president marca distàncies amb els anticapitalistes i no descarta eleccions

Els 10 diputats de la CUP, ahir a la tarda al Parlament.

Els 10 diputats de la CUP, ahir a la tarda al Parlament. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
F. MASREAL / R. JULVE J. RICO / BARCELONA

El president en funcions, Artur Mas, va reclamar ahir a la CUP -que ha denunciat amb vehemència els escàndols que afecten CDC- que faci «abstracció» del cas 3% perquè és una actuació «dels poders de l'Estat». La força anticapitalista va respondre sense embuts: «La guerra bruta no pot tapar la corrupció, igual que la corrupció no pot tapar la guerra bruta», va replicar Albert Botran, diputat electe de la CUP.

Però la discrepància no es va quedar aquí. De fet, Mas va marcar de forma nítida les línies vermelles que el conseller en funcions Felip Puig havia reclamat 48 hores abans en una reunió amb empresaris. No a desobeir el Tribunal Constitucional, no a fer marxa enrere a 10 privatitzacions si no es diu amb quins diners... I sobre el pla de xoc social, «se n'ha començat a parlar, però encara no hi ha acord». Un pla sobre el qual la CUP va exigir tornar a actuar urgentment per frenar la pobresa energètica a les portes de l'hivern.

A això s'hi ha d'afegir que, en diverses ocasions, Mas va reivindicar el seu paper com a candidat a la reelecció recordant a la CUP que els seus 330.000 vots s'enfronten a 1.650.000 obtinguts per Junts pel Sí, i verbalitzant per primer cop que una alternativa no desitjable però possible són unes altres eleccions si no hi ha acord.

Tota una declaració de fermesa el dia en què la justícia posava sobre la taula una altra vegada les sospites de corrupció sobre CDC. Segons va dir Botran, de la CUP, n'hi ha indicis «versemblants», i va recordar que l'origen del cas no està a la UDEF, sinó en una denúncia d'una regidora de Torredembarra, la republicana Montse Gassull.

ERC, ENTRE DUES AIGÜES / ERC, no obstant, va navegar entre dues aigües. El seu portaveu, Sergi Sabrià, va demanar transparència, que s'investiguin tots els casos, i a la vegada va valorar que Mas vulgui donar la cara al Parlament mentre el Govern del PP ho evita en els escàndols que l'afecten. Els altres partits van sortir en tromba. Cap va esmentar ni tan sols el nom del tresorer de CDC detingut. Tots van posar el focus sobre el president. Inés Arrimadas (Ciutadans) i Joan Coscubiela (Catalunya Sí que es Pot), en un missatge dirigit també a la CUP en plena negociació per la investidura, van insistir que el cap del Govern català no mereix repetir amb l'historial de presumptes irregularitats que esquitxa el seu partit.

Notícies relacionades

Arrimadas va coincidir a més amb Xavier García Albiol (PPC) al subratllar que CDC vol «tapar la corrupció» amb el debat identitari, mentre que Coscubiela i el popular Enric Millo van replicar al president per dir que està sent «objecte de caça major». «Mas no pot tancar els ulls ni escudar-se en una presumpta persecució. Si hi ha una investigació és per alguna cosa», va sostenir el dirigent ecosocialista. «És un insult a la justícia veure-hi una intencionalitat política», va subratllar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Eva Granados, diputada del PSC, es va sumar a la resta de grups per exigir responsabilitats, mentre que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va reclamar a Mas que «doni la cara i no s'amagui en discursos victimistes».