LA DIVISIÓ A LES FILES SOCIALISTES

Sánchez pren el control del PSOE de Madrid abans de les generals

La cúpula socialista destitueix Carmona, portaveu díscol, i imposa un equip afí

L'afectat assenyala la cúpula, rebutja anar al Senat i avisa que presentarà batalla

Antonio Carmona considera inoportuna i molt equivocada la decisió presa per la nova secretària del PSOE de Madrid, Sara Hernández, d’apartar-lo com a portaveu. / AGUSTÍN CATALÁN / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÀRMOL / JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Nou  cop d'efecte de Pedro Sánchez per agafar el control de la sempre eclèctica federació madrilenya. La direcció regional del partit, acabada de sortir d'un extemporani conclave, va decidir ahir destituir el portaveu a l'Ajuntament de Madrid, Antonio Miguel Carmona, i col·locar al seu lloc la número dos del PSM

-rebatejat fa poc com a PSOE- M- al consistori, Purificación Causapié. Va ser la nova secretària dels socialistes madrilenys, Sara Hernández, qui que va confirmar a Carmona la decisió. Li va oferir, a canvi, ocupar un escó al Senat, proposició que Carmona va rebutjar completament i que deixa per cert en entredit les crítiques al PP per convertir la Cambra alta en un retir daurat d'alts càrrecs.

Després de conèixer la intenció d'Hernández, Carmona va comparèixer per explicar que, al seu parer, la iniciativa de cessar-lo es deu a la profunda divisió dels socialistes madrilenys i a la pugna entre faccions per controlar el partit. «El cessament és obra i gràcia de la direcció federal», addueix el portaveu, per a qui la cúpula del PSOE busca imposar un equip que no discrepi. També considera que ha pesat el seu suport a l'exsecretari general del PSM, Tomás Gómez, quan va ser destituït per Pedro Sánchez el febrer passat.

Notícies relacionades

L'AFECTAT RESPONDRÀ / Després del cessament de Gómez, la gestora del partit podria haver operat fins a final d'any. No obstant, es va convocar per sorpresa un congrés regional la setmana passada, en plenes vacances, en què va vèncer Sara Hernández (la candidata de Pedro Sánchez) per un marge del 55% dels vots enfront del 40% del candidat opositor, recolzat per Antonio Miguel Carmona. Llavors, una part del socialisme va interpretar les presses per celebrar aquest conclau com una maniobra de Sánchez per garantir-se el recolzament d'una federació de passats insurrectes davant una eventual derrota a les generals, hipòtesi que ahir va guanyar més pes.

En qualsevol cas, Carmona va apuntar ahir que presentarà batalla i que intentarà forçar una votació entre els regidors per mantenir el seu càrrec. També va avançar que, si el PSM convoca, com està previst, un congrés ordinari l'any que ve per escollir secretari general, hi concorrerà com un dels candidats. Per la seva banda, la direcció regional ofereix la seva pròpia versió del que ha passat i esgrimeix tant la necessitat d'una renovació interna com el fracàs electoral el 24-M com a motiu principal, que va deixar el PSOE en tercer lloc a l'ajuntament de la capital, per darrere del PP i d'Ahora Madrid. Carmona admet que els seus resultats van ser dolents, però matisa que al PSOE li va anar pitjor a Barcelona, València i Bilbao.