Afectacions a la mobilitat

Barcelona inicia les obres de millora de l'espai públic als barris del litoral

L'Ajuntament de Barcelona durà a terme actuacions de renovació de voreres, carrers i mobiliari urbà dins del Pla Endreça

Un equip doperaris realitza millores a la calçada a Barcelona.

Un equip doperaris realitza millores a la calçada a Barcelona. / Ajuntament de Barcelona

5
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Barcelona inicia la renovació de l'espai públic als barris del litoral de la ciutat. Això inclou obres de millora en pavimentació de carrers i voreres, canvis i reparacions de mobiliari urbà, renovació de la senyalització i diferents estructures viàries.

En total, es destinaran 3,5 milions d'euros a aquestes actuacions, que formen part del Pla de manteniment integral dins del Pla Endreça. D'aquesta manera, es preparen els barris per a l'increment d'afluència que experimenten durant els mesos d'estiu, especialment amb la celebració d'esdeveniments com la 37a edició de la Copa Amèrica de vela.

Algunes d'aquestes obres comportaran alteracions en la mobilitat:

Pavimentació de la calçada

Aquesta setmana ja s'ha realitzat la pavimentació de l'avinguda del Marquès de l'Argentera i del carrer dels Pescadors.

Afectacions al passeig de Colom

El dilluns 13 de maig començarà l'actuació de pavimentació del passeig de Colom, en el tram comprès entre el Portal de la Pau i el carrer de les Fusteries, amb la qual es renovarà l'asfalt del tronc central, d'ús exclusiu per al transport públic i els taxis. Les actuacions duraran fins al dia 17 de maig i comportaran desviaments de les línies d'autobús en aquest tram. El tronc central quedarà completament tallat i s'anul·laran sis parades d'autobús en ambdós sentits. Concretament les del Portal de la Pau, Moll de la Fusta i Pg. Colom-Via Laietana (252, 253, 254, 255, 256 i 257). Es habilitaran parades provisionals davant dels números 21 i 10, en sentit Llobregat, i davant de la Capitania General, en sentit Besòs.

Afectacions a la plaça de les Drassanes i al passeig de Josep Carner

Des del dissabte 18 de maig fins al dilluns 20 de maig es renovarà el paviment de la plaça de les Drassanes i del passeig de Josep Carner, en el tram del Portal de la Pau. El 19 i el 20 hi haurà afectacions de trànsit i quedarà tallada la sortida 21 de la B-10 en sentit Llobregat.

Durant el diumenge 19 s'ocuparà la corona exterior de la plaça de les Drassanes i de la meitat del lateral de muntanya del passeig de Josep Carner, i es deixaran dos carrils habilitats en sentit Llobregat. Posteriorment, els treballs es desplaçaran a la corona interior de la plaça de les Drassanes i a l'altra meitat del lateral de muntanya del passeig de Josep Carner, i es deixaran únicament dos carrils habilitats en sentit Llobregat. Els vehicles podran desviar-se pel passeig de Josep Carner (en sentit Besòs), el Portal de la Pau, de nou per Josep Carner (en sentit Llobregat) i l'avinguda del Paral·lel.

A causa dels treballs també s'anul·larà la parada d'autobús de Drassanes (de les línies D20 i H14) en sentit Llobregat, i es tallarà el carril bici en aquest àmbit. La nit del diumenge 19 al dilluns 20 s'ocuparà la calçada de mar de la plaça de les Drassanes i el lateral de mar del passeig de Josep Carner. Durant aquesta fase els desviaments es realitzaran pel costat de muntanya de la plaça de les Drassanes, i quedarà habilitat únicament un carril per sentit de circulació en el lateral de muntanya.

Durant les ocupacions quedarà tallada l'avinguda del Paral·lel en sentit pujada des del sentit Besòs i els vehicles hauran de desviar-se pel passeig de Josep Carner (en sentit Besòs), el Portal de la Pau, de nou Josep Carner (en sentit Llobregat) i l'avinguda del Paral·lel. Tampoc es podrà accedir al passeig de Josep Carner en sentit Besòs des de l'avinguda del Paral·lel i els vehicles hauran de desviar-se per l'avinguda de Josep Carner (en sentit Llobregat), el passeig de Montjuïc, el carrer de Palaudàries, el Portal de Santa Madrona i l'avinguda de les Drassanes.

Afectacions al voltant del Pla de Palau

Del 21 al 23 de maig es realitzaran els treballs de pavimentació de la calçada del Pla de Palau. El dimarts 21 hi haurà un tall total de la circulació del carril que dona la volta a tota la plaça del costat de muntanya del Pla de Palau. Per aquest tall es veurà afectada l'estació d'autobusos TEISA, davant de l'edifici de la Llotja de Barcelona, que es reubicarà.

El dimecres 22 de maig es tallaran els carrils interiors del Pla de Palau i quedarà tallat completament el carril que passa per davant de la Facultat de Nàutica. En sentit pujada de la plaça es mantindrà un carril per a la circulació, i en sentit baixada quedaran habilitats un carril de circulació i un carril bus.

El dijous 23, tant en sentit pujada com en sentit baixada, es habilitarà només un carril de circulació a l'interior de la plaça. Pel que fa a les afectacions en el transport públic, s'anul·larà la parada 3470 de la línia V13, que es traslladarà a la marquesina que hi ha en aquesta zona, i la parada 1476 de les línies 59 i D20, que es reubicarà al passeig d'Isabel II, just abans del creuament amb la plaça de Pau Vila. La parada de la línia V19 es desplaçarà a la parada 3396.

Passat Sant Joan, al juny, quan hagi finalitzat el curs escolar, es renovarà el paviment del passeig Marítim de la Barceloneta i, durant el mes de juny, també està previst que es facin altres actuacions de reparació de calçada a la plaça de Pau Vila, l'avinguda del Litoral, el carrer del Doctor Aiguader i el carrer de la Marina, per sota de la plaça dels Voluntaris Olímpics, entre d'altres zones.

Reparació i renovació de voreres, mobiliari i infraestructures

La reparació i renovació de les voreres també serà una de les actuacions més rellevants del litoral barceloní. Les primeres on es durà a terme són les voreres del passeig Marítim i, a més, també es repararà la vorera de les vies principals del barri de la Barceloneta, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i la Vila Olímpica.

Notícies relacionades

Dins d'aquest paquet d'actuacions també s'inclouen la renovació i reparació de mobiliari i diferents estructures urbanes com baranes, balustrades, escales, senyalització i altres elements del carrer.

Aquestes actuacions són algunes de les aproximadament 3.000 previstes pel Pla de manteniment integral (PMI) des d'aquest 2024 fins al 2028, enmarcades en el Pla Endreça.