Vox resisteix, però no evita el ‘sorpasso’ dels populars

Els ultres perden l’hegemonia de la dreta antiindependentista al Parlament

Vox resisteix, però no evita el ‘sorpasso’ dels populars

Jordi Ribalaygue

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vox ha resistit a la gran escalada del PP en les eleccions catalanes d’ahir i manté els 11 escons amb què va entrar per primera vegada al Parlament el 2021. No obstant, el partit d’extrema dreta cedeix l’hegemonia del conservadorisme antiindependentista a la Cambra, que torna en mans dels populars. Malgrat caure de la quarta a la cinquena plaça al Parlament, Ignacio Garriga ha aconseguit que la força de Santiago Abascal retingui el seu pes a Catalunya, obtenint 29.000 vots més i sense desinflar-se davant el PP, que el supera amb tres escons més i es refà de les seves hores més baixes.

Garriga va interpretar que Vox "es consolida com a força política a Catalunya" i Abascal va valorar que conservi el nombre de representants com un "bon resultat". El president de la formació va dir veure "un petit raig d’esperança" que l’independentisme perdi la majoria, si bé no es va alegrar ni de bon tros de la victòria de Salvador Illa. "El PSC s’ha comportat des de fa dècades com un partit separatista més", va opinar.

Notícies relacionades

Vox ja no monopolitzarà les tesis ultres a causa de la irrupció d’Aliança Catalana (AC), tot i que Garriga quintuplicarà en parlamentaris Sílvia Orriols. "Hi ha hagut una força separatista que ha donat la raó a Ignacio i ha entrat al Parlament. A veure si la resta també s’adonen que Ignacio té raó", va ironitzar Abascal.

A Vox i AC els emparenten els postulats que criminalitzen els immigrants irregulars i que llancen sospites sobre els musulmans. No obstant, el discurs d’Orriols s’envolta d’una prèdica a favor de l’unilateralisme independentista, als antípodes de l’uniformisme espanyolista de Garriga. Durant la campanya, Vox ha vinculat immigració i delinqüència, al mateix temps que ha alertat d’un suposat risc d’"islamització" de Catalunya, una fixació que comparteix amb l’alcaldessa de Ripoll i futura diputada.