El PP quintuplica els seus escons i passa a ser la quarta força

Fernández compleix les seves expectatives de creixement i se situa per davant de l’extrema dreta a l’arribar als 15 diputats

El PP quintuplica els seus escons i passa a ser la quarta força

GISELA BOADA

2
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

"El PP ha tornat". Després de més de dues dècades sense millorar els seus resultats, el candidat a les eleccions catalanes, Alejandro Fernández, va poder pronunciar ahir les paraules que tant temps havia estat esperant: "El PP ha tornat, i ho ha fet amb més força que mai". Els conservadors tornen a situar-se entre els quatre partits principals del Parlament –amb 15 diputats– i s’erigeixen com la principal força "antiindependentista" al quintuplicar els seus actuals tres escons.

El tan anhelat sorpasso a Vox s’ha fet realitat aquest 12 de maig, i ho ha fet amb escreix. Fins a quatre diputats separen a la formació d’Ignacio Garriga del partit de Fernández que, segons va declarar ahir a la nit, "assumeix el lideratge constitucional" dins de la Cambra catalana, el mateix que va perdre el 2015 amb l’auge de Cs, el 2017 amb la victòria dels taronges i que li va arrabassar Vox el 2021.

Els populars han fet els deures: complir les seves expectatives de creixement i ocupar el quart lloc a l’hemicicle que els doni l’oportunitat de poder ser "decisius" en la configuració de la futura governabilitat a la Generalitat. Però des del partit també consideren que és un bon resultat en clau nacional: "És un pas de gegant per ser capaços d’aconseguir un canvi polític a Espanya de la mà d’Alberto Núñez Feijóo", va exclamar el també president del PP català.

El partit frena el declivi en el qual es trobava la formació, que des del 2012, amb Alicia Sánchez Camacho al capdavant, no millorava els seus resultats. Els anys més forts de procés han penalitzat un PP que torna ara, sense majoria independentista al Parlament i amb una amnistia en tràmit, a reprendre "un paper crucial", en paraules de Dolors Montserrat, candidata a les eleccions europees i cap de campanya.

Obrir una nova etapa

Tot va ser alegria, emoció i càntics al so de "volem, volem, volem una Catalunya de primera" –la melodia de la campanya– a la seu electoral del PPC, situada al mític Hotel Grand Marina. L’esperança de poder "obrir una nova etapa" després d’"aquests últims anys difícils" a Catalunya, ha apuntat Montserrat, situa el partit "més fort que mai".

Notícies relacionades

Fernández ho va celebrar, però també va felicitar Salvador Illa per la seva victòria electoral. Tot seguit, el candidat va demanar que "es prengui nota i s’assumeixi el mandat de la societat", amb referència a la pèrdua de la majoria independentista.

L’aspirant popular es va adreçar també als 20.000 votants de Cs que s’han quedat sense representació: "Ens comprometem a continuar creixent i reconstruir aquest projecte polític que els va il·lusionar el 2017 i que avui, indiscutiblement, representa el PP". Felicitacions a Fernández, abraçades sense parar i un "ens ho mereixíem" van marcar una nit electoral que en el partit ja tenen assenyalada com el dia que el PP va tornar a néixer a Catalunya.