Colau i la jutge degana de BCN acorden revisar el protocol de desnonaments

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, van acordar ahir la necessitat de revisar el protocol d'actuació judicial i dels serveis socials en casos de desnonaments a la capital catalana. Segons Colau, aquest protocol, que va ser firmat l'any 2013 per part de la Generalitat, jutjats, advocats i procuradors no ha acabat de funcionar perquè quan els serveis socials reben l'avís no es pot fer gairebé res i no tenen prou eines per frenar el desallotjament, endarrerir-lo o buscar una vivenda alternativa.

La futura regidora de Barcelona va assegurar que aquest assumpte és una prioritat i que les pròximes setmanes té la intenció de reunir-se amb tots els sectors implicats per millorar l'abordatge d'aquestes situacions. Colau va detallar que la jutge degana li va comentar que els jutjats encara estan col·lapsats per les peticions de desnonaments, sobretot per l'impagament de lloguers, i que els jutges es troben amb poques possibilitats de frenar-los, segons informa l'agència ACN.

Notícies relacionades

Amb el protocol es pretenia donar resposta a l'augment dels desnonaments provocats per la crisi econòmica. L'objectiu era coordinar l'acció de les diferents institucions implicades en l'assumpte per poder «ajudar i millorar la situació de les famílies o les persones en situació de vulnerabilitat social» pendents del desallotjament de la seva vivenda habitual. La protecció abraça des de les persones amb discapacitat física o psíquica fins als ciutadans amb risc d'exclusió social.

OBLIGACIÓ / El protocol estableix, per exemple, que els advocats i procuradors, tant de les entitats bancàries que instin al desnonament com dels  afectats mateixos, estan obligats a avisar que la família perjudicada pot estar en risc d'exclusió social des del mateix moment de la notificació de la demanda. Això hauria de permetre que, d'acord amb el conveni, els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona puguin conèixer el cas amb prou antelació perquè, abans del dia previst per portar a terme el desallotjament, puguin oferir atenció social, si és possible una vivenda, a les famílies que ho necessitin i ho acceptin. L'any 2013 una vintena de famílies eren desnonades diàriament de la seva vivenda a la capital catalana.