Els extremenys donen al PSOE una segona oportunitat

Guillermo Fernández Vara ha revalidat els 30 diputats que va aconseguir fa quatre anys

Monago s'abstindrà en la investidura del nou president de la Junta, "per donar estabilitat a Extremadura"

3
Es llegeix en minuts

Els extremenys han donat aquest dilluns al PSOE el suport majoritari al Parlament d'Extremadura, amb la qual cosa el seu candidat a la Presidència de la Junta, Guillermo Fernández Vara, té davant seu una segona oportunitat després dels quatre anys que va estar al capdavant de l'Executiu entre el 2007 i el 2011.

Encara que no ha aconseguit majoria absoluta, sí que ha revalidat els 30 diputats que va aconseguir el 2011, i és la força més votada, que li garanteix la investidura perquè el candidat del PP, José Antonio Monago, ja ha anunciat aquesta nit que proposarà al seu partit abstenir-se per donar estabilitat a Extremadura.

Fernández Vara tindrà davant seu demostrar si, com ha assegurat en la campanya electoral, ara és millor candidat que el 2011 perquè en aquests quatre anys a l'oposició ha après "dels errors".

A més dels socialistes (30) i PP, que ha aconseguit 28 escons --4 menys que el 2011--, entraran al Parlament extremeny Podem, amb 6 diputats, i Ciutadans, amb 1, mentre que IU, que amb la seva abstenció va permetre governar el PP el 2011, ha quedat fora.

Fernández Vara, després de conèixer-se els resultats, s'ha mostrat emocionat amb el resultat i ha anunciat que aquesta setmana es posarà en contacte amb totes les forces polítiques i començarà a treballar per tornar l'"esperança" als extremenys.

Després de reconèixer que "han sigut quatre anys molt durs i molt difícils" a l'oposició, ha destacat que els extremenys "han parlat a les urnes" i demanen "canvi", un canvi pel qual treballarà el PSOE, entre altres coses, per "eradicar l'arrogància i donar la benvinguda a la humilitat i la senzillesa en la vida política".

Pel socialista, ara comença "un nou temps", on donarà prioritat al "diàleg" i "a parlar amb la gent, de les seves coses", al mateix temps que s'ha compromès a eradicar qualsevol forma de pobresa i els desnonaments, a lluitar pel principi d'igualtat d'oportunitats, a fomentar una feina digne i a recolzar les empreses.

Per la seva banda, Monago, que ha comparegut acompanyat per membres del govern regional i candidats al Parlament, amb cares llargues, considera que "el més just" és que a Extremadura pugui formar govern la llista més votada i que la regió no pateixi la inestabilitat d'altres comunitats autònomes.

José Antonio Monago ha assegurat que en aquests quatre anys "s'ha fet tot el possible" a favor d'Extremadura tant des del govern com del PP.

"És just que la llista més votada tingui l'oportunitat de governar", ha dit, Monago, que considera que "a toro passat és fàcil buscar les causes" de la derrota electoral, però ha evitat fer-ho, ja que creu que hi haurà temps de fer-ho amb calma "i que són molts els factors".

El candidat de Podem, Álvaro Jaén, ha afirmat, després que la seva formació hagi aconseguit  sis diputats regionals en els comicis autonòmics, que "per fi hi haurà representants del canvi i la dignitat" a la cambra.

En una roda de premsa a Mèrida on hi havia un ambient eufòric entre els militants i simpatitzants de Podem, ha destacat els 6 diputats que ha aconseguit la seva formació.

Notícies relacionades

Per la seva part, la candidata de Ciutadans, María Victoria Domínguez, ha mostrat avui la seva satisfacció per entrar a l'Assemblea, però ha reconegut que els resultats no han respost a les expectatives que tenien.

Finalment, el candidat d'IU a la Presidència regional, Pedro Escobar, la formació del qual ha perdut en els comicis d'avui la seva representació al Parlament extremeny, ha dit que "es reconstrueix el bipartidisme" i que la coalició mantindrà les seves polítiques per defensar els interessos dels extremenys.