Toreros a TVE, David Broncano i Marc Giró

Toreros a TVE, David Broncano i Marc Giró

FERRAN MONEGAL

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

El ministre de Cultura ha eliminat el Premi Nacional de Tauromàquia i el tema continua cuejant no només en els ambients taurins. Marc Giró, en el seu programa Late Xou (La 2 de TVE), va entrar de ple en la qüestió. "Aquest premi nacional taurí el podia guanyar qualsevol dels participants a la festa, però el toro no el podia guanyar mai".

O sigui que el Marc està en contra del premi i en contra de les curses, però va suplicar al ministre que, sisplau, salvi el vestit de torero, aquesta meravella "amb la seva jaqueta, la seva montera, els seus brodats, les seves calces i la meravella dels seus repunts". ¡Ah! Considera Marc Giró, amb bon criteri, que és intolerable fer patir un animal fins a matar-lo, però una altra cosa ben diferent és la bonica i vistosa passejada dels toreros lluint la seva indumentària, plena de lluentons.

Giró va proposar que a partir d’avui mateix els aspirants al concurs de Míster Espanya es presentin vestits de toreros. "¡Que passi Míster Badajoz, que passi Míster Biscaia, que passi Míster Tarragona!", cridava amb entusiasme al seu plató. I passaven els místers, en vestit de torero, i van acabar portant el Marc a collibè fins a la porta gran de la Televisió Espanyola a Catalunya.

Sempre he dit que el millor de Late Xou són els monòlegs del principi. I les performances amb les quals adorna el seu monologuisme. Fa uns dies, poc abans de la celebració del Festival d’Eurovisió, Giró ens deia que molta gent heterosexual el parava pel carrer i amb gran neguit li transmetien que se sentien desplaçats, perquè "Eurovisió ha sigut pres pels marietes". La qüestió continua viva: ¿Eurovisió és patrimoni del col·lectiu LGTBIQ+? Aquesta realitat eurovisiva, tan reivindicativa, multicolor i desinhibida, contrasta amb el que passa en altres gremis, per exemple el de la tauromàquia, del qual parlàvem al principi. ¿Per què els toreros gais es mantenen ocults? ¡Ah! Aquest tema continua sent tabú.

Notícies relacionades

El meu canari flauta Papitu, que fa uns dies que és a Madrid espiant als despatxos de TVE, em diu que després del soroll que ha provocat el fitxatge de David Broncano algú amb no poc pes a la cúpula ha advertit que potser hauria sigut més senzill, i més baratet, donar a Marc Giró aquest programa a La 1.

És una meditació interessant. Al setembre, al torero Broncano La 1 li donarà l’alternativa. El torero Marc Giró seguirà a La 2, semiocult.