Díaz avisa "Si hem d'anar a eleccions, anirem a eleccions"

El Parlament rebutja per tercera vegada la investidura de la candidata socialista com a presidenta de la Junta

Susana Díaz no ha aconseguit suports per a la seva investidura. / EFE / VÍDEO: ATLAS

Susana Díaz no ha aconseguit suports per a la seva investidura.
Susana Díaz, aquest dijous, durant la tercera votació sobre la investidura al Parlament andalús.

/

3
Es llegeix en minuts
J. C. / SEVILLA

La majoria del Parlament andalús ha rebutjat per tercera vegada, per 62 'no' a 47 'sí' donar la seva confiança a Susana Díaz perquè sigui elegida presidenta de la Junta d'Andalusia i pugui formar govern. Instants abans de la votació, en una reunió amb el seu grup parlamentari, la socialista ha retret que la resta de partits atenguin "més al tacticisme electoral" que a la responsabilitat institucional, per la qual cosa ha advertit que "si al final hem d'anar a altres eleccions, anirem a eleccions, si algú no les tem és el PSOE i aquesta candidata".

Les dures paraules de Díaz fan al·lusió a l'enrocament de la resta de forces polítiques. Tots els partits tenen l'ull posat en els comicis municipals d'aquí una setmana, inclòs el PSOE, al qual els altres partits van acusar aquests dies de no moure's gens ni mica de les seves respostes precisament perquè espera que aquesta falta de diàleg faci efecte en l'electorat el dia 24 i pugui negociar des d'una posició de més força.

Però la candidata mira de negar aquesta teoria. "No permetré que Andalusia sigui un cromo de ningú, qui pensi això s'està equivocant", ha volgut dir, per continuar assegurant entre aplaudiments que "aquesta votació no la guanyarem nosaltres, però ells tampoc. Els qui perdran seran els andalusos".

"EXCUSES" CONTRA LA INVESTIDURA

Díaz ha carregat contra els que entenen "el diàleg des de la imposició", i ha retret que "els qui han guanyat les eleccions hagin d'assumir íntegrament el que diuen els qui han perdut". Perquè, ha dit, "això no és dialogar, és dogmatisme". Així, ha considerat que les propostes de la resta dels partits són "excuses" per no facilitar la investidura, al·ludint que alguns partits van trencar ahir les negociacions després de conèixer-se la investigació judicial sobre el concurs per a la reobertura de la mina d'Aznalcóllar. "La realitat del 22 de març és que vam enfonsar el PP i vam parar en sec Podem", ha apuntat, i alguns "encara no se n'han refet".

Tras el tercer rebuig de la Cámara, el president del Parlament, Juan Pablo Durán, no ha anunciat la data de la nova sessió, per la qual cosa aquesta es produirà previsiblement després de les eleccions del 24 de maig i quan el PSOE-A tingui amarrat el suport a l'elecció de Díaz.

Els partits de l'oposició van reiterar aquests dies passats la seva negativa a recolzar o facilitar la investidura, amb l'argument que malgrat els contactes amb el PSOE aquesta força no havia canviat els seus plantejaments i seguia sense donar resposta a les seves condicions prèvies. De fet, van expressar la seva sorpresa perquè s'hagués convocat de nou el plenari sense que hi hagués cap novetat i sense garantia tampoc d'aconseguir el suport d'alguna força, de manera que Díaz aconseguís almenys les 16 abstencions que li fan falta (o l'abstenció en solitari del PP o la combinació de dos de la resta de les forces amb presència a la cambra). Tret de Podem, amb qui la reunió es va allargar durant gairebé tres hores, la resta de trobades s'han tancat en a penes mitja hora. El PP ni tan sols va arribar a seure, exigint explicacions per la investigació judicial sobre el concurs d'adjudicació per a la reobertura de la mina d'Aznalcóllar. Un cas que esquitxa de ple la gestió de la mateixa Díaz, que en precampanya es va bolcar en aquest projecte com a generador d'ocupació.

Notícies relacionades

De moment, i a l'espera de veure les aliances que es derivin de les pròximes eleccions municipals i autonòmiques, els partits de l'oposició es mantenen ferms en les seves posicions. Ciutadans, el més favorable inicialment ja  que no oculta que comparteix fins al 80% del full de ruta de Díaz per a aquesta investidura, insisteix en la firma del seu decàleg anticorrupció, que suposaria en la pràctica la sortida immediata de Manuel Chaves, l'expresident del Govern imputat pel cas dels ERO.

Podem manté la seva proposta de retirar els comptes dels bancs que facin desnonaments i una reducció de càrrecs de confiança, i per això demanen a més conèixer la relació completa d'aquests llocs de forma que es pugui valorar la reducció de fins al 10% que Díaz va anunciar en la seva investidura. El PP, per la seva part, insisteix que de la seva proposta de 146 punts que li han fet arribar els socialistes, les mesures en matèria de lluita anticorrupció, regeneració democràtica i en matèria fiscal són innegociables.