Susana Díaz no aconsegueix ser investida presidenta d'Andalusia en la primera votació

Els partits de l'oposició rebutgen la candidatura amb 62 vots en contra pels 47 a favor del PSOE

PP, Podem, Ciutadans i Izquierda Unida havien avançat que no recolzarien la seva reelecció, i per tant faria falta una segona volta divendres

La candidata socialista per presidir la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, aquest dimarts, al Parlament autonòmic.

La candidata socialista per presidir la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, aquest dimarts, al Parlament autonòmic. / EFE / JULIO MUÑOZ

1
Es llegeix en minuts

El Parlament d'Andalusia ha rebutjat, per 62 vots en contra, dels diputats del PP, Podem, Ciutadans i Izquierda Unida, pels 47 a favor, els del PSOE, la investidura com a presidenta de la Junta de la candidata socialista, Susana Díaz.

Díaz necessitava una majoria absoluta en aquesta primera votació per ser investida. El president del Parlament, el socialista Juan Pablo Durán, ha fixat una segona votació per divendres a les onze del matí, on prosperarà la investidura si Díaz aconsegueix majoria simple

En la seva intervenció prèvia a la votació, la líder socialista ha assegurat que el PSOE ha presentat un projecte "clar" perquè la resta de partits "permetin almenys" que governi. El portaveu parlamentari socialista, Mario Jiménez, ha assegurat que  bloquejar la formació del nou govern suposa el vot a la "inestabilitat, a allunyar-se de la recuperació econòmica i a dificultar" l'Estat del benestar a la comunitat.

Segona votació

Per ser investida en la segona votació, Susana Díaz necessitarà almenys l'abstenció de 16 parlamentaris, i això exigeix que s'abstingui el PP --que té 33 diputats-- o Podem i Ciutadans --amb 15 i 9 escons, respectivament--. Si no aconsegueix majoria simple, es podran tramitar successives propostes que podran ser sotmeses a votació cada 48 hores.

Notícies relacionades

Si transcorregut el termini de dos mesos a partir de la primera votació --és a dir, el 5 de juliol--, cap candidat hagués obtingut la majoria simple, el Parlament quedarà automàticament dissolt i la presidenta de la Junta en funcions haurà de convocar noves eleccions.

La llei electoral d'Andalusia estableix que la data de les eleccions autonòmiques "no podrà estar compresa entre els dies 1 de juliol i 31 d'agost", i per això el decret de convocatòria no podria fixar la data de noves eleccions abans del setembre.