Díaz serà elegida avui presidenta de la Junta d'Andalusia més de dos mesos després de les eleccions

Ciutadans insisteix que el seu acord només és per a la investidura, encara que si es compleix el que s'ha firmat, hi haurà estabilitat aquesta legislatura

La socialista Susana Díaz i el líder de Ciutadans a Andalusia, Juan Marín, després de rubricar el pacte que garanteix la investidura.

La socialista Susana Díaz i el líder de Ciutadans a Andalusia, Juan Marín, després de rubricar el pacte que garanteix la investidura.

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La socialista Susana Díaz serà elegida aquest dijous presidenta de la Junta d'Andalusia més de dos mesos després de celebrades les eleccions, en què el seu partit va ser la llista més votada però va quedar lluny de l'anhelada majoria (55 escons) que va reclamar durant la campanya. L'elecció es produeix en quarta votació, un fet inèdit a la regió, i ha sigut possible només després de subscriure un acord d'investidura amb CiutadansCiutadans, que insisteix que no hi ha pacte de govern i exercirà d'oposició "constructiva" i "exigent". No obstant, el candidat de la força taronja, Juan Marín, augura que si es compleixen els 72 punts de l'acord, hi haurà estabilitat i garanties d'esgotar legislatura.

La votació serà a les 18 hores, i el PSOE-A aconseguirà per fi 56 dels 109 vots possibles a favor, aconseguint la majoria absoluta que se li va resistir en les anteriors votacions. La desena legislatura andalusa arrenca per tant amb un govern en minoria i en solitari, cosa que només es va produir el 1994, quan la famosa pinça PP-IU que va complicar el mandat de Manuel Chaves i va obligar a avançar eleccions. Una vegada que l'elecció de Díaz sigui sancionada pel Rei i publicada al 'BOE', està previst que prengui possessió aquest cap de setmana, com a molt tard dilluns, amb l'objectiu que el seu Govern pugui estar a punt la setmana que ve i començar a treballar perquè "Andalusia no perdi ni un minut", consigna que ha acompanyat la dirigent socialista des que a finals de gener va decidir avançar un any la convocatòria d'eleccions.

A més, serà el primer govern que es posa en marxa amb una aliança amb un dels partits emergents, que s'han fet pregar i que després de pensar-se molt la seva posició, van decidir passar de l'abstenció a votar 'sí' a la investidura fent, segons van explicar dimarts, "un exercici de responsabilitat" davant l'ultimàtum llançat per la presidenta en funcions de repetir eleccions si aquesta setmana no fructificaven els acords. Per evitar-ho, Ciutadans va plantejar un acord basat en tres pilars: transparència i regeneració democràtica; reactivació de l'economia i suport a emprenedors i pimes i defensa dels serveis socials com educació, sanitat i dependència. Un document en què la força d'Albert Rivera ha suavitzat la seva postura respecte a la dimissió de l'expresident Manuel Chaves per la seva implicació en el 'cas ERO', i ara esperaran que es pronunciï el Tribunal Suprem i llavors el PSOE-A li reclami l'acta si hi ha imputació.

També s'ha flexibilitzat la posició sobre que siguin els partits els que responguin econòmicament pels casos de corrupció dels seus alts càrrecs, i es conformen amb la creació d'un grup de treball per estudiar la reforma legal que permeti limitar els mandats dels presidents regionals o implantar les llistes obertes.

ELS REPTES DE DÍAZ

Notícies relacionades

Entre els primers reptes que esperen Díaz hi ha les iniciatives preparades per l'oposició per comparèixer i donar explicacions per l'adjudicació de la mina d'Aznalcóllar, un procés que és investigat als tribunals al trobar indicis d'irregularitats que l'Administració nega. La proposta parteix del PP, però la resta de partits, inclòs Ciutadans, ja anuncien que hi donaran suport.

Després de l'anunci de l'acord entre PSOE-A i Ciutadans per desbloquejar la investidura i permetre governar a Susana Díaz, s'han produït en cascada els acords per a les corporacions locals. Així, el PSOE obtindrà la vara de comandament a Sevilla (on IU i Podem no entraran al Govern), Huelva (on IU tampoc serà al Govern a l'apreciar "falta d'interès i solvència" dels socialistes per aplicar polítiques d'esquerra); Còrdova (en coalició amb IU i la llista de Podem), i Marbella (on hi haurà una coalició amb IU, la llista de Podem i els independents).