Bars de tapes i pizzeries mantenen el pols

El creixent nombre de consumidors que decideixen menjar sense cuinar també es nota als restaurants, que van augmentar la clientela el 2023. Els locals de ‘pintxos’ van ser els que van tenir més taules ocupades.

Plat de tapes en un restaurant. | ÁLVARO MONGE

Plat de tapes en un restaurant. | ÁLVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts

Nou de cada deu restaurants a Espanya van tenir més taules ocupades l’any passat respecte al 2022, cosa que suposa un augment de clientela, segons l’informe Highlights de la restauració a Espanya al 2023 que elabora la companyia de Delectatech, una empresa que utilitza la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades per analitzar l’evolució del sector de l’hostaleria. La dada, juntament amb l’augment que ha registrat la venda de plats precuinats, confirma una tendència a l’alça: cada vegada es dedica menys temps a la cuina, cosa que suposa, alhora, una amenaça per a la dieta mediterrània.

Alça del tíquet mitjà

L’estudi de Delectatech conclou que el negoci de la restauració va experimentar un creixement sostingut a Espanya durant la primera meitat del 2023, gràcies a l’increment de l’import del tíquet mitjà i, durant la segona meitat, per un gran augment de l’ocupació. També constata que l’increment de comensals ha destacat com a principal palanca de creixement i que el sector ha respost a la pressió de la inflació i als canvis en les preferències de consum.

Els bars de tapes, les pizzeries i els locals de pintxos van ser els que més van augmentar l’ocupació de les seves taules, mentre que els locals d’esmorzars, d’entrepansi braseries van haver de recórrer a la pujada del tíquet mitjà per poder mantenir els ingressos. L’augment en el cost dels ingredients com els cereals, el pa i la carn va ser, molt possiblement, el motiu que va portar els locals especialitzats en aquestes ofertes gastronòmiques a apujar preus.

Notícies relacionades

984,51 euros per persona

A l’espera que la setmana que ve el Ministeri d’Agricultura i la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) publiquin les dades corresponents al 2023, el cas és que el 2022 un 96,4% dels espanyols van menjar fora de casa en algun moment d’aquell any. La despesa, un cop sumats tots els sopars i dinars, tots els menús, els cafès i els entrepans al llarg de l’any, va ser de 984,51 euros per persona, un 11,5% més que en l’exercici anterior, segons apunta la informació que figura a la pàgina web del ministeri.