Bars de tapes i pizzeries mantenen el pols
El creixent nombre de consumidors que decideixen menjar sense cuinar també es nota als restaurants, que van augmentar la clientela el 2023. Els locals de ‘pintxos’ van ser els que van tenir més taules ocupades.
Plat de tapes en un restaurant. | ÁLVARO MONGE
Nou de cada deu restaurants a Espanya van tenir més taules ocupades l’any passat respecte al 2022, cosa que suposa un augment de clientela, segons l’informe Highlights de la restauració a Espanya al 2023 que elabora la companyia de Delectatech, una empresa que utilitza la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades per analitzar l’evolució del sector de l’hostaleria. La dada, juntament amb l’augment que ha registrat la venda de plats precuinats, confirma una tendència a l’alça: cada vegada es dedica menys temps a la cuina, cosa que suposa, alhora, una amenaça per a la dieta mediterrània.
Alça del tíquet mitjà
L’estudi de Delectatech conclou que el negoci de la restauració va experimentar un creixement sostingut a Espanya durant la primera meitat del 2023, gràcies a l’increment de l’import del tíquet mitjà i, durant la segona meitat, per un gran augment de l’ocupació. També constata que l’increment de comensals ha destacat com a principal palanca de creixement i que el sector ha respost a la pressió de la inflació i als canvis en les preferències de consum.
Els bars de tapes, les pizzeries i els locals de pintxos van ser els que més van augmentar l’ocupació de les seves taules, mentre que els locals d’esmorzars, d’entrepansi braseries van haver de recórrer a la pujada del tíquet mitjà per poder mantenir els ingressos. L’augment en el cost dels ingredients com els cereals, el pa i la carn va ser, molt possiblement, el motiu que va portar els locals especialitzats en aquestes ofertes gastronòmiques a apujar preus.
984,51 euros per persona
A l’espera que la setmana que ve el Ministeri d’Agricultura i la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) publiquin les dades corresponents al 2023, el cas és que el 2022 un 96,4% dels espanyols van menjar fora de casa en algun moment d’aquell any. La despesa, un cop sumats tots els sopars i dinars, tots els menús, els cafès i els entrepans al llarg de l’any, va ser de 984,51 euros per persona, un 11,5% més que en l’exercici anterior, segons apunta la informació que figura a la pàgina web del ministeri.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Smart City Expo Regenerar la zona nord de l’Hospitalet costarà 350 milions
- Feina La polèmica mort d’un jove de 26 anys que va treballar 80 hores en una setmana commociona Corea del Sud
- Pluges torrencials El temporal descarrega amb força a Catalunya: carreteres i línies de tren tallades i mig centenar de vols cancel·lats
- Ruptura amb el Govern Junts salva del bloqueig lleis vinculades al desemborsament milionari dels fons UE
- Previsió meteorològica Alerta en aquestes comarques de Catalunya per pluges torrencials: a quina hora arribaran les precipitacions
- Barcelona, protagonista Porta i Bermúdez, renovadors de la marca BCN
- Medi ambient El Govern fitxa l’assessoria del port de Rotterdam per al Prat
- RESTAURACIÓ Les terrasses de la plaça del Sol podran obrir fins a la una
- Smart City Congress L’ús compartit de bicicletes genera 305 milions anuals
- Mobilitat Ferrocarrils preveu superar Rodalies en viatgers en cinc anys
