Veïns del Fòrum demanen restriccions a més festivals

Les entitats avalen que es limiti l’horari a terrasses i negocis durant el Primavera, però reclamen més mesures per protegir el descans.

Veïns del Fòrum demanen restriccions a més festivals

jordi ribalaygue

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Entitats veïnals dels voltants del Fòrum es mostren satisfetes que l’Ajuntament de Barcelona es plantegi implantar altra vegada restriccions a l’obertura d’establiments d’hostaleria i colmados durant el Primavera Sound, que tindrà lloc del 29 de maig al 3 de juny. En tot cas, creuen que es requereixen més mesures per preservar el descans durant la setmana vinent de concerts multitudinaris. Al seu torn, són partidàries que les mateixes limitacions s’imposin coincidint amb altres festivals de gran format, que proliferen a l’esplanada que hi ha al final de l’avinguda Diagonal.

El govern municipal va anunciar dimarts que, per segon any consecutiu, obligarà a anticipar el tancament de súpers de 24 hores a les 10 de la nit i les terrasses, a les 11, per evitar que assorteixin d’alcohol espectadors i botellons abans i després de les actuacions, a risc d’alterar el son dels residents. Quant a bars i restaurants, l’obertura es posposarà a les vuit del matí, dues hores més tard de l’habitual, per procurar que no es doni ocasió al públic a allargar la festa després dels últims concerts, que acabaran a les 6 del matí entre el 30 de maig i l’1 de juny.

"Demanem que no s’apliqui només en el Primavera Sound, sinó en tots els festivals", assenyala Enric Navarro, president de l’associació Stop Concerts i vocal de Xarxa Veïnal Contra el Soroll (Xavecs), que s’acaba de presentar. Durant l’audiència pública de Sant Martí al febrer, l’entitat va proposar que la reducció horària s’estableixi també als negocis pel Cruïlla, la Fira d’Abril i "altres concerts de gran afluència".

Bullici durant la Fira

El veto nocturn no va ser vigent durant la recent exhibició de l’associacionisme andalús a Catalunya al Fòrum, ni tampoc abans en la Telecogresca. La matinada de dissabte a diumenge del cap de setmana passat es van registrar valors per sobre dels 70 decibels entre les 22.00 i les 04.15 hores al sonòmetre de l’ajuntament a prop de la confluència de la rambla Prim amb la Diagonal. La norma indica que no s’haurien de sobrepassar els 55 decibels entre les 23.00 i les 07.00 hores.

Notícies relacionades

Navarro testifica que va trobar a faltar limitacions als locals durant la Fira. En l’audiència de febrer, el regidor de Sant Martí, David Escudé, va respondre que s’instaria que el límit horari fos efectiu també durant els altres certàmens que tinguessin lloc al Fòrum. No obstant, el districte respon que "actualment no es porten a terme" en altres esdeveniments a l’esplanada situada al límit entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs perquè, al·lega, "no s’han constatat a través del districte que suposin les mateixes afectacions".

Sant Martí remarca que el Primavera Sound és el festival "amb més aforament de tots els que es fan a la zona". "Això fa necessari prendre mesures excepcionals", justifica.