«Si un dia la Monarquia no serveix, nosaltres decidirem»

Rivera, durant l’entrevista amb el director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez.

Rivera, durant l’entrevista amb el director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
E. H. / BARCELONA

-Encara que els nous partits pretenguin superar l'eix ideològic esquerra dreta, els votants tenen dret a conèixer els postulats de cadascun. ¿A Ciutadans són republicans o monàrquics?

-Al néixer com a partit el 2006, no vam haver d'afrontar aquest debat en la transició. Jo no sóc monàrquic, sóc de principis republicans, però seria molt útil tenir un cap de l'Estat que fes seure en una taula polítics de tots els signes. El rei Felip, per ara, segueix aquesta línia, encertada, de no ficar-se en política però buscar la conciliació i defensar els nostres interessos a l'estranger. Però no s'ha de perdre de vista que, encara que estiguem en una monarquia parlamentària, nosaltres decidim; si un dia la monarquia no serveix els interessos d'Espanya, nosaltres decidirem el nostre model. Estic obert a aquest debat, però ara Felip VI no és el problema.

-¿L'avortament ha de seguir sent un dret de la dona, com estableix la llei en vigor des del 2010?

-Jurídicament no és clar que sigui un dret, però recolzo aquest model de terminis nítids, que no sigui un calaix de sastre. Sobre la reforma del PP, pensem que les menors que vulguin interrompre el seu embaràs només ho han de comunicar als seus pares, no tenir el seu consentiment.

-No va combregar amb la llei Gallardón.

--No, em va semblar un error i a més no tenia consens ni dins del PP.

-Llavors, ¿per què es van abstenir quan el Parlament va votar exigir la retirada del text?

-Perquè no hi havia llei; tan sols unes declaracions del ministre Gallardón, i nosaltres no participarem en una votació en un Parlament autonòmic només per unes declaracions.

-¿Un govern de C's mantindria els acords amb la Santa Seu?

-Espanya ha de seguir sent aconfessional i respectuosa amb la llibertat religiosa. Església, partits, patronals i sindicats hauríem de pagar l'IBI com tot ciutadà. Els restants acords són revisables.

-Concretem: ¿l'assignatura de Religió ha de ser avaluable?

-Ha de ser sempre optativa i no computar per al currículum, però això és compatible amb l'escola concertada, necessària com a complement de l'oferta pública.

-¿Han de seguir rebent subvencions les escoles que segreguen els alumnes per sexe?

-No. Respecto molt a qui confiï en altres mètodes per educar els seus fills, però que s'ho pagui cadascú. L'educació de servei públic, la que paguem tots, ha de reflectir el model de la societat, en què tots vivim conjuntament.

-Legalitzar drogues toves com el cànnabis, com proposa Ciutadans, ¿pot legitimar-ne socialment el consum?

-Plantegem obrir un debat. Espanya és un dels països amb més consum de cànnabis entre els joves i amb més tràfic de drogues. ¿Segur que funciona l'actual model? Hem de debatre si és millor que els joves consumeixin cànnabis de manera il·legal i sense informació o fixar a partir de quina edat poden fer-ho de manera legal i informada. I si el control d'aquest mercat ha de seguir en mans de les màfies o sota la regulació de l'Estat.

-¿Vostè ha consumit cànnabis?

-Sí, jo l'he provat. No en sóc consumidor, però l'he provat.

-Ciutadans aposta per regular la prostitució. Tot un vesper...

-Ho sé, ho he patit.

-¿Regular la prostitució no equival a legalitzar-la parcialment?

-Es tracta de perseguir la forçosa i legislar sobre la voluntària, que existeix de forma minoritària. Suècia l'ha prohibit i Holanda l'ha regulat; en els dos casos amb problemes. El més estrany és el cas d'Espanya, on fingim que no existeix i optem per l'alegalitat. L'Estat no es pot mantenir aliè a l'explotació sexual de les dones; cal oferir-los sortides. Però qui vulgui exercir la prostitució voluntàriament mereix tenir drets socials i obligacions tributàries.

Notícies relacionades

-Les màfies també han convertit el Mediterrani en una fossa comuna d'éssers humans, com hem vist de nou aquest cap de setmana. 

-Només la Unió Europea pot gestionar globalment el fenomen de la immigració. Ara bé, a Espanya, al legalitzar la devolució en calent a la frontera, el Govern està vulnerant els convenis internacionals sobre asil polític i protecció de menors, perquè és impossible comprovar l'edat o l'origen de l'immigrant abans d'expulsar-lo.