«És compatible ser candidat a la Generalitat i a la Moncloa»

C’s garanteix l’estabilitat de les regles de joc sense trencar amb la Constitució, Europa ni l’euro. / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
ENRIC HERNÀNDEZ / BARCELONA

Partit revelació de l'últim quart d'hora, Ciutadans/Ciudadanos s'ha enfilat a la segona plaça en intenció directa de vot en unes eleccions generals i a la quarta en escons, segons el Baròmetre Polític del GESOP. El seu president, Albert Rivera, dilluns va visitar EL PERIÓDICO per explicar el perquè d'aquest ascens, les seves propostes i els seus plans.

-¿Com s'explica un creixement tan meteòric en només quatre mesos, similar al de Podem?

-El país està canviant molt. Els de Podem són esprínters que van a cavall del legítim cabreig ciutadà; nos-altres som corredors de fons. Fins al desembre no vam anunciar que aniríem a les generals, i des d'aleshores, criticant el que ha passat, plantegem un debat més serè, amb alternatives a les receptes del PSOE i el PP. Espanya va sí o sí a un model de quatre partits, almenys a curt termini. El bipartidisme com l'hem entès fins ara ha mort.

-Allà on diversos partits pugnen per la primera plaça es complica la governabilitat i s'imposen pactes entre més de dues forces. ¿Ciutadans es veu en qualsevol aliança?

-No en descarto cap. A Espanya s'ha d'acabar amb la lògica dels bàndols i començar a entendre que qui s'asseu a l'escó del davant no és el teu enemic, sinó el representant d'un compatriota. Anem a aliances a tres, i una reforma electoral, segons el Baròmetre del GESOP, no es podria aprovar amb el suport únicament de dos partits. Les lleis importants del país requeriran consensos més amplis, i un pacte nacional sobre educació, per exemple, seria aconsellable que el firméssim tots quatre. Per a Espanya, això pot suposar un caos, com a Itàlia, o bé una oportunitat. S'ha de canviar el xip, i els partits nous com Ciutadans tenim un doble repte: canviar les regles de joc, perquè la gent torni a creure en la política, i garantir l'estabilitat del país. Davant de la prepotència de les majories absolutes, ha arribat l'hora de la generositat i la humilitat.

-¿Ciutadans és el Podem de dretes amb què somiava l'Ibex?

-En absolut. Naixem de la societat civil, igual que Podem, i amb ells i moltíssims espanyols compartim alguns diagnòstics sobre la corrupció i les injustícies socials. I tampoc som un partit de dretes: a Europa estem al grup demòcrata liberal...

-Aquí han evolucionat, perquè abans s'havien associat a Libertas, vinculat a la ultradreta europea...

-Sí, sí, vam reconèixer que va ser un error, però el nostre programa s'ubica a l'espai de centre. Prohibir que els bancs condonin deutes als partits i augmentar el control fiscal de les grans empreses no són iniciatives grates per al sistema actual. El que passa és que molts veuen en Podem el perill de portar Espanya a l'escenari grec o veneçolà. I Ciutadans garanteix l'estabilitat de les regles de joc, millorant el que no ha funcionat però sense trencar el marc constitucional ni abandonar Europa i l'euro.

-Descrigui'm el model federal que Ciutadans proposa per a Espanya.

-Seria un model federal com el d'Alemanya o Àustria. S'ha de diferenciar nítidament les competències de cada Administració, aclarir com es financen i tancar el desenvolupament autonòmic amb més coordinació territorial. Les autonomies han de participar en la recaptació, sempre al servei de la caixa comuna de l'Estat. Espanya ha d'assumir que és un país divers, però unit.

-Fa temps que està picant pedra per tot Espanya, en ciutats i platós de televisió. Costa de creure que no encapçali la candidatura de Ciutadans a la Moncloa...

-Encara no he decidit si aspiraré a aquesta candidatura, perquè al maig hi ha unes municipals...

-¿Què hi té a veure?

-El 14 de desembre vam anunciar que Ciutadans es presentaria a les generals, i enquestes com la d'aquest diari situen molt amunt les nostres expectatives. Però això vull veure-ho a les urnes i saber quina implantació té el nostre projecte. Una vegada dit això, no renego del meu lideratge i sé que molts esperen que assumeixi aquest repte. El meu dilema personal, després de vuit anys al Parlament, és que ara tenim l'oportunitat tant d'impulsar un canvi de govern a Catalunya com de ser decisius en el conjunt d'Espanya.

-¿És un dilema perquè creu incompatible ser candidat al Parlament i a la Moncloa?

-És compatible políticament i jurídicament, però abans s'haurà de valorar les eleccions del maig i saber quan són les generals, que no tenen data. Però tant si encapçalo la candidatura al Parlament com si no, o si em presento a les generals ara, el 2019 o no ho faig, tenim bons equips a Madrid, a Catalunya, a València...

-C's nega valor plebiscitari a les eleccions catalanes. ¿Quin valor polític tindria per a vostè que l'independentisme les guanyés amb més del 50% dels vots? 

-El que se li vulgui donar. Li reconec que podria tenir un valor polític, com també ho tindrà saber qui guanya les eleccions generals a Catalunya.

Notícies relacionades

-¿S'imagina la seva candidata, Carina Mejías, col·laborant amb l'alcalde Trias a Barcelona?

-En el govern municipal, no. I no per Trias, sinó per CiU. Recolzant coses concretes, potser sí.