«El 'cas Rato' és el final d'una etapa política»

Resum de l’entrevista amb Albert Rivera, President de Ciutadans. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
E. H. / BARCELONA

-Les noves forces polítiques també resulten propulsades per la successió d'escàndols de corrupció. L'últim, el cas Rato...

-La imatge de Rato entrant en un cotxe detingut per la policia és el símbol del final d'una etapa política. Va ser el vicepresident d'Economia i director de l'FMI, però també president de Bankia i beneficiari de l'amnistia fiscal. Rato representa la cara i la creu del miracle espanyol. No disfruto veient exvicepresidents o expresidents de la Generalitat o de la Junta andalusa detinguts o declarant davant un jutge, però estic orgullós que la justícia espanyola i la policia actuïn, et diguis com et diguis. S'ha de netejar la ferida, i això fa mal, però el país es recuperarà d'això. Hem d'apujar el llistó ètic entre tots, perquè això no és una qüestió del PSOE contra el PP, és un problema d'Espanya.

-L'amnistia fiscal està en l'origen de la investigació a Rato i a centenars de persones lligades a la política.

-L'amnistia fiscal de Rajoy va trencar el contracte entre l'Estat i els contribuents: premi per als defraudadors i càstig per als treballadors i la classe mitjana amb la pujada de l'IRPF i l'IVA. Això és el món al revés, i s'ha de posar Espanya del dret: perseguir els evasors i reconèixer la contribució dels que paguen impostos. És urgent que la fiscalia presenti querelles per difondre la identitat dels 705 investigats per blanqueig sense perjudicar la seva presumpció d'innocència. Per recuperar la confiança en la política, qui ho ha fet malament ha de pagar.

-¿Quins són els eixos de la reforma fiscal que planteja Ciutadans?

 

-Només hi haurà dos tipus d'IVA més baixos que els actuals: el general serà del 18% i el reduït, del 7 %. La nostra proposta és rebaixar l'IRPF a les classes mitjanes i treballadores, simplificar trams i ajustar-los a la renda per evitar salts de tarifa. Amb la reactivació del consum que implicarà aquesta reforma es mantindrà la recaptació. En l'impost de societats, per exemple, ara es recapta només el 3% per culpa de les exempcions. No prometem rebaixes de tipus que no puguem complir, però sí premiar els que tributen i castigar els defraudadors.

-La seva promesa de prohibir el contracte temporal i instaurar un contracte indefinit amb indemnització creixent abaratirà encara més l'acomiadament.

-Si l'acomiadament fos cada dos anys, sí, però el nostre objectiu és reduir els acomiadaments, perquè la indemnització final arribarà als 33 dies actuals. El problema és que el 90% dels nous contractes pels quals treu pit Rajoy són temporals, molts d'ells contractes escombraries. La idea és que d'entrada el contracte indefinit tingui el mateix acomiadament que el temporal, 12 dies, i que augmenti progressivament durant set anys fins a arribar als 33 dies actuals. Volem enderrocar aquest  mur que ara porta els empresaris a acomiadar el treballador al cap de dos anys per estalviar-se l'augment de l'acomiadament, cosa que va en detriment de la formació. És un model de flexiseguretat com el que aplica Dinamarca amb bons resultats.

Notícies relacionades

-La seva idea de concedir un complement salarial anual garantit a cinc milions de llars costaria uns 10.000 milions d'euros a l'any. ¿D'on els traurien?

-Serà una mica menys. És un xec fiscal de l'Estat pensat per als que tenen un sou baix o contracte precari, i no arriben a final de mes. Ara  no fan la declaració de la renda, però per cobrar el xec ho hauran de fer, cosa que ajudarà a fer aflorar part de l'economia submergida. El cost és alt, però es compensarà per altres vies. A diferència de la renda mínima que promet Podem, la nostra proposta no dinamita la lògica del mercat laboral. Oferir 800 euros per estar a casa, quan qui treballa en guanya menys, desincentiva la recerca de feina. Amb la nostra fórmula es premia qui vol treballar.