REVISTA DE PREMSA

Tots som 'Charlie Hebdo'; el quiosc mira a París, Rabat i Andorra

Els diaris de Madrid i Barcelona fan pinya amb la llibertat de premsa contra el gihad sense oblidar la fortuna dels Pujol ni els negocis de Rajoy al Principat

7
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

La commoció pel mortífer atac gihadista al setmanari satíric francès 'Charlie Hebdo' a París es plasma en les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona amb portades monogràfiques ('La Razón', 'Abc', 'Ara') o gairebé (EL PERIÓDICO) i amb obertures a tota plana a la resta dels rotatius ('El Punt Avui', 'La Vanguardia', 'El Mundo', 'El País'). Són un reflex de l'exhaustiu desplegament informatiu i analític de tots els diaris sobre l'acte de guerra que va segar 12 vides i en va mutilar 11 més, perpetrat al cor d'Europa invocant una pretesa venjança del profeta Mahoma; o sigui, un provocador atemptat contra la llibertat per terroristes entrenats en les guerres musulmanes del Pròxim Orient i l'Àfrica.

És l'essencial d'un quiosc en què també es fa un espai al testament del pare de l'exhonorable Jordi Pujol, a la crisi del Barça i a l'anunci d'eleccions al final de temporada, a la visita de Mariano Rajoy Andorra i als problemes a què s'enfronta una Europa a un pas de la deflació per la caiguda del preu del petroli.

FITXER DE GIHADISTES

Són pocs els elements singulars i originals de les dotzenes de pàgines d'informació, d'articles d'opinió i reflexions editorials sobre la matança gihadista de París en prevenció que no sigui l'única d'aquestes característiques que pateixi Europa.

Del primer, 'El País' destaca que el Govern espanyol està creant un fitxer de viatgers en avió per detectar els gihadistes malgrat que l'Europarlament va bloquejar una iniciativa similar.

DISTANCIAMENT RABAT-PARÍS

'La Razón' reprodueix una crònica de 'Le Figaró' que abunda en el que va avançar dies enrere 'El Mundo' i 'El País': França és més vulnerable des que es va quedar ja fa gairebé un any sense la informació que li facilitaven els serveis secrets del Marroc per un pretès conflicte politicodiplomàtic que no sembla que s'hagi de solucionar i del qual s'especula que només és un pretext perquè Rabat busca desmarcar-se de tota proximitat amb París per "mostrar que ha trencat per temor a una reacció dels islamistes radicals al seu territori".

I si 'El Mundo' publica un article de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero solidaritzant-se amb França en aquesta hora, 'El País' acompanya el seu propi editorial amb segon editorial conjunt amb 'Le Monde', 'The Guardian', 'Süddeutsche Zeitung', 'La Stampa' i 'Gazeta Wyborcza'. Es titula "Seguirem publicant". 

SEGUIREM PUBLICANT

Aquí teniu l'editorial conjunt de sis diaris europeus:

"L'atemptat a París el dimecres 7 de gener contra 'Charlie Hebdo' i l'odiós assassinat dels nostres col·legues, ferotges defensors del pensament lliure, no és només un atac contra la llibertat de premsa i la llibertat d'opinió. És a més un atac contra els valors fonamentals de les nostres societats democràtiques europees".

"Ja en els últims mesos, la llibertat de pensar i informar estava en el punt de mira, amb la decapitació d'altres periodistes, nord-americans, europeus o dels països àrabs, segrestats i assassinats a mans de l'organització Estat Islàmic. El terrorisme, sigui quina sigui la seva ideologia, rebutja la recerca de la veritat i no accepta la independència d'esperit. El terrorisme islàmic, encara més".

"Després de negar-se a cedir a les amenaces per haver publicat, fa gairebé 10 anys, unes caricatures de Mahoma, la revista ‘Charlie Hebdo’ no havia canviat gens ni mica la seva cultura de la irreverència. Amb el mateix ànim, nosaltres, els diaris europeus que treballem junts habitualment dins del grup Europa, seguirem donant vida als valors de llibertat i independència que són el fonament de la nostra identitat i que tots compartim. Continuarem informant, investigant, entrevistant, editorialitzant, publicant i dibuixant sobre tots els temes que ens semblin legítims, en un esperit d'obertura, enriquiment intel·lectual i debat democràtic".

"Ho devem als nostres lectors. Ho devem a la memòria de tots els nostres col·legues assassinats. Ho devem a Europa. Ho devem a la democràcia. “Nosaltres no som com ells”, deia l'escriptor txecoslovac Václav Havel, opositor al totalitarisme que va triomfar i es va convertir en president. Aquesta és la nostra força".

ELS MILIONS DE PUJOL

A més de l'atemptat gihadista el quiosc destaca gairebé unànimement que en el testament que Florenci Pujol va llegar als seus fills Maria i Jordi Pujol Soley no hi figura la fortuna que l'exhonorable president va confessar al juliol que havia ocultat a l'estranger durant més de 30 anys. Qui estripa les cartes és 'El Mundo', l'únic que porta el tema a portada per ressaltar aquest titular: "El pare de Pujol només li va deixar al seu testament 13 milions de pessetes". A dins, el diari destaca que aquells 78.552 euros del 1981 van donar pas a una regularització el juliol del 2014 de 4,14 milions a càrrec de Marta Ferrusola i diversos dels seus sis fills, i que la policia estima que els Pujol mantenen una fortuna de 600 milions d'euros amagada en paradisos fiscals.

ANDORRA I LA INDEPENDÈNCIA

Tots els diaris informen també de la visita de Rajoy i Montoro a Andorra per --en ple 'cas Pujol'-- posar setge als defraudadors fiscals espanyols que fins ara han campat al seu aire pel Principat. 'El País', que ho va avançar ahir, precisa avui que l'intercanvi automàtic d'informació es limitarà a les rendes generades a partir del 2010 i entrarà progressivament en vigor fins a la seva aplicació definitiva el 2018.

Però 'La Razón' va més enllà sobre el primer viatge oficial d'un president del Govern espanyol al Principat. La crònica es titula: "Pacto contra el independentismo y la evasión fiscal". I això es llegeix al text:

"Fuentes gubernamentales han confirmado a 'La Razón' que, de manera más discreta, la delegación española tiene otro objetivo más acuciante, un objetivo en el que esta diminuta nación a caballo entre España y Francia puede jugar un papel decisivo. Este objetivo no sería otro que asegurar el respaldo del país vecino a las tesis del Gobierno en el mayor problema al que Rajoy ha tenido que hacer frente además de la crisis: el desafío soberanista del nacionalismo catalán. El papel de Andorra en este asunto es crucial, no en vano se trata del único Estado soberano del mundo de lengua y cultura catalana, un sujeto de derecho internacional pleno que, de alinearse con las tesis de Mas Junqueras, podría hacer mucho daño aprovechando su presencia en numerosos organismos internacionales. Hasta el momento uno de los mayores fracasos cosechados por Mas en su apuesta independentista es el escaso, por no decir, nulo eco internacional que ha tenido el relato nacionalista en el exterior. En la Moncloa saben que una Andorra receptiva al discurso separatista sería un instrumento valiosísimo para el nacionalismo fuera de nuestras fronteras y por eso se están acentuando los gestos de acercamiento y los esfuerzos por subir la temperatura a unas relaciones bilaterales que de por sí ya pasaban por una etapa muy buena. Es en este contexto en el que hay que encuadrar esta primera visita oficial de un jefe de Gobierno español al Principado".

I també això: "La acusada crisis económica que atraviesa este pequeño Estado pirenaico facilitará mucho las cosas a Rajoy, jefe del Gobierno del país del que depende la mayoría del PIB andorrano. En Andorra no se quiere ni oír hablar de independencia ya que existe la percepción de que si Catalunya deja de formar parte de España, y por tanto de la UE, la ya renqueante economía del Principado colapsaría. Su frontera más importante, y por la que tienen lugar el mayor número de sus relaciones comerciales dejaría de ser con un territorio de la UE. Las relaciones entre el Gobierno andorrano y la Generalitat son frías. El concepto de «països catalans» hace levantar la ceja a la mayoría en Andorra la Vella, celosa de su centenaria independencia, y, por su parte, en Barcelona existe resentimiento por la negativa del Principado a servir de altavoz en el exterior a las consignas nacionalistas".

TITULARS DE PORTADA

El País

"Ataque terrorista a la libertad de prensa en el corazón de Europa. Doce muertos en el atentado en París contra el semanario 'Charlie Hebdo'. El Gobierno aumenta el nivel de alerta y refuerza la seguridad"; "La caída del petróleo pone a la UE al borde de la deflación".

El Mundo:

"La yihad golpea a Francia. Tres encapuchados entraron en la sede del 'Charlie Hedbo', el semanario de las caricaturas de Mahoma, y dispararon a quemarropa contra los periodistas. España eleva la alerta por temor al 'efecto emulación'"; "El padre de Pujol sólo le dejó en su testamento 13 millones de pesetas"; "Fuga masiva de capitales en Grecia: en un mes, más de 3.000 millones".

Abc:

"Ataque a la libertad. Dos yihadistas acribillan en París a doce personas, entre ellas diez periodistas de la revista que publicó viñetas satíricas de Mahoma".

La Razón:

"Todos somos 'Charlie Hebdo'. Dos hermanos de origen argelino y un joven de 18 años matan a doce personas en el asalto al semanario. España eleva la alerta antiterrorista tras el atentado en París".

Ara

"Tots som Charlie".

El Punt Avui:

"Je suis Charlie"; "Bartomeu claudica i convoca eleccions"; "Mas retreu a ERC que no afluixi per trobar un acord".

La Vanguardia:

"Cop del gihadisme al cor d'Europa. L'assassinat de 12 persones a la seu de 'Charlie Hebdo' a París desferma una mobilització global contra l'odi. El Govern espanyol eleva el nivell d'alerta"; "Bartomeu avança eleccions i anuncia que s'hi presentarà"; "Rajoy visita Andorra per firmar un pacte sobre fiscalitat".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO:

"Tots som 'Charlie Hebdo'"; "Bartomeu sí que avança les eleccions".