ACTE DE PRESENTACIÓ A BARCELONA

Neix una altra plataforma catalana per a un canvi constitucional

La Tercera Via insta a negociar i votar un nou encaix de Catalunya a Espanya

Els promotors rebutgen «prejudicis, claudicacions i amenaces de ruptura»

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Amb comptagotes, els partidaris a Catalunya de l'anomenada tercera via, entre l'statu quo autonòmic i la independència, s'estan organitzant per fer-se sentir enmig de l'eixordador debat sobiranista. A plataformes com Societat Civil Catalana i Federalistes d'Esquerres es va afegir ahir una nova marca, que porta el nom, precisament, de La Tercera Via. Impulsat per 67 professionals de diferents àmbits de la societat catalana, el manifest fundacional pivota sobre els principis de «diàleg i acord» com a bases per resoldre el contenciós entre Catalunya i Espanya, i aposta per reformar la Constitució per millorar i blindar l'autogovern i reconèixer la singularitat catalana.

Els promotors de La Tercera Via sostenen que «una gran majoria dels catalans» desitgen «reformar en positiu el projecte democràtic i plural d'Espanya», i opinen que aquesta via és «molt més àmplia, transversal i plural» que els «dos extrems», que defineix com «el radicalisme d'uns i l'immobilisme dels altres». A mig camí entre tots dos, el text reconeix els «greuges» que pateix Catalunya, però refuta la idea que només amb un nou Estat estarà protegida la «identitat nacional» i la «personalitat singular» catalanes.

ELS RISCOS / «La tensió i la falta de diàleg estan posant en risc les bases del catalanisme plural i integrador, moderat, pactista, conciliador i dialogant que tants i tan bons resultats ens ha donat com a país», alerta el manifest, que recorda tant als independentistes com al PP que «no hi ha una única manera d'entendre Catalunya, ni tan sols dues, sinó moltes».

Notícies relacionades

Per això, l'associació apressa a revisar «en profunditat» el model sorgit de la transició a través d'una negociació «sense prejudicis ni falses limitacions, sense claudicacions però també sense amenaces de ruptura. Amb seny i sense rauxa». La plataforma evita utilitzar la paraula federalisme, encara que sí que precisa algunes condicions que hauria de complir aquesta reforma constitucional: «Que sigui justa i respectuosa amb la nostra llengua, cultura i identitat i amb els nostres valors compartits com a poble, i que resolgui d'una vegada les precarietats econòmiques del nostre autogovern». La Tercera Via deixa clar també que aposta pel dret a decidir, però no sobre la ruptura amb Espanya, sinó sobre «una alternativa construïda entre tots».

Entre els firmants del manifest hi ha moltes personalitats de l'òrbita socialista i d'ICV-EUiA. Destaquen noms com l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, l'escriptora Rosa Regàs, l'economista Gonzalo Bernardos, la magistrada Montserrat Comas, l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu i els periodistes Rosa Cullell i Jordi García-Soler. També hi figura el president de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch.