ETA apel·la a la col·laboració entre 'abertzales' per aconseguir la independència

La banda creu que hi ha "condicions positives" per a la sobirania tant a Espanya com al món

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

ETA considera que hi ha condicions positives per a la sobirania, tant a Espanya com en l'àmbit internacional, i apel·la a la col·laboració entre 'abertzales' per avançar cap a la independència a través de "nous passos desconeguts fins ara". En el comunicat que, com tots els anys, la banda fa públic amb motiu de l'Aberri Eguna, també reclama que es formi una "representació popular àmplia per actuar com a nació i amb una sola veu davant el món".

Sense esmentar explícitament Catalunya, ETA al·ludeix als processos sobiranistes de nacions sense Estat que estan en marxa a Europa, i assenyala que les opcions de consolidar projectes independentistes "tenen present i futur".

El comunicat comença amb una llista d'exemples de "l'opressió" que França i Espanya segueixen exercint contra Euskal Herria, i els acusa d'immobilisme perquè "tenen un pànic terrible a la paraula que expressaria Euskal Herria utilitzant mitjans democràtics". Entre aquests "atacs", cita les restriccions en l'àmbit dels drets laborals i socials, les dificultats de l'eusquera en territori francès i la reforma educativa del PP. Davant aquesta situació, ETA critica "la lleialtat de sectors econòmics i polítics" bascos que no s'enfronten a la "colonització i dependència".

Una sola veu davant el món

Notícies relacionades

Tot i afirmar que hi ha condicions objectives propícies per a la independència, ETA expressa que "no n'hi ha prou", i reclama que s'articuli una "iniciativa col·lectiva més gran" entre les forces 'abertzales' per fer "nous passos desconeguts fins ara". Després d'admetre que en el passat han estat freqüents els "ponts trencats" entre nacionalistes, advoca per formar ara "una representació popular àmplia i actuar com a nació amb una sola veu davant el món".

La seva crida a la col·laboració també inclou una crítica directa al PNB, formació a la qual retreu que es posicioni públicament a favor del dret a decidir i al mateix temps pretengui "sostenir el marc" jurídic i polític ja fracassat "precisament al costat dels que menyspreen aquest dret".

Temes:

La fi d'ETA