El PNB demana a Rajoy i Rubalcaba "un nou model d'Estat"

Andoni Ortuzar reclama "respecte mutu" per propiciar la convivència de "realitats nacionals" com Catalunya i Euskadi

Sortu i els seus socis han reclamat a Pamplona la independència com a única via per garantir la diversitat

El lehendakari Iñigo Urkullu respon al comunicat que ETA ha publicat aquest diumenge. / EFE / VÍDEO: ATLAS

El lehendakari Iñigo Urkullu respon al comunicat que ETA ha publicat aquest diumenge.
L’esquerra ’abertzale’ celebra el seu propi ’Aberri Eguna’.

/

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / BILBAO

El PNB ha ofert al PSOE i al PP un pacte des del "respectu mutu" per buscar un "nou model d'Estat" que propiciï la convivència de "realitats nacionals" com Euskadi i Catalunya. El president penabista, Andoni Ortuzar, ha defensat que aquest acord ha de respectar la voluntat de les persones, i ha augurat que "serà necessàriament millor per a tots". No obstant, ha avançat que davant la "mà estesa" del PNB espera "el puny" de Madrid, i que per això al seu partit només li queda "apel·lar a Europa" perquè s'impliqui directament en la recerca d'una solució per a Euskadi i Catalunya.

Durant la celebració de l'Aberri Eguna (Dia de la Pàtria basca) a Bilbao, Ortuzar ha afirmat que la Constitució "no pot ser una gàbia" i ha afirmat que "la convivència no s'imposa, es busca". En al·lusió al lema utilitzat pel seu partit, 'Mirant a Europa', el líder penabista ha subratllat que "no som un problema intern d'un Estat membre, sinó un problema, i també una oportunitat, d'Europa".

En l'acte desenvolupat a la plaça Nova de Bilbao davant centenars de simpatitzants, el PNB ha mostrat un perfil dialogant, i ha allunyat del centre dels seus discursos l'aposta independentista i fins i tot la reclamació del dret a decidir.

En el seu discurs, Ortuzar ha inclòs també una forta crítica a l'esquerra 'abertzale', a la qual ha retret que el seu únic èxit en els últims anys hagi estat "socialitzar i estendre el dolor entre la societat basca". Amb to aïrat, s'ha preguntat: "¿Poden estar orgullosos ETA i l'esquerra 'abertzale' del seu passat?, ¿de tota la sang vessada en aquest últim segle? ¿Poden mirar enrere?". Amb tot, també s'ha mostrat disposat a col·laborar amb el món de Batasuna.

Per la seva part, el 'lehendakari' Iñigo Urkullu ha assenyalat des de la tribuna que el futur d'Euskadi és "créixer en autogovern i a Europa", així com "consolidar la pau i convivència". Ha assegurat que cal acceptar que l'"Espanya d'una, gran i lliure ha quedat enrere" i ha fet una crida a explorar "la fórmula democràtica" del "diàleg, la negociació, acord i ratificació", que és la "alternativa" d'Euskadi, Catalunya, Escòcia i Flandes.

Manifestació pel dret a decidir

Notícies relacionades

En la segona convocatòria per celebrar l'Aberri Eguna, els simpatitzants de Sortu, EA, Aralar, Alternatiba i Abertzaleen Batasuna s'han sumat a la multitudinària manifestació convocada per la xarxa Independentistak a favor al dret a decidir. Els carrers de Pamplona han acollit aquest matí la marxa, encapçalada per una gran 'ikurriña' i una pancarta amb el lema 'Independentzia', en què també eren visibles banderes independentistes catalanes i escoceses. A l'acte han assistit representants de l'ANC i del SNP escocès.

Txutxi Ariznabarreta, en nom de la xarxa Independentistak, ha afirmat que és "una barbaritat" afirmar que la independència provocaria "conflicte, divisió i ruptura" en la societat basca i ha argumentat que els estats espanyol i francès "mai han respectat ni respectaran la diversitat" i "neguen la identitat nacional basca". Per això, ha defensat que solament la creació d'un Estat basc permetria el respecte a la pluralitat.