Guindos diu que Lituània i Letònia són molt diferents de Catalunya

El ministre respon al suport mostrat pels primers ministres bàltics a una eventual independència catalana

Luis de Guindos, a Vílnius, durant el Consell de Ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea, divendres.

Luis de Guindos, a Vílnius, durant el Consell de Ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea, divendres. / Mindaugas Kulbis (AP)

1
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / Vílnius (enviat especial)

Davant el suport manifestat pels primers ministres de Letònia i Lituània a una eventual independència futura de Catalunya, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha replicat que "la situació de Lituània i Letònia és molt diferent de la Catalunya". Guindos ha volgut ressaltar d'aquesta manera que no es pot comparar Catalunya amb els països bàltics, que es van declarar independents de l'extinta Unió Soviètica el 1990-1991, ni Espanya amb l'URSS.

Guindos ha fet aquestes declaracions precisament a Vílnius, la capital de Lituània, a l'acabar el Consell de Ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE). El ministre no ha volgut ampliar les seves declaracions per no donar més importància a la qüestió, ni entrar en polèmiques públiques amb els primers ministres de Lituània i Letònia, a diferència del ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo.

Guindos, que evita sempre condemnar directament les reivindicacions sobiranistes de Catalunya, busca fórmules indirectes per desautoritzar-les, com ja va fer la vigília també a Vílnius a l'indicar que el Govern català hauria de concentrar els seus esforços a sortir de la crisi econòmica, "que és el que efectivament crec que volen els ciutadans", i "oblidar-se d'altres consideracions", com les reivindicacions sobiranistes.

Notícies relacionades

"Crec que som més forts tots units que per separat. Aquest és el missatge fonamental", va assenyalar divendres Guindos al ser preguntat pel suport massiu de la població catalana a la cadena humana a favor del dret a decidir l'11 de Setembre. La Via Catalana s'inspira precisament en la cadena humana protagonitzada pels ciutadans dels països bàltics abans d'aconseguir la seva independència de l'URSS i que va començar a la catedral de Vílnius, on una llosa commemorativa recorda aquesta històrica i triomfant mobilització.

"Els governs, tant el nacional com els regionals, el que hem de fer fonamentalment és intentar treure el país de la crisi, que els ciutadans comencin a sortir de la crisi", va destacar Guindos divendres. "Espanya, Catalunya estan sortint de la crisi. I hem d'oblidar altres consideracions i centrar-nos en això, que és el que és el que efectivament crec que volen els ciutadans", va afegir el ministre.