El desafiament sobiranista
Mas aspira a esgotar la legislatura més enllà de la consulta
Promet explicar millor la seva gestió i torna a oferir al PSC que entri al Govern
Frena les presses d'ERC i l'avisa que no negociar amb l'Estat seria un error

Artur Mas, durant la roda de premsa de presentació del Pla de Govern 2013-2016, ahir, al Palau de la Generalitat. /
Artur Mas va mirar ahir de guanyar temps i ampliar l'escàs marge de maniobra de què disposa, condicionat com està pel seu acord de governabilitat amb ERC i per la negociació amb l'Executiu del PP. Tan sols quatre dies després que el Baròmetre que el GESOP va elaborar per a EL PERIÓDICO pronostiqués una derrota electoral de CiU, el president va aprofitar la presentació delPla de Govern 2013-2016per desplegar alguns gestos d'autoritat: va afirmar que en cap cas accelerarà el procés sobiranista, com pretén ERC, ni avançarà eleccions. En un clar acostament al PSC va tornar a convidar republicans i socialistes a entrar a l'Executiu. I en un missatge que s'ha d'interpretar en clau interna, es va comprometre a desplegar i comunicar millor la gestió del Govern, sobretot la social i l'econòmica. El principal missatge que Mas va dedicar als republicans és que aspira a esgotar la legislatura (entre altres coses perquè a CiU és a qui menys li convé un avançament electoral), i que no es prendrà cap drecera per assolir l'Estat propi, o sigui, que no és partidari de la declaració unilateral d'independència que, en canvi, ERC sí que suggereix. «No voler parlar per part de l'Estat amb l'argument deno ens dóna la ganano és un bon marc, però tampoc ho és el deno negociem», va explicar Mas, equiparant així, en negatiu, tant les posicions més intransigents del Govern del PP com les d'ERC, que insisteix en la inutilitat de la via negociadora a l'Executiu central.
CONTACTES A LA MONCLOA / Mas també va voler desmarcar-se d'Esquerra al no accedir a la petició republicana que el Govern protagonitzi un acte solemne davant el Govern de Rajoy perquè aquest autoritzi o no una consulta legal. El president la dóna per sol·licitada i per desatesa, però continua defensant una cosa que a Oriol Junqueras li sembla inútil: seguir intentant negociar amb el PP. A la mateixa hora que Mas defensava la via del diàleg, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, l'exercitava a la Moncloa amb la número dos del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría. Una trobada centrada a abordar l'acció legislativa de l'Executiu de Mariano Rajoy i no a debatre sobre el sobiranisme.
En el relat del líder de CiU s'ha de destacar un missatge a priori gairebé indesxifrable: «La part més important de l'acció del Govern passa desapercebuda, no se li dóna l'acció comunicativa que caldria». Mas feia autocrítica, sí, però amb aquesta afirmació també pretenia comminar els seus consellers a esmenar l'error.
MÀ ESTESA / El president juga en el filferro dels equilibris, i ahir va insistir a oferir al PSC que s'avingui a formar part del seu Gabinet. Una oferta que, malgrat tot, segueix condicionada al fet que els socialistes acceptin un full de ruta que no només se centra en la consulta sinó que inclou la creació d'estructures d'Estat. En el pla aprovat ahir pel Consell Executiu consta el disseny d'una agència tributària pròpia (cosa que Mas va sub-ratllar com una prioritat) així com de l'«Administració Social catalana», una mena de Seguretat Social independent.
Potser per generar una certa confiança en els socialistes, Mas va mirar de destacar la seva aposta per les polítiques socials, la seva voluntat de «concertar-les» i de «sumar esforços» amb agents i entitats d'aquests àmbits. Però, ni en la seva intervenció inicial ni en el torn de preguntes dels periodistes va respondre a la petició que tant el PSC com la resta de l'oposició li formulen des de fa setmanes: ¿Quan presentarà els pressupostos i quina serà la concreció d'ingressos i despeses?
Notícies relacionadesEl president segueix decidit a no portar-los al Parlament fins que el Govern central fixi un sostre de dèficit al més elevat possible. Tampoc va dir res respecte d'una reclamació del seu soci republicà: que fins i tot sense pressupostos compleixi amb el pacte firmat amb Oriol Junqueras en el que fa referència a l'increment o recuperació d'impostos, de manera que la reducció del dèficit no recaigui únicament en les retallades socials. En aquest punt, Mas també va marcar distàncies amb ERC i va afirmar que, segons ell, queden molt pocs tributs per tocar a l'alça, de forma temporal i reversible. Només hi ha la possibilitat de recuperar per decret llei el tram de l'impost de successions a les rendes més altes que el Govern de CiU va suprimir. «Ja veurem si això passa o no», es va limitar a respondre el president.
RELATIVITZAR L'ENQUESTA / El líder de CiU va intentar prendre, doncs, la iniciativa després d'una enquesta, la publicada per aquest diari, que pronosticava elsorpassod'ERC. Mas va relativitzar la fiabilitat dels sondejos encarregats per mitjans de comunicació, peròva oblidarque un sondeig del Govern va vaticinar que CiU, el 25-N, assoliria una còmoda majoria absoluta. En tot cas, el president avançant-se a possibles nous sondejos que apuntin una debacle dels nacionalistes, va exhibir com a antídot part del seu pla de Govern: «Les enquestes que valdran seran les del 2016». Això si Junqueras li manté el suport o si arribat el cas aconsegueix substituir-lo pel PSC.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers