ELS COMPTES DE LES AUTONOMIES

La Comunidad Valenciana rebrà ajudes entre agost i setembre

El 'conseller' d'Economia afirma que aquest fons, amb un interès semblant al del Tresor no suposarà "una pèrdua de sobirania" del Consell ni provocarà més retallades.

El conseller d’Economia valencià dóna les primeres dades sobre el rescat. / periodico

3
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / València

El conseller d'Economia, Indústria i Comerç,Máximo Buch, ha assegurat aquest dissabte que elGovern valencià rebrà lesajudesdelmecanisme de liquiditat autonòmica aprovat pel Consell de Ministres, el passat 13 de juliol,liquiditatConsell de Ministres entre els mesos d'agost i setembre, amb "un interès semblant al del Tresor espanyol" i ha descartat que aquest fons suposi "una pèrdua de sobirania" delConsell ni que hagi de provocar més retallades.

Així ho ha explicatBuch en declaracions als mitjans de comunicació moments abans de visitar les instal·lacions del Centre d'Artesania del País Valencià sobre la sol·licitud alGoverncentral de l'adhesió al mecanisme de liquiditat autonòmica. Així mateix, el conseller ha explicat que han de "parlar" amb Hisenda del rescat que demanaran finalment perquè "si altres comunitats sol·liciten aquestes ajudes" --de moment, cinc autonomies més han descartat recórrer al fons--, al País Valencià n'hi correspondrà "un 10 per cent aproximadament".

Buch ha garantit, no obstant, que "no hi haurà més retallades" per la sol·licitud d'aquests fons. Aquestes ajudes "es desemborsaran per trams" i que el tipus d'interès serà "semblant al que té el Tresor espanyol, a llarg termini, igual que amb els ICOS", ha aclarit el conseller en referència a les línies de subvencions concedides per l'Institut de Crèdits Oficial.

MILLORS CONDICIONS

Buch ha recalcat que les ajudes rebudes per aquest mecanisme de liquiditat autonòmica es donaran en unes condicions "millors" que qualsevol emissió de bons. L'"únic que requereix" el Govern a canvi per concedir-les és que la Generalitat "enviï informes cada mes sobre com va el compliment del dèficit".

En aquest sentit, el conseller ha subratllat que el Consell pren les seves "pròpies" decisions i crearà els seus pressupostos, ja que l'objectiu és arribar a "l'1,5 per cent de dèficit aquest any i el 0,7 el que ve" i que aquestes ajudes, que "tenen efecte retardat, tendiran a disminuir cada trimestre el deute". Així, segons Buch, mentre es pressuposti "amb dèficit" el Consell gastarà "més que el que ingressin", de manera que "necessitarà més ajudes de fons, igual que fa l'Estat, fins que en 3 ó 4 anys s'aconsegueixi l'objectiu marcat".

El conseller d'Economia valencià ha volgut aclarir una idea davant qualsevol desconfiança. "No perdrem sobirania en favor del govern central", ha remarcat, per lamentar tot seguit: "Em sembla incoherent que durant mesos s'hagi parlat d'hispanobons i ara que li canvien el nom, que és el mateix, no s'ha entès o no s'ha volgut entendre".

Buch ha explicat que aquestes subvencions permetran també fer front a més al pagament dels venciments de crèdit a abonar les factures pendents als proveïdors, entre ells les farmàcies, que a les províncies de Castelló i Alacant no han desconvocat la vaga indefinida a partir d'aquest dilluns pels impagaments del Consell. Això sí, els apotecaris "no seran els primers" a rebre les ajudes, ha aclarit, perquè "es deu diners a moltes altres" proveïdors ha garantit que "sí que seran un dels primers" a cobrar.

MISSATGE OPTIMISTA

Notícies relacionades

Per un altre costat, ha comentat que en la seva opinió està "injustificat" que la prima de risc "estigui tan alta" ja que Espanya va per "la bona via" i el Tresor "ha col·locat el seu deute segons els seus objectius". No obstant, ha reconegut que "sigui més car no és bo perquè al final es tradueix en més necessitat de deute", ha apuntat.

Malgrat la crítica situació, Buch ha volgut donar també un missatge tranquil·litzador. En aquest sentit ha destacat que Standard & Poor's "ha dit que la Comunitat l'ha encertat amb aquestes mesures de finançament i si ho afirma aquesta agència és positiu, de manera que no s'ha de desconfiar tant d'Espanya. Aquestes afirmacions han de ser un senyal tranquil·litzador". "Hi ha senyals de recuperació"en la indústria, ha defensat Buch, i a més, han augmentat les exportacions des de 2011. Si el "teixit privat ho va aconseguint s'haurà de començar a confiar en el consum intern", ha sentenciat.