EL NOU CICLE POLÍTIC

Mas xifra el dèficit de la Generalitat el 2010 al voltant dels 7.000 milions d'euros

El president anuncia retallades "fortes" durant els pròxims dos anys

Artur Mas, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

Artur Mas, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. / GUILLERMO MOLINER

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / Barcelona

El dèficit de la Generalitat el 2010 pot arribar als 7.000 milions d'euros, segons les primeres previsions amb què treballa el nou Govern de CiU. El seu president, Artur Mas, ha assegurat haver-se trobat un dèficit "dues o tres vegades" més gran que el previst al Consell de Política Fiscal i Financera del mes de novembre passat , de prop de l'1,24% del PIB a nivell de totes les autonomies. Segons aquesta revelació, el percentatge pot elevar-se al 3,6%, fet que suposa una xifra total d'al voltant de 7.000 milions d'euros.

El nou president català ha anunciat que el seu Executiu haurà d'afrontar almenys dos anys de fortes retallades, el 2011 i el 2012, al trobar-se uns comptes de la Generalitat en una situació "delicada". "La necessitat d'ajust és forta", ha afirmat Mas, que ha recalcat que en cap cas les ajudes dirigides al 20% dels catalans que viuen al llindar de la pobresa es reduiran, però no ha tancat la porta que es congelin. Alsconsellersels ha traslladat la necessitat de retallar tota despesa "supèrflua" i congelar tot allò que no sigui "estrictament necessari" per "frenar l'hemorràgia" financera de la Generalitat.

"La situació és delicada, però és superable. Ens hem de posar ràpidament a actuar", ha explicat Mas, que creu que les polítiques d'ajustos hauran d'aplicar-se aquest any i el pròxim per "estabilitzar els comptes de la Generalitat" a partir del 2013 i, finalment, "garantir les polítiques de benestar, d'infraestructures i modernització".

País fort

Notícies relacionades

En aquest sentit, Mas ha solemnitzat: "Vénen temps complicats, però faig una crida a la confiança del país. Catalunya és un país fort, no és qualsevol cosa, té molts actius i triomfs i els ha de saber jugar per superar la situació delicada en què ens trobem".

Malgrat aquesta consigna, el cap de l'Executiu ha reconegut que als ciutadans "no els agradaran" algunes de les mesures d'estalvi, però espera que les entenguin. A fi de concretar aquestes retallades, ha demanat uns mesos de termini ja que les decisions vindran amb la confecció del seu primer pressupost de la Generalitat. En el camp sanitari, font principal del dèficit català, Mas no ha volgut fer concrecions i ha recordat que "no és nou" el fet que la sanitat representa la despesa més gran de l'Administració autonòmica.