POLÈMICA OPERACIÓ DELS ANTICS GESTORS DEL PALAU DE LA MÚSICA

La jutge de l''hotel Millet' limita el cas a l'ajuntament

García-Bragado podria ser acusat de prevaricació i falsedat documental

Per ara, no està previst que sigui imputat cap càrrec de la Generalitat

4
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / Barcelona

la investigació judicial per l'operació urbanística per construir un hotel de luxe a les proximitats del Palau de la Música se centrarà en l'actuació de l'Ajuntament de Barcelona i, per ara, es deixaran de banda els tràmits realitzats per la Conselleria d'Economia de la Generalitat, segons fonts coneixedores de les indagacions. El pròxim dia 12 estan citats a declarar com a imputats el tinent d'alcalde de Barcelona Ramón García-Bragado, el gerent d'Urbanisme, Ramon Massaguer, i l'advocat Carles Díaz. Els alts càrrecs municipals podrien ser acusats, al final, de presumpta prevaricació (dictar una resolució injusta) i falsedat documental (ocultar que l'antic equip directiu de l'entitat cultural havia cedit l'ús dels terrenys a Olivia Hotels, la constructora de Manuel Valderrama). No es descarta que la llista d'imputats vinculats al consistori s'ampliï en un futur pròxim

L'expresident del Palau Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, han estat 13 dies empresonats per aquest assumpte. Van abandonar la presó dimecres. Ahir al matí es van presentar a la Ciutat de la Justícia per complir amb la seva obligació de compareixença mensual al jutjat que instrueix la causa pel saqueig del Palau. Millet, amb un aspecte desmillorat i acompanyat per la seva nova advocada, Míriam Astor, va evitar fer declaracions als mitjans de comunicació, encara que es va acomiadar amb un «moltes gràcies» en un to distès.

INDICIS / La jutge Miriam de Rosa Palacios detalla en la seva interlocutòria d'imputació (decisió que va prendre d'ofici sense que cap acusació ho demanés) que «existeixen indicis» que Ramón García-Bragado, Ramón Massaguer i Carles Díaz, a causa de la «influència exercida» per Fèlix Millet i Jordi Montull, van ocultar «la verdadera titularitat d'Olivia Hotels sobre les finques objecte del procediment urbanístic, i van faltar a la veritat en la tramitació». És a dir, segons el parer de la magistrada, l'objectiu era amagar «una operació especulativa existent a favor d'un tercer que s'hauria frustrat si s'hagués conegut la referida titularitat».

Malgrat que en la tramitació del pla urbanístic també hi va participar la Conselleria d'Economia (el conseller Antoni Castells va firmar un conveni amb Millet per a la permuta de la qualificació de l'ús dels terrenys on s'havia de construir l'hotel pel d'uns terrenys de l'Administració autonòmica), els investigadors no tenen la intenció d'imputar, per ara, cap càrrec de la Generalitat. Antoni Castells ha declarat com a testimoni, igual que la directora general de Patrimoni, Immaculada Turu. En un principi, les indagacions apuntaven que aquesta última podria tenir problemes judicials, però aquesta possibilitat està descartada en aquests moments. Malgrat això, la investigació continua, hi ha centenars de papers que han de ser revisats i la instrucció d'un procés penal depara de vegades sorpreses.

I és que a la mateixa interlocutòria de la jutge es relata que Castells va explicar en la seva declaració que l'operació no s'hauria realitzat si no s'hagués tractat del Palau de la Música i que si s'hagués sabut que l'entitat cultural havia cedit les finques a Valderrama «no s'hauria alterat, però s'hauria exigit un aval». Turu va relatar que per a la Generalitat era important saber qui era el cessionari dels drets dels terrenys i per això es va establir la previsió que aquesta cessió havia de ser coneguda per l'Administració autonòmica. I va afegir que des de la Generalitat «sempre es va actuar en la confiança que es tenia al Palau».

EL DOCUMENT / En la investigació es considera clau, segons fonts judicials, un document aparentment elaborat per Jordi Montull (hi ha un manuscrit i un altre document elaborat amb ordinador) que recull una suposada transcripció d'una conversa telefònica entre García-Bragado i l'arquitecte Carles Díaz, del despatx d'Òscar Tusquets. En la transcripció del document, titulatPla especial al voltant del Palau de la Música,es recull que García-Bragado (cessat aquest dimecres per Jordi Hereu de les seves funcions d'urbanisme) i Ramon Massaguer havien «quedat» que per tirar endavant el projecte era necessari firmar un conveni a dues bandes entre la Generalitat i el Palau «sense publicitat», es marcava un full de ruta de com actuar i s'especificava: «És necessari que Fèlix Millet tingui políticament el tràmit controlat amb tots els partits polítics». «La firma serà així sense cap problema», postil·la.

Notícies relacionades

ELS VEÏNS / La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, la de Veïns del Casc Antic i la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella van demanar ahir la destitució de tots els seus càrrecs del tinent d'alcalde Ramon García-Bragado. La portaveu de la campanya Actuació Popular Ada Colau es va mostrar «perplexa» per la reacció de l'alcalde Hereu, a qui va acusar de no assumir les responsabilitats jurídiques. Per la seva part, l'advocat de l'acusació popular que representa els veïns, Jaume Asens, va anunciar que demanaran el reingrés a la presó de l'expresident del Palau Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, «com a mínim fins al 12 de juliol», dia en què declararan els nous imputats.

Avui, precisament, arrenca la comissió d'investigació constituïda per l'Ajuntament de Barcelona per «analitzar i aclarir» les tramitacions municipals que afecten el Palau i els projectes que ha promogut. En aquesta primera sessió es decidirà la metodologia a seguir i qui formarà part d'una comissió que, segons la tercera tinenta d'alcalde, Assumpta Escarp, pretén ser «útil i exemplar, sense voluntat de fer llenya entre partits», segons informaHelena López.