Més casos de corrupció a les Balears

Nou detingut vinculat a Unió Mallorquina

Gonzalo Aguiar.

Gonzalo Aguiar.

2
Es llegeix en minuts

Els casos de corrupció segueixen esquitxant amb força Unió Mallorquina (UM). La policia va detenir ahir Gonzalo Aguiar, director de Carreteres del Consell insular de Mallorca i militant d'UM, partit frontissa de les Balears exsoci del PP i actual aliat del PSOE. Aquesta detenció se suma a les imputacions de dos dels líders de la formació, el seu president i conseller de Turisme balear, Miquel Nadal, i el vicepresident del Consell i conseller d'Obres Públiques, Antoni Pascual. No obstant, el president del Govern, Francesc Antich, malgrat reconèixer que les Balears travessen "moments complicats", va descartar ahir avançar les eleccions.

El director de Carreteres en aquesta legislatura i la passada va ser arrestat en el marc delcas Peatge, que investiga la presumpta desviació de diners públics en l'execució del desdoblament de la carretera de Palma a Manacor, un dels projectes estrella del Govern hexapartit. La fiscalia acusa Aguiar de ser un dels alts càrrecs que es van beneficiar d'obres privades realitzades per les adjudicatàries i pagades com a part dels arranjaments fets a l'autovia.

17 ARRESTATS

Segons sembla, el seu nom figura en la querella que la fiscalia anticorrupció ha presentat contra el conseller d'Obres Públiques i cap immediat d'Aguiar, Antoni Pascual, a qui se li imputen delictes de corrupció per les irregularitats comeses en el projecte. Aguiar és el primer polític detingut per aquest cas, que va sortir a la llum pública dilluns passat i que s'ha saldat fins ara amb 17 detinguts. Tots ells han quedat en llibertat amb càrrecs excepte dos funcionaris del Consell de Mallorca relacionats amb l'obra.

Notícies relacionades

No obstant, la seva detenció suposa un nou revés per a UM, just dos dies després que també el seu president, Miquel Nadal, fos imputat pelcas Can Domenge,en què s'investiguen presumptes irregularitats en la venda d'un terreny de Palma. Nadal havia explicat que va posar el seu càrrec a disposició d'Antich, però el president va assegurar ahir que "en cap moment" s'han plantejat fer-lo dimitir.

Per una altra part, Antich es va mostrar convençut que avançar les eleccions perquè coincideixin amb les europees "no és la solució" a la "situació complicada" que afecta algunes de les formacions que integren el Govern. I és que el setge judicial sobre UM pot agreujar la crisi interna de l'Executiu balear, ja que el partit frontissa amenaça de canviar les seves aliances i aprovar amb el PP la construcció del camp de golf de Son Baco, que rebutgen tant el PSOE com el Bloc.