Investidura Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Feijóo, Sánchez i Ortuzar

El líder del PP encapçala el rebuig de l’amnistia, però el socialista afirma que formarà Govern i el PNB i Junts acosten posicions

1
Es llegeix en minuts
Feijóo, Sánchez i Ortuzar

Avui Feijóo farà el seu discurs d’investidura. Després dels tres actes de diumenge que han marcat el clima polític. El primer va ser el del líder del PP, que ha decidit afegir-se amb força al rebuig de la possible amnistia i assumir així, en part, la prescripció d’Aznar de grans mobilitzacions al carrer. I diumenge va confluir la protesta contra l’amnistia amb la frustració de gran part de la dreta pel resultat electoral del juliol. I tot el PP va tancar files amb Feijóo en un moment crucial.

Pot perdre la investidura, però després del suport de 60.000 manifestants al carrer. A més, el rebuig de l’amnistia supera –cal recordar les andanades de Felipe i Guerra– el món de la dreta. I tot i que la protesta no garanteix la investidura, hi ha qui pensa que és útil per –escriu un columnista conservador– «forçar unes noves eleccions perquè se sàpiga fefaentment si Espanya vol amnistiar els que van voler destruir-la... i deixar en paper mullat i brut la Constitució del 78». 

Sembla que això només passarà si fracassen les negociacions del PSOE amb Puigdemont i els nacionalistes. No és impossible perquè seria una endimoniada punta de coixí, però a Gavà, a la Festa de la Rosa del PSC, Sánchez va assegurar, sense parlar d’amnistia, que hi hauria Govern socialista.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Qui va aprofundir més va ser Salvador Illa, que recolza la idea de «girar full» (¿és el mateix que l’amnistia?), però va advertir: «Compte amb els que parlen en nom de Catalunya perquè ni els que hem guanyat les tres últimes eleccions podem fer-ho, parlem –això sí– en nom d’una part molt rellevant que vol ser escoltada». I el PSC compta.

Atenció a l’Alderdi Eguna del PNB. Ortuzar va exigir, «amb prudència, però valentia», el reconeixement nacional d’Euskadi i Catalunya. I allà estava de convidat preferent Jordi Turull, secretari general de Junts. Sembla que s’assaja un eix PNB-Junts de suport nacionalista, i també centrista, a Sánchez, que voldria contrapesar l’esquerranisme de Sumar, Bildu i ERC.