Manifestació contra l’amnistia

El PP desborda Madrid contra l’amnistia: «No ens empassem això. Només té un nom: indignitat»

Els populars exhibeixen una gran resposta als carrers de Madrid contra les negociacions de Sánchez i els independentistes a 48 hores de la investidura de Feijóo

Manaure Quintero / Bloomberg

3
Es llegeix en minuts

El PP es va negar a anomenar-ho manifestació, però l’acte d’aquest diumenge a Madrid es va assemblar molt a això. A 48 hores del debat d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo, abocada al fracàs a falta de quatre vots que semblen impossibles d’aconseguir, el PP va exhibir una gran resposta al carrer contra les negociacions de Pedro Sánchez i els independentistes que naixia a la plaça Felipe II de la capital i es va estendre a tots els carrers veïns: Narváez, Alcalá i Goya. Els càlculs del partit van superar les expectatives: 30.000 persones segons les dades de la Policia Nacional i 45.000 segons el partit. La imatge de la convocatòria, en tot cas, va ser la d’atapeïment. «Puigdemont, a la presó» era la frase més corejada pel públic de la capital al llarg del matí.

Feijóo, acompanyat per tots els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy; la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i la resta de líders autonòmics, va ser contundent: «Tot i que em costi la presidència del Govern continuaré defensant que Espanya és un conjunt de ciutadans lliures i iguals. Això va de principis, de drets i d’igualtat. Ningú és més que ningú a l’Espanya constitucional», va assegurar.

Va carregar durament contra Pedro Sánchez i «el PSOE actual», del que va dir «ni són progressistes, ni socialistes ni són majoria tot i que s’hagin inventat aquesta matraca», va dir. La plaça va rugir. «Això és retrocés. No és socialisme quan pretenen establir privilegis per a una elit de polítics en perjudici de tots. Diuen convergència amb Europa eliminar els delictes de sedició al Codi Penal. Diuen normalització a l’amnistia i diuen a perdre, guanyar», va continuar.

«Jo dic que no ens diguin tontos als espanyols. No ens empassem això. El que fan només té un nom: indignitat. I només té uns còmplices: el PSOE actual. I només té un responsable: aquell que és al Palau de la Moncloa després d’haver perdut les eleccions», va rematar el líder del PP provocant una de les principals ovacions del matí.

El discurs de Feijóo va servir per avançar els eixos del seu discurs d’investidura tot i que en molts moments va semblar un míting d’una campanya electoral. Va carregar contra l’«absurditat de les orelleres al Congrés» aconseguint nous aplaudiments, i va retreure al PSOE «la fal·làcia» que «l’independentisme hagi de ser decisiu per a la governabilitat». «Si a Espanya hi ha un govern sustentat en la desigualtat serà la seva irresponsabilitat. És una falta d’integritat moral i política», va concloure. Feijóo va voler agrair públicament als «33 diputats de Vox, la de Coalició Canària i el d’UPN» el seu suport en la investidura de la setmana vinent. I també va donar les gràcies «a aquells membres del Partit Socialista que estan defensant el que van defensar sempre». «Podran ser expulsats i assenyalats, però per a una majoria d’espanyols són homes i dones d’Estat», va concloure.

Ayuso, Aznar i Rajoy

Notícies relacionades

 Ayuso va obrir l’acte entonant un nou «prou ja» amb la frase «de cap manera» que va acabar repetint bona part dels assistents. «Dir amnistia és a dir que Espanya és una dictadura opressora. Ja no ens ho empassem això. De cap manera», va començar. La presidenta madrilenya ho va repetir: «Si Sánchez es deixa humiliar, ja s’ho farà. Però nosaltres, de cap manera». Fidel al seu estil de confrontació amb Sánchez i els seus socis al Congrés, va enviar un missatge clar: «¿Deixarem que ens canviïn aquesta Espanya per una de ressentits? La nostra unió és la seva derrota. No deixarem que continuïn premiant deslleials i traïdors. Uns vam posar el clatell i d’altres van abaixar el cap. ¿Deixarem que guanyin?». Les arengues es van disparar.

 L’expresident Aznar, molt criticat en dies passats per membres del Govern després d’encoratjar la mobilització social contra la futura amnistia, es va defensar: «Ho diem alt i clar. No venim a protestar, sinó a expressar les nostres conviccions. Hem d’evitar que es consumi un atac sense precedents», va dir. «I no té precedents perquè no procedeix només dels enemics de la Constitució, sinó d’un partit que té l’obligació de defensar-la i no ho fa», va insistir carregant durament contra el PSOE. El missatge final, mirant als independentistes catalans, va ser contundent: «L’únic deute històric que existeix és el que tenen els secessionistes amb la democràcia espanyola que no han pagat i l’han de pagar».