Vot per correu Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La Khaleesi de la carta electoral

Penso en com Feijóo ha posat en dubte la feina de 45.000 persones, entre aquestes, la cartera que em porta el sobre de color estrassa a una vall del rural gallec

4
Es llegeix en minuts
La Khaleesi de la carta electoral

Són les 10.15 d’un dilluns, en una vall del rural gallec, quan arriba el sobre amb les paperetes electorals. Jo estic escrivint, encara en pijama, quan escolto que em truquen, així que baixo, amb ganes de conèixer qui me l’entregarà. 

Tots els sobres del cens electoral són semblants, però cada un l’estén una persona. En el meu cas, una heroïna. Ja vaig explicar la setmana passada els meus problemes per omplir les caselles en la petició de vot: la casa dels meus pares no està en un carrer, sinó en un prat i als peus d’una muntanya, així que a falta de la informació correcta em vaig animar a afegir-hi detalls (molt novel·lístics, no ho puc evitar) com el color amb el qual estava pintada o el sobrenom amb el qual es coneix aquí la meva mare. D’alguna manera, tot i que no conegués la cartera, tota aquesta informació era per a ella, així que ja li tenia fins i tot carinyo: aquests dies conversava mentalment amb ella amb veu de GPS i hi afegia tota mena d’indicacions perquè em trobés.

Ella no les necessitava. Fa ni més ni menys que 32 anys que la cartera que em dona ara el sobre de color estrassa treballa d’això. I, per descomptat, sap com trobar un destinatari, malgrat les angoixes i inseguretats del cretí de ciutat que es perd fins i tot a l’Eixample. «En tots aquests anys, mai, però mai, havia repartit tant vot», em diu.

Abans deia que, per a mi, tenia alguna cosa d’heroïna i la seva samarreta no ho desmenteix: ‘No soy una princesa, soy una Khaleesi’, llegeixo al seu tors mentre m’indica el que necessitaré per dipositar el vot. Estic per oferir-li cafè de pota i pastes a la mare dels dracs, tot i que simplement vull retenir-la uns minuts per saber-ne una mica més. Per exemple que sí, que estan enfeinats (la propaganda de Vox i el PP va arribar una mica tard), però, no, superats.

És cert que avui era el seu primer dia de vacances i l’estava invertint en la tutorització de l’aterratge de la seva substituta, però que arriben a temps ho demostren les dades (ja estan a disposició dels electors més del 98% dels vots) i, encara més, el fet que se li entregui en mà a un inepte com jo que va escriure l’adreça d’aquella manera.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Que Déu salvi aquesta Khaleesi, de la qual no faig més descripcions per si de cas. No necessitava les meves puntualitzacions, perquè, entre altres coses, coneixia de sobres la meva família. El meu pare, quan va arribar a aquesta vall (la de la meva mare) a treballar, va dormir durant tres mesos a casa seva, que era també taverna. El van tractar fabulosament i, quan se’n va anar a la mili, li van enviar un generosíssim paquet de pernil. 

Qui se’n va ara, de casa meva, cap a l’entrega següent és aquesta tan galaica i postal Khalessi. Ella no ha dit res d’això que segueix ni s’ha posicionat políticament, però jo penso en com Feijóo ha posat en dubte la feina de 45.000 persones (i gairebé 20.000 més de reforç) com ella. En com els ha animat a treballar dia i nit, com si no ho estiguessin fent ja. A més, va dir de pagar-los les hores extres si és president, una cosa ja perfectament acordada i pressupostada.

Quan Feijóo, també gallec i, el que és pitjor, exdirector de Correus, posa en dubte les garanties del vot postal està posant en dubte no només els 307 anys d’història d’aquesta empresa, sinó també les més de tres dècades de professió d’aquesta dona. Quan insinua una relació directa entre el líder del Govern i l’actual direcció oblida que el líder sindical que l’ha recolzat és un d’aquests amics daurats, que va anar fins i tot de claca a la seva presa de possessió com a capo del PP.

Notícies relacionades

Ho fa, a més, d’una manera ben astuta, sibil·lina. Suggereix preocupació pel vot i es dirigeix als treballadors de Correus, quan en realitat només el preocupa i ocupa inflar la mobilització dels seus, tot i que sigui a costa de qüestionar treballadors i institucions. Fins i tot a una que va dirigir al seu dia: si és capaç de fer-ho (amb això, amb el terrorisme, amb les pensions), què no serà capaç de fer.

El mitjà és el missatge, en aquest cas també. Les cartes no arriben, però el cas és que sí que arriben, així que es pot votar en contra d’aquesta manera de fer política i de veure la vida.