Polèmica en la campanya electoral

¿Correus pot fer front a tant vot per correu?

¿Correus pot fer front a tant vot per correu?

Jose Luis Roca

6
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els dubtes que ha tornat a formular el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, sobre la capacitat dels carters en aquestes eleccions tornen a col·locar Correus al centre de l’encreuament de polèmiques de la campanya electoral.

«Demano als carters d’Espanya, amb els quals he treballat els millors anys de la meva vida, que treballin al màxim, que treballin matí, tarda i nit», va dir Feijóo a Múrcia dimecres passat. I va insinuar una dolosa falta de personal al fer als carters aquesta petició tot i que no tinguin «prou reforços». Feijóo va insinuar també malícia en la direcció del servei postal al demanar als carters, «amb independència dels seus caps», que «reparteixin tots els vots abans que venci el termini».

Aquest dijous ho ha tornat a fer: «No poden quedar vots a les carteries. I jo espero que ens posem a treballar perquè no es produeixi una situació que no vull ni pensar, i és que hi hagi un conjunt de persones que no poden votar perquè no els ha arribat la papereta», ha especulat en una entrevista radiofònica.

De nou en uns comicis crucials, i en el curt lapse de dos mesos, el vot per correu es veu sota sospita. En les autonòmiques i municipals del 28M, incidents de compravenda de sufragis per correu a Melilla i la localitat d’Almeria de Mojácar, i tota una cua afegida de notícies falses extremistes van ser la causa del descrèdit. En les generals del 23J, la raó en la qual Feijóo basa els seus dubtes és el milionari vot per correu que origina el fet que s’hagi fixat el dia de compareixença davant les urnes en una data de vacances estivals.

I això també comporta la seva cua de notícies falses des de la precampanya i en les xarxes socials. Es basen en una narrativa segons la qual el president del Govern ha convocat les eleccions el 23 de juliol perquè voti menys gent, la qual cosa porta a l’asseveració sense confirmació possible que això l’afavoriria. Sánchez ha negat reiteradament aquesta intenció i acusa Feijóo d’«enfangar» la campanya.

1 ¿A quant vot s’enfronta Correus?

1 ¿A quant vot s’enfronta Correus?Aquesta vegada no és la seguretat del vot, sinó el seu volum, la pedra de toc. Aquest dimecres s’havia arribat a una xifra rècord de sol·licituds de vot postal: 2,3 milions, xifra que gairebé multiplica per dos les que es van formular per als comicis del 2019, implicant en aquest sistema un 7% del cens.

Aquest dijous acaba el termini de sol·licitud de vot, amb incidència desigual segons les províncies. En termes generals, ha sigut més freqüent deixar per a última hora el tràmit de la sol·licitud a les províncies del sud que a les de la meitat nord, i més a les de costa que a les d’interior, segons fonts de la companyia.

Les mateixes fonts estimen que el total de vot postal sol·licitat depassarà aquesta jornada els dos milions i mig de votants. 

2 ¿Amb quanta gent respon Correus?

2 ¿Amb quanta gent respon Correus?El vot postal del 23J no té precedents. És, sens dubte, un formidable munt d’enviaments per al termini del qual es disposa i la mida que actualment té Correus, malgrat que es tracta de l’empresa pública més gran d’Espanya, amb 48.341 empleats entre la seva central i firmes filials.

Precisament sortint al pas dels dubtes i insinuacions que ha deixat flotant Feijóo, Correus ha confirmat que ha firmat 19.400 contractes temporals de reforç per a la feina que representa el 23J

Amb aquest augment de plantilla, l’empresa estatal creu que podrà fer front al que potser ja és el seu principal repte en la història de la democràcia. Però diversos mitjans relaten, fins i tot sense dades precises de temps i incidència, que les paperetes sol·licitades estan arribant amb retard a les províncies d’Almeria, Barcelona, Cadis i Madrid.

Correus ha anunciat, a més, l’ampliació de l’horari d’oficines. Les que en circumstàncies comunes tanquen a les vuit de la tarda ara estaran obertes fins a les deu de la nit. A més, aquest dissabte i aquest diumenge obren totes les oficines de les ciutats de Madrid i Barcelona, de nou a nou dissabte i de nou del matí a tres de la tarda diumenge.

Amb horaris similars obren 2.000 oficines més, segons ha anunciat Correus, a ciutats de turístiques. D’altra banda, s’anul·len per als carters els dies festius locals.

3 ¿Quin és el problema?

3 ¿Quin és el problema?El termini per sol·licitar el sufragi per correu acaba aquest dijous, i el dia 20 acaba el termini per fer efectiu el vot. A partir d’allà, el marge per als carters és molt escàs.

Però, més que el volum de feina i el poc temps disponible per rebre sol·licituds de vot, tramitar els sufragis emesos i fer-los arribar a les juntes electorals... i més que el considerable augment de plantilla, en les últimes hores –o sigui, des del mateix dilluns del debat cara a cara televisat fins ara– la pressió sobre el dispositiu se centra que els professionals que hi treballen no han rebut encara els seus plusos i altres conceptes retributius extraordinaris previstos per l’esforç afegit.

Això ha encès la queixa sindical amb veus que amenacen que no s’arribaria a temps a nombroses circumscripcions i que el sistema es col·lapsarà el dia 20. La pressió sobre la direcció de Correus i el seu president, Juan Manuel Serrano, creix per moments.

Al calibrar el desafiament que afronta el servei postal públic hi ha un simptomàtic ball d’interessos que es mouen al voltant. Les queixes gremials són amplificades per tota mena de webs i perfils en xarxes socials des de la dreta fins a la ultradreta i l’extrema dreta antisistema, que comparteixen interès a erosionar la credibilitat del procés electoral o del Govern.

Però no tot és queixa anònima i conservadora. Abans que Feijóo deixés caure els seus primers dubtes sobre la capacitat de Correus per tramitar tant vot postal en aquestes eleccions, va ser un dirigent sindical, Regino Martín, líder del sector a CCOO, el que va formular les primeres crítiques, molt dures, al poc de convocar Pedro Sánchez les eleccions per a una data tan polèmica com el 23 de juliol.

Notícies relacionades

I Martín va continuar insistint, aquest dimecres sense anar més lluny, que «Correus no s’està prenent seriosament el vot per correu» i que «estan enganyant els sindicats i la població», va dir a Telemadrid. «El Govern no sembla encaterinat que la gent vagi a votar». Segons el seu parer, les ampliacions d’horaris d’oficines arriben tard i no són suficients.

Feijóo ha reblat el clau, la clau del problema, que és ara el pagament dels plusos, al fer una promesa als treballadors de Correus amb pedrada afegida per al seu rival del PSOE: «Em comprometo que, si no els paguen les hores extraordinàries, en el primer Consell de Ministres pagaré les hores extraordinàries a tots els carters d’Espanya per complir el seu deure, a tots», va dir a Múrcia aquest dimecres. En un comunicat, l’empresa pública ha assegurat que ja té totes les partides pressupostàries necessàries per pagar: «Ja estan aprovades i seran abonades en la nòmina corresponent».