ChatGPT Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Visca els nuvis (de la intel·ligència artificial)

La tecnologia m’estalviarà el nerviosisme del discurs de boda, però també la meva funció en aquesta societat

3
Es llegeix en minuts
Visca els nuvis (de la intel·ligència artificial)

agencia

Quan l’embriac padrí de la boda, amb la corbata prematurament desnuada, agafa el micròfon com si fos el de l’última cançó d’un karaoke i es disposa a fer el discurs (li costarà, com li costaria dir la erra de la paraula ‘padrí’), a la boca dels convidats es masteguen dues coses: 1 / canapès de salmó i freses d’anxova, i 2/ la tragèdia. «Seré breu», amenaça, perquè fins i tot Fidel Castro, a l’encapçalament dels seus discursos de quatre hores, prometia síntesi. «Hi ha errors que es cometen en cinc segons i que duren tota la vida. Com quan el nuvi, aquí present, em va enviar per error una fotografia d’una dona despullada amb l’emoji d’una albergínia. El va esborrar un segon després, però el vaig veure [rialles incòmodes]. O com quan es pronunciï avui el ‘sí, vull’», diu, per, dos segons després, massa tard, afegir: «Era broma. Bé, això de la foto, no».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Ideal i perillós

Tots hem viscut alguna situació semblant. La de l’encarregat del parlament nupcial que, amb inconsciència o amb maldat, amb atenuant etílic o no, tensa massa la broma amb un d’aquests acudits que buiden habitacions, desfan congues i congelen somriures. El fet que s’acostumin a fer dos discursos, un del padrí i un altre de la padrina, encarregats pel nuvi i la núvia respectivament, no hi ajuda: es burxa en aquests discursos en el passat dels que uniran els seus destins, i allà sempre hi ha forats de la memòria i angles cecs no confessats. Aquests discursos són, en definitiva, camp minat. 

La intel·ligència artificial ha arribat al rescat. Llegeixo a la revista tecnològica ‘Wired’ que triomfa als Estats Units una aplicació que, utilitzant la tecnologia de ChatGPT, pot generar discursos de boda emotius, continguts i sense marge per a l’error. De fet, se li pot especificar que ho faci amb l’estil de Shakespeare, de Bob Dylan o d’Arévalo. L’ésser humà que ha de parlar en la cerimònia introdueix dades de l’homenatjat, l’informa del seu caràcter, dels seus gustos, de la seva vida, i la màquina torna un ‘speech’ blanc com alguns vestits nupcials drapejats. És més, Joy, que així s’anomena, també ofereix la possibilitat de demanar-li el brindis ideal (més enllà de «visca els nuvis») o el còctel idoni.

Aquests dies també, els guionistes de Hollywood van a la vaga: entre les seves moltes peticions, volen debatre l’ús d’intel·ligència artificial en la confecció de guions. I Geoffrey Hinton, anomenat el ‘padrí de la IA’ (com s’és un padrí de bodes), ha abandonat Google per poder advertir amb llibertat del perill que suposa l’ús d’aquestes tecnologies. Segons ha dit a ‘The New York Times’, s’hauria d’aturar el seu avenç fins a saber si podrem controlar-les o ens controlaran a nosaltres.

Carinyo d’algoritme

Notícies relacionades

Jo em vaig estrenar en això dels discursos de cerimònies als set anys, amb les bodes de plata dels meus oncles Felisa i Pepe. Des d’aleshores, com li ha passat a qualsevol que apunti maneres en això de l’escriptura o que, Déu no ho vulgui, es guanyi la vida escrivint, ho he fet en infinitat d’ocasions. Era l’únic que podia oferir al món: un bon discurs. La tecnologia m’estalviarà el nerviosisme, però també la meva funció en aquesta societat.

Que confiem el moment més important de la vida (això diuen que és una boda) a un robot es pot no entendre o entendre perfectament. Ens estalviem l’error humà, tot i que és trist que el carinyo brolli d’un algoritme. Però si fins i tot això queda a les seves mans, explicar la nostra vida, o la d’una de les persones que més estimem, imaginem qualsevol altre tipus de feina. Per exemple, una columna d’opinió, apocalíptica però humorística, com la que acaben de llegir.