Des de Sabadell

El mango superlatiu

Vaig a la recerca d'exemplars malaguenys, menys lesius per al medi ambient que el transatlàntic

zentauroepp54872187 opi mango200913163903

zentauroepp54872187 opi mango200913163903

1
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els supermercats són un monocultiu. Mateixes marques, mateixos productes, la uniformitat en paquets transportables. En aquestes democràcies defectuoses que habitem, només som iguals davant un paquet d’arròs o un pot de maionesa. El món està en mans d’unes quantes etiquetes. El cap d’Spectra ja no acaricia un gat, sinó una pizza de marca blanca. La cistella de la compra és més avorrida que els dibuixos txecs de la nostra infància.

A poca distància de casa, tinc quatre súpers de la mida de mamuts, tot i que aquests llocs on fa fred són inextingibles, cosa que afecta necessàriament les botigues del barri. Malgrat els pronòstics a l’estil de l’economista Niño Becerra, que té el millor nom de torero de tots els temps, una parella de romanesos va inaugurar una fruiteria fa pocs anys. Solem proveir-nos allà o al Mercat Central, perquè cada vegada que caiem en la temptació del súper ens preguntem si existeix l’arbre del porexpan.

Notícies relacionades

Al tornar de vacances, la botiga dels romanesos encara estava tancada, així que la recerca d’altres fruiteries ens va portar al centre de Sabadell, on entrem a un colmado tradicional que s’ha anat sofisticant. I allà hi havia els mangos superlatius. Mai n’havia vist d’aquesta mida i pes. Intentem consumir proximitat i coherència i vaig veure que, tot i que la fruita procedia de Màlaga, no complia ni l’una cosa ni l’altra. A Andalusia cultiven mangos i alvocats des de fa dècades, però des del punt de vista de la sobirania alimentària són els colonitzadors de les fruites.

Un dels millors mangos de tots els temps. Presa del mangonicidi, vaig seguir a la recerca del malagueny, menys lesiu per al medi ambient que el transatlàntic. El vaig trobar al Mercat Central, però de menys calibre. Ben bo també. Els romanesos van obrir l’última setmana d’agost i, oh, meravella, el mango andalús era a la seva botiga com si la conquesta avancés. El seu està en la categoria de pes pesant: més de 700 grams. Sé que en qualsevol moment n’apareixerà un de dos quilos. I que el meló i la síndria li plantaran cara.