1
Es llegeix en minuts
aabella8596367 icult blondie161103171155

aabella8596367 icult blondie161103171155

Avegades, tot fent un brindis al sol, em dic que jo podria haver inventat això de Spotify. O l’iTunes, ja que hi som. Les idees hi eren en potència, només faltaven els diners. Suposo que li passa a molta gent que, com jo, d’adolescent escoltava cançons i prou. Els àlbums, com aquell qui diu, ni existien. Com a màxim els 'singles'. El meu Spotify de bricolatge consistia a escoltar els meus programes preferits a la ràdio i gravar amb un radiocasset les cançons que m’agradaven.     

    

Maleïa els locutors que parlaven per sobre de la música, perquè m’obligaven a tallar l’inici i el final, i de mica en mica omplia cintes igual que avui dia es fan 'playlists'. 

    

Potser per això els meus primers cassets comprats van ser els recopilatoris, llistes d’èxits amb títols grandiloqüents com ara Gigantísimo, Boom o Rockalipsis 

–una raresa eclèctica que reunia cançons de The Buggles, Bob Marley, Blondie i J.J. Cale.

    

D'adolescent  escoltava els meus programes favorits a la ràdio i gravava amb el radiocasset les cançons que m'agradaven

Els elapés, com deia, van venir més tard, quan el gust es refinava i et calia saber més coses d’aquella veu, d’aquella guitarra, del món que intuïes a les lletres. Prolongar l’estat d’ànim, vaja. Però l’afició a les cançons úniques em van modelar el gust musical. Peregrinacions a la botiga de discos de l’Agustí, amb un paperet on havia apuntat el nom d’un grup, un títol en un anglès macarrònic. 

    

Et compraves el disc sencer per una única cançó, i podien passar dues coses: que no escoltessis mai més les altres, és a dir que llençaves els diners, o que de sobte descobrissis tot un món, com si la cançó d’èxit fos tan sols la punta d’un iceberg on et podies quedar a viure. 

Notícies relacionades

    

Em pregunto com s’ho fan ara els joves que comencen a escoltar música. Amb Shazam i Spotify i els mòbils tot és molt més fàcil, no hi ha sorpreses ni misteris, però també és tot més superficial i volàtil. Ho dic sense nostàlgia, només per raons pràctiques: si teniu fills adolescents, regaleu-los un tocadiscos i accés a la vostra col·lecció sagrada de vinils. 

Temes:

Spotify Música