On Catalunya

CINE

10 pel·lícules sobre el drama de la sida

Amb l'estrena de la pel·lícula francesa 'Vivir deprisa, amar despacio', repassem altres films que han abordat la sida en les últimes tres dècades

zentauroepp47255570 cine190507135408

zentauroepp47255570 cine190507135408

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

S’han fet ja tantes pel·lícules sobre la sida que gairebé se les podria considerar una cosa semblant a un subgènere, però resulta difícil recordar-ne alguna que adopti una actitud tan desposseïda de sentimentalismes com ‘Vivir deprisa, amar despacio’ davant el procés de deteriorament físic que la malaltia va comportar durant dècades. Situada a la França de principis dels 90, fuetejada per l’epidèmia del VIH, la pel·lícula retrata un escriptor seropositiu i els homes amb qui es relaciona –entre ells, un examant a punt de sucumbir davant de l’avanç de la malaltia i, per damunt de tot, un jove estudiant que potser serà l’última conquesta de la seva vida–.

Vivir deprisa, amar despacio

DramaFrança, 2018Repartiment: Pierre Deladonchamps, Vincent Lacoste, Denis Podalydès, Thomas GonzalezDirecció: Christophe Honoré

El Jacques (Pierre Deladonchamps), diem, encarna un enfocament apàtic davant la malaltia: ell no aixeca els punys contra la mort, sinó que es limita a seguir amb el que li queda de vida com si l’ominosa ombra de la seva mortalitat no l’acompanyés a tot arreu. L’arribada de la seva història als cines és una bona ocasió per recordar altres punts de vista adoptats pel cine davant el virus en les últimes tres dècades.

1. 120 pulsaciones por minuto (2017)

Recorda els primers anys de l’epidèmia a França des del punt de vista dels activistes d’Act Up Paris, que van utilitzar mètodes de guerrilla per implicar més el govern i les farmacèutiques en la lluita contra la malaltia, i teixeix una història d’amor entre dos membres del grup que només pot acabar d’una manera.


2. Philadelphia (1993)

Tom Hanks va guanyar un Oscar per interpretar un advocat gai que lluita contra la discriminació després de ser-li diagnosticada la malaltia. Va ser criticada pel seu beat retrat de l’amor homosexual però, considerant que va ser la primera pel·lícula de gran pressupost de Hollywood en tocar l’assumpte, la seva importància és innegable.


3. The normal heart (2014)

La seva base dramàtica la componen la por i la sensació d’impotència que es van propagar quan el virus va començar a matar homes joves, fins i tot abans que les seves causes i el seu mitjà de transmissió fossin coneguts. Mark Ruffalo és un escriptor que lluita per donar visibilitat a l’amenaça entre la comunitat gai.


4. The living end (1992)

Al seu dia descrita com una versió gai de ‘Thelma i Louise’, la protagonitzen dos joves infectats que s’embarquen en una onada de crims i que posen en qüestió el tòpic de l’època segons el qual un home seropositiu era, per defecte, una víctima. “Que us fotin a tots; podem fer el que vulguem”, afirma un d’ells.


5. Cómo sobrevivir a una epidemia (2012)

Nominat a l’Oscar, aquest documental recorda les lluites empreses als EUA per part d’associacions activistes, en bona mesura compostes per grups de joves seropositius enfrontats a la seva pròpia mortalitat, per acabar amb la indiferència i la discriminació a què eren sotmesos per Washington i la indústria sanitària.


6. Angels in America (2003)

Adaptació de la premiada obra teatral de Tony Kushner, aquesta minisèrie amb Meryl Streep i Al Pacino acompanya sis novaiorquesos les vides dels quals s’entrecreuen durant l’esclat de la crisi del VIH. Explora l’Amèrica de Reagan, l’homofòbia imperant en l’època i el conflicte sexualitat-religió.


7. Ombres de dubte (1993)

Localitza l’aparició del virus a l’Àfrica a mitjans dels 70 i en segueix el rastre fins a la mort de Rock Hudson el 1986. Assenyala la indiferència dels governs i la inacció que va causar tantes morts durant els primers anys, en part a causa de la creença generalitzada que la sida era malaltia d’homosexuals.


8. Dallas Buyers Club (2013)

Notícies relacionades

La protagonitza Matthew McConaughey a la pell de Ron Woodroof, un home heterosexual que va emmalaltir el 1985, quan els tractaments amb prou feines s’havien investigat. Woodroof va decidir introduir drogues farmacèutiques no aprovades a Texas per tractar-ne els símptomes, i també distribuir-les a altres pacients. Va salvar moltes vides.


9. Companys inseparables (1989)

Es divideix en nou parts, cada una situada un dia diferent al llarg de vuit anys en les vides d’un grup d’homes homosexuals. Primer els veiem traient importància a l’augment de l’anomenat "càncer gai" el 1981 i, després, a poc a poc, molts d’ells van morint a causa de malalties relacionades amb la sida.

Temes:

Cine