trucs senzills

Treu-li partit d'aquests 4 productes que tens al rebost

La cuinera Ronit Stern (Auto Rosellón) proposa aplicacions culinàries amb carxofes, mongetes del ganxet, cigrons i bonítol

276

276

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Si estàs tants dies a casa, ¿què pots fer amb els ingredients que tens a mà perquè et durin més temps i, a més, estiguin més saborosos? Vam trucar a Ronit Stern (Auto Rosellón) i li vam demanar quatre idees amb altres tants productes.

CARLOS MONTAÑÉS

1. Carxofes

1. Carxofes«El millor és confitar-les perquè duraran molt temps», avança la xef. I per a això, primer s’han de pelar, tallar a meitats i quarts «deixant-ne només el cor i una mica de la tija i traient els cabells del dins del cor».

En una olla, es posa un bon oli d’oliva verge extra o suau –«segons el gust»–, i a tot estirar es barreja amb una mica d’oli de gira-sol. També s’hi han d’afegir herbes, com ara sàlvia, romaní i farigola, i s’hi pot posar pebre negre en gra i llimona confitada. A les carxofes s’hi posa una mica de sal i es fiquen en una olla a uns 70-80 graus.

«Han d’estar totalment cobertes d’oli, i aquest mai ha de bullir; s’han de posar a foc lent i sense tapar, fins que es cuinin i quedin tendres», avisa l’experta.

Pots guardar-les així a la nevera en un recipient tancat i et durarà diversos dies. Quan vulguis, les pots daurar en una paella i, a l’acabar, «per sobre hi pots posar un ou ferrat o un ou escumat, i pernil».


2. Mongetes del ganxet

2. Mongetes del ganxetI si tenim unes mongetes del ganxet, ¿què en podem fer? La idea de Stern és: «Les deixem en aigua durant tota la nit. Al matí següent, en una olla hi posem dos dits d’oli d’oliva verge extra, fulles de sàlvia fresca o seca i tres o quatre grans sencers d’alls. Ho daurem tot una mica, ho retirem del foc i esperem que es refredi».

A continuació, es posen les mongetes a l’olla i es cobreix amb aigua. «Recomano coure-ho 12 hores tapat amb paper de cuina i d’alumini, i no amb una tapa normal perquè surti més bo, i sense sal». La sal només es posa quan les mongetes siguin tendres. «Llavors, s’hi ha de donar un últim sobreescalfament a foc mitjà els últims cinc minuts», aconsella.

«Amb això tinc una base amb molt sabor perquè s’ha fet a foc lent durant molt temps i porta all, sàlvia i oli». Stern proposa tirar-hi sal, vinagre i oli i menjar-ho amb pa, o utilitzar-ho per a una amanida de llegums, o barrejar-ho amb all tendre saltejat, tomàquet i oli».


3. Cigrons

3. CigronsAmb els cigrons es pot fer hummus, que tant agrada a tanta gent. Stern té una fórmula infal·lible, que comença amb el mateix procés de cocció que les mongetes del ganxet. «La diferència és que al posar-los en aigua tota la nit s’hi ha de tirar mitja culleradeta de cafè de bicarbonat per a mig quilo de cigrons», recalca la cuinera d’Auto Rosellón.

«Al matí, rentes els cigrons, en retires l’aigua i hi tornes a posar aigua nova, també amb bicarbonat i oli». Després es couen a foc lent «en una olla millor que en una paella, i millor tapats amb paper d’alumini i de cuina que amb una tapa normal». Per donar sabor els cigrons, a l’olla s’hi poden afegir una pastanaga fresca tallada a trossos i una fulla de llorer. Es cou a foc lent entre 8 i 10 hores fins que estiguin tous. «Quan quedin cinc minuts, se salen i es posa a foc mitjà».

Toca triturar-ho. Minipimer i, a poc a poc, s’hi va afegint l’all, la llimona, la sal i el tahine.


4. Bonítol

4. BonítolStern també confita el bonítol. «Agafo un filet de bonítol; també, herbes com ara romaní, sàlvia, farigola, i hi puc afegir pell de llimona, pebre negre en gra, llavors de coriandre...», comenta. El primer pas és salar el bonítol i deixar-lo una hora amb sal.

Després es posa en una olla a foc baix amb l’oli i tots aquests ingredients. «Quan vegis que el bonítol es posa blanc, el treus de l’olla i el reserves perquè es refredi. També s’ha de deixar refredar l’oli». Quan el peix i l’oli hagin perdut temperatura, els ajuntes perquè el bonítol es conservi millor, i a la nevera. «Allà pot aguantar perfectament 10 dies o més», assegura Stern.

Notícies relacionades

Amb el filet de bonítol confitat, proposa una amanida de bonítol, tomàquet, ou dur, patata cuita al forn i sal grossa.

 

Temes:

Productes