CONSELLS IMPAGABLES

7 coses que NO hauries de fer si ets un 'novato' en la cuina

El xef David Andrés (Àbac, Somiatruites) t'ensenya trucs per evitar una catàstrofe en els fogons

david-andres

david-andres

4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

David Andrés és cap de cuina de Àbac, ha estat escollit millor cuiner jove del món els últims tres anys, té un restaurant propi en el seu Igualada natal (Somiatruites), ha escrit un llibre de receptes ('De la alta cocina a tu casa’. Planeta)... i això sense saber com pelar una patata quan va començar, amb 21 anys (ara té 30). Tal qual. Potser tu tampoc tinguis ni idea què és un sofregit però vulguis iniciar-te a la cuina de casa perquè et crida l'atenció o, simplement, perquè ho necessites per sobreviure. Per això li demanem consell a aquest xef. No es tracta que acabis sent un 'crack' com ell, sinó que surtis sa i estalvi de les teves primeres batalles a la cuina. 


No vulguis ser Ferran Adrià

"Fins als 21 anys la meva passió era l'hoquei sobre patins però no sabia què fer a la vida i per sort vaig entrar en l'Àbac i vaig descobrir la meva verdadera passió: la cuina. Amb això vull dir que és molt important disfrutar d'allò que fas, que et faci il·lusió cada dia. Però, ull, una cosa és la il·lusió i una altra flipar-se i pensar que acabaràs cuinant com Ferran Adrià. ¡I menys el primer dia!. Mentalitza't: s'ha d'anar pas a pas".


No et quedis a casa: ves al mercat a comprar

"Per a mi, la màgia de la cuina està en els ingredients. Per això és tan important anar al mercat, un lloc on enamorar-se de la gastronomia veient com canvien els productes cada dos mesos, amb cada nova estació. Tocar, olorar, preguntar… Conèixer. Això et despertarà el 'gusanillo'. Allà coneixeràs a la gent que els ven i que els produeix. I allà et donaràs compte que pots preparar la cosa més bona del món amb només un parell d'ingredients, i que no fa falta que siguin caviar o qualsevol exòtica. A vegades, amb un bon tomàquet de Montserrat o una flor de carbassó és més que suficient. I a més és més sa que qualsevol tetrabric o qualsevol aliment processat; en ser bon producte de mercat perquè saps allò que estàs cuinant. Perquè la cuina no només serveix per disfrutar alimentant-se sinó també per tenir bona salut".


No segueixis les instruccions de receptaris complicats

"De fet, gairebé et diria que no segueixis les instruccions de cap receptari. A vegades tens més coneixement parlant amb la gent del mercat que et ven tal o qual producte perquè et guiaran molt millor amb consells bàsics. Aquesta és la millor manera de començar des de baix. Vas a la peixatera i et diu que a aquest peix millor que només li donis volta i volta a la paella, o el que et ven les verdures et comenta que tal o qual està millor de preu i és de millor qualitat perquè està en el seu punt... Són gent sàvia. Després ja et compraràs manuals de cuina. Hi ha molts però millor començar pels de cuina tradicional, que és la base de la nostra cuina perquè ha perdurat segles i segles, senyal que és bona de veritat. D'aquesta manera, sabràs escollir el millor producte i tindràs les bases de la cuina tradicional, així que el resultat serà bo segur. Després, quan sàpigues més, sempre pots donar la volta als plats, fent-los més divertits i amb guarnicions originals que els fan més guai". 


No et compris el joc sencer de ganivets

"Uns estris de qualitat són molt importants en la cuina, així que millor compra un bon ganivet perquè un que no talli és més perillós. Tampoc s'ha que començar per una Rotaval, que destil·la olors i els impregna en els aliments, o per una màquina d'envasar al buit. Comença amb estris tradicionals, que encaixen més amb el nivell d'un principiant. I després, si t'animes, veus comprant a poc a poc coses més tecnològiques per anar divertint-te".


No cuinis mai sense davantal

"Siguis professional o estiguis en la teva caseta, per a mi està clar. A veure, això al final depèn de la personalitat de cadascú i jo soc cuiner de davantal. Si veig a algú que no el porta és perquè ha deixat de cuinar. Però crec que per concepte, estètica i higiene s'ha de portar. Si veiessis el meu al final del dia... ¡acaba fet un drama! Així que imagina't com pot acabar el teu, que domines menys. Però és imprescindible perquè quan cuinem ens embrutem i no podem preocupar-nos per això sinó disfrutar-ho, perquè cuinar, igual que menjar, és un plaer. T'aconsello que et compris un que tingui gràcia, que vagi amb la teva personalitat, perquè et donarà més ganes de posar-te a cuinar amb alegria. El que jo tenia a casa era un gall que deia algo així com 'Soy el rei de la granja".


No compris productes gurmet

Notícies relacionades

"¿Què és més gurmet, una llauna de caviar rus o un tomàquet de Montserrat al juliol? ¿Unes vieires de Noruega o unes espardenyes de Llançà? Per a mi no hi ha dubtes. A vegades, ens venen productes de fora a preus desorbitats i no ens donem compte que, si som intel·ligents i anem al mercat, podem fer-nos una truita de carxofes impressionant. Però és una cosa lògica: el producte fresc, immediat, marca la diferpencia. ¿Què pots esperar d'una paella cuinada a Japó? ¿O et menjaries unes espardenyes a Noruega? A més, si compres bon producte a bon preu i després el cremes als fogons perdràs bastant menys diners".


No tiris res (sempre que no l'hagis cremat abans)

"Mai tiris el menjar encara que t'hagis passat amb les quantitats. Pensa que el receptari català té molts plats, segurament els més bons, que són pur reapofitament, com els canelons, per posar un exemple... Trobaràs moltíssimes idees per salvar un error de càlcul sense necessitat de fer res difícil, si per difícil entens unes croquetes. Si et sobra una mica de verdura, escorre-la i pots fer un sofregit o una truita amb ella. Tot el que guardis, a la nevera i ben tapat".