On Catalunya

Oasis urbans

Les terrasses més boniques de Barcelona

La volem bonica, la volem assolellada i la volem ja. Busquem lloc a les millors terrasses entre la constel·lació de taules a l’aire lliure de la ciutat

barcelona/WhatsApp Image 2023-05-10 at 19.15.07.jpeg

barcelona/WhatsApp Image 2023-05-10 at 19.15.07.jpeg

9
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

No ens val que ens arribi la butxaca per sortir a prendre alguna cosa o viure en una ciutat exuberant quant a oci i bars; a més, volem terrassa. Sí, sí, i si pot ser que sigui ben coqueta, amb vista i allunyada del soroll. Ho volem tot. Acompanyeu-me, sibarites pocavergonyes: us faré de cicerone per les taules més airejades de la ciutat. Ve de gust ser en una terrassa. 

1. Oasis secrets

Meravelles ocultes

L’enèsima exquisitat és conquerir una taula en alguna terrassa aliena a la mirada del comú dels mortals. Brindar en algun pati interior reservat és possible a comptats racons. Un d’aquests paradisos és Alice Secret Garden (Pau Claris, 92). Aquest jardí cocteleria s’inspira en la imaginació dels relats de Lewis Carroll per desplegar un cau de taules i cadires d’aires retro, presidit per un gran bolet de barret vermell, al voltant del qual hi ha arbres i una fascinant col·lecció de miralls. Aquí el repertori és generós: còctels, ‘smothies’ i ‘brunch’, sovint acompanyats de música en directe. Tanta fantasia que no estranyaria si de sobte aparegués l’Alícia caient del cel, ens servís el te el Barreter Boig o es deixés veure per una branca el somrient Gat de Cheshire

També se’ns queda cara d’Indiana Jones al·lucinat al travessar l’agitat saló de La Graciosa (Milà i Fontanals, 88) fins a arribar a la seva terrassa interior. Una cucada amb taules d’aire íntim decorada per tires de llum, testos i un fabulós sostre de buguenvíl·lies. A prop del Ferró, el Bar Liadísimo (Guillem Tell, 23-25) sedueix per la seva àmplia terrassa assilvestrada i els cants d’ocells que ens esperen a la part interior del seu ampli local. Per estar a gust, res com provar la truita de La Ikas (Perla, 22) al seu il·luminat pati ple de plantes. A Vivanda (Major de Sarrià, 134) podem gaudir d’alta cuina de mercat al jardí d’una antiga vil·la de Sarrià.


2. Terrasses ‘cool’ 

Debilitats modernes

Sempre hi ha llocs que estan de moda i atrauen pels seus aires ‘cool’, una carta ‘healthy’ compromesa, la seva ubicació clau o una agenda nombrosa. Un requisit indispensable sol ser que tinguin una terrassa guai. La de Les Filles Cafè (Minerva, 2) és una de les més cobejades del moment, perquè el seu espai a l’aire lliure vessa de verdor i el seu mobiliari de disseny convida al relax. Com que a més la seva carta és exquisida i flexible a dietes veganes, flexitarianes, vegetarianes i el que toqui, les mirades còmplices es multipliquen mentre ens recolzem entre frondes i rajos de sol

A la terrassa elevada de 5° Pino (passeig de Bonanova, 98) també es gasten moltes ulleres de sol i gest hedonista entre platets i tapes de vici. Una poderosíssima debilitat és Superclàssic (Floristes de la Rambla, 149), que ocupa el lloc i respon a l’esperit gaudidor del mític Iposa. La seva esplèndida terrassa darrere de la Boqueria irradia vitamina D a turistes i locals. Una família anglesa s’emplata mentre escruta Google Maps i guies turístiques; la tropa amb millors ‘looks’ del barri brinda entre rialles amb vermut casolà. Tu tanques els ulls, sents la brisa, fas un altre xarrup i penses que això és vida


3. Claustres i patis

Un sol llunyà

Malgrat la neura constant per trobar ‘taula fora’, no tothom suporta ser al sol. Tot i que no siguem la Rosalía i Rauw en el vídeo de ‘Vampiros’, també necessitem una mica d’ombra. Els arcs de qualsevol terrassa de la plaça de Masadas són perfectes per a una estona sana i una conversa llarga entre tapes, a resguard de la solana. Per exemple a L’Arrossat (plaça de Masadas, 1) pots començar amb un vermut i alguna cosa de picar mentre la llum va canviant sobre la plaça porticada, i comproves fascinat que encara hi ha criatures capaços de jugar amb una pilota o a la font.

També és formidable la sensació de recolliment del bar El Jardí (Hospital, 56), ubicat al pati de l’Antic Hospital de la Santa Creu. La seva selvàtica terrassa entre antigues pedres sempre està de gom a gom. Un altre refugi incomparable és Mescladís del Pou (Carders, 35), que potencia un projecte social de reinserció laboral i el menjar eco. La seva terrassa, guarida per voltes i murs, hipnotitza pel seu mobiliari eclèctic i el seu ambient ‘chill’.


4. De tota la vida

Clàssics imbatibles

Els bars de sempre ens poden salvar el dia. Sant Antoni ha recuperat el somriure des de la reobertura del Bar Alegria (Comte Borrell, 133), prestigiós local modernista fundat el 1899. L’harmonia de la seva terrassa de taules de marbre amb base de ferro, més les clàssiques cadires de fusta i l’entranyable tendal vermell que emergeix sobre els finestrals del local, donen per pintar un quadro. Un refugi retro presidit per la desfilada de plats catalans, vinguts de la llotja i l’hort, sota la supervisió de Tomàs Abellán

També et pots deixar gronxar per les ombres de les fulles del plataner, veure la vida passar i abstreure’t davant el bullici de gent a l’entrada del mercat si aconsegueixes seient a l’entranyable Bar Oller (passeig de Sant Joan, 146). Serveix la cervesa, encén un cigarro, contempla el món des de la teva cantonada. L’heroi del dia és el que disfruta cada moment.


5. Amb altura

‘Chill’ panoràmic

En el vertigen de l’amant consumat de les terrasses s’arriba a buscar terrasses a les altures, amb una vista impressionant de la ciutat. Molts hotels de Barcelona ofereixen ‘rooftop bars’ de somni als seus terrats. Ara mateix destaca el Tope de The Hoxton (Diagonal, 205). La seva terrassa superior ofereix una perspectiva singular de la Torre Glòries, ja que està pràcticament enganxada a l’edifici de Nouvel. Fora d’això, les seves hamaques i sofàs estivals envolten una bonica piscineta. Postureig de mirades perdudes en l’horitzó, tacos a foc lent i còctels ben dolços. 

Un mirador excepcional amb menys ínfules és el que ens ofereix la terrassa del Bar Marcelino (Margarit, 85). Les seves taules són el merescut premi per als que decideixen estirar les cames a l’hora del vermut i s’atreveixen a ascendir més enllà del bullici de Sant Antoni i el Poble-sec. La vista des d’aquesta esplanada és imbatible. La ciutat vibra als nostres peus i es respira calma. Aconseguir cadira a La Caseta del Migdia (Mirador del Migdia, s/n) és com conquerir el cim del món. A les altures de Montjuïc, al costat de la muralla del castell i amb el mar en l’horitzó, entregar-se a les tapes entre pins és pura glòria. Plaer panoràmic per a diumnegers elevats.


6. Cites exclusives

‘Lounge’ estrellats

El bohemi Centre Cívic Can Deu (plaça de la Concòrdia, 13), ubicat en una sublim finca modernista, és l’escenari ideal per a una trobada íntima afortunada. La Cafeteria Can Deu ofereix una ambientació dels anys 20 i expandeix el seu encant a la seva formidable terrassa interior, on la brisa xiuxiueja entre les fulles dels seus arbres i la seva bonica font seca. Ja sigui per disfrutar de la teva pau mental o d’aquella cita anhelada, aquí la tarda només pot anar a millor.

Lluny del centre i les masses de turistes, la cocteleria Torre Rosa (Francesc Tàrrega, 22) continua sent el secret més ben guardat d’Horta-Guinardó. Fer el vermut del cap de setmana al seu jardí a l’aire lliure sota l’ombra d’una palmera mentre contemples la vistosa mansió centenària de l’antic barri dels indians és com una invitació al petó.

Descobrir el gran espectacle secret d’un jardí als intersticis d’un hotel no té preu. A prop del passeig de Gràcia, l’Hotel Alma (Mallorca, 271) guarda una terrassa magnífica en un pati que s’amaga rere la seva àmplia entrada. Un encantador saló a l’aire lliure presidit pels tons vius dels pitosporos i grans plataners entorn dels quals es reparteixen les taules i les cadires amb coixins. Tot un regal de ‘chill’ arbustiu que es pot disfrutar prenent alguna cosa fins a les onze de la nit. També triomfaràs si apostes pel menjar italià i l’arbreda de Menudo Bar (Benet Mateu, 24) o l’acollidor jardí d’El Garden Barcelona (Bordeus, 31).


7. Pícnic al parc 

Vermut arbustiu

Ens fascina la constel·lació de plats voladors i cerveses en òrbita constant, el sorollet entusiasmat de les xips contra les dents d’un infant i la repicadissa de les pales de ping-pong de fons. Si la vida és una revetlla, la celebrarem a La Tapeta del Coll (passeig de la Mare de Déu del Coll, 77). El barri batega en aquest xiringuito protegit per fulles de parra, un cosmos fet de gotets de cartró, música de l’FM i la patxanga més sana del món. La salsa descendeix per muntanyes de braves com la lava pel Vesubi, les croquetes es multipliquen per les taules, i els cigalons animen xerrades. Esgotes la canya i t’envaeix una grandiosa sensació de diumenge. Que qualsevol dia pot ser diumenge.

L’elegant terrasseta de Pinhan-El Jardí Secret (avinguda de Pau Casals, 19) queda amagada rere uns arbustos als frondosos intersticis del Turó Park. La sensació d’alleujament és fabulosa. Les seves taules bufones de metall es reparteixen al voltant d’un concili de til·lers, i la mirada es perd seguint el tronc de les magnífiques Washingtònies que es corben cap al cel. Entre centres de taula, ornaments florits i cucurutxos de patates gruixudes la vida es resol en un instant. 


8. Places infinites

Ampla és la teva cadira

Notícies relacionades

L’entorn indispensable, bàsic, universal per a una terrassa és la plaça. Si la nit desemboca a la terrassa diàfana de Local 225 (Doctor Trueta, 225), tot anirà bé. Aquest bar de barri amb un toc canalla transmet bones vibres. Les figures es retallen sobre les taules amb el fons de grans portalades del bar. Venen ganes d’omplir una tela amb l’estampa. Aquest local ‘hand made’ resulta ideal per començar el dia amb el vermut a la seva generosa plaça o sedimentar la jornada a base de tapes, còctels i música.

A barris com Horta, Sants o Gràcia, es multiplica el ritual de la plaça eterna. A la plaça d’Osca el desplegament de terrasses és generós com pocs, els bars de la plaça d’Eivissa són una impertorbable mostra de la vida de poble. L’encant de les seves terrasses continua reunint els veïns d’Horta, igual que divideix els de Gràcia, sempre a l’aguait d’una taula lliure a places com Rovira i Revolució. Us comparteixo un secret: si aneu una mica més enllà dels confins de Gràcia, arribareu a la magnífica Cafeteria La Sedeta (Sicília, 321). La seva terrassa sota els arcs de l’edifici destil·la bon ambient. Els nens juguen a la plaça interior, les famílies celebren la sortida del col·le i ningú es baralla per una cadira.