Carme Ruscalleda, Mantis i Eukarya, premis Cata Mayor

El restaurant va ser premiat com el millor de BCN el 2023; la xef, com a llegenda gastronòmica, i l’obrador de Lluc Crusellas, millor empresa artesana.

Carme Ruscalleda, Mantis i Eukarya, premis Cata Mayor

ferran imedio

5
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Cata Mayor, el canal gastronòmic d’EL PERIÓDICO i Prensa Ibérica, va entregar ahir els seus premis gastronòmics en una festa que va tenir lloc a l’Antiga Fàbrica Damm. Van pujar a l’escenari els responsables de Mantis, el millor restaurant obert el 2023 a Barcelona, segons els vots dels lectors, i Carme Ruscalleda, distingida com a llegenda gastronòmica, i el pastisser Lluc Crusellas, amo de la botiga-obrador Eukarya, elegida millor empresa artesana, tots dos a proposta d’un jurat d’experts. Va conduir la gala el periodista Roger de Gràcia.

Mantis es va erigir en el restaurant favorit dels lectors, que van votar durant la segona quinzena de desembre. En total es van emetre 275.695 vots, dels quals 160.143 van ser per al guanyador. En segon lloc va quedar la Taberna Kamikaze i, tancant el podi, Insolent. Mantis és el negoci dels cuiners David Romero i Toni Solans, formats en restaurants com el desaparegut Fäviken o el madrileny Diverxo, i basa la seva oferta en una reinterpretació de la cuina asiàtica, tendència clara a Barcelona. En la crònica del maig, Pau Arenós va escriure: "Mantis vira a Àsia, però no només. Els joves xefs miren lluny per sentir-se a prop. Sense cotilles i rodamons, es troben menys atrapats que la generació que els va precedir".

"Això és només el principi"

També es va arriscar amb un vaticini: "Fa dos mesos que han obert i se’ls saluda com un dels prodigis del 2023. Podria ser. Vaig menjar-hi bé, hi ha idees, capacitat, mà culinària, tot i que haurien de protegir-se contra els elogis desmesurats". Els plats destacats: l’ou ferrat amb cocotxes i salsa de capipota, el har gow de gambes i la rajada amb bearnesa XO.

Joan Roca (El Celler de Can Roca) i Ivan Canals (director comercial de Canals i Munné) van entregar el premi a Romero i Solans, que van agrair a clients i proveïdors que hagin ajudat a fer realitat el seu projecte. "Volem seguir molt temps i donar molta canya", van proclamar. "Això és una marató i el premi suposa una empenta per continuar lluitant i continuar fent les coses bé, això és només el principi".

Si el premi al millor restaurant obert el 2023 es va entregar a criteri dels lectors, els altres dos s’atorguen a criteri d’un jurat format pel cronista gastronòmic i responsable de Cata Mayor, Pau Arenós; el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés; els cuiners Carles Gaig (Petit Comitè), Martina Puigvert (Les Cols) i Carlota Claver (La Gormanda), i l’empresari Enric Rebordosa, propietari de Grup Confiteria (Betlem, Cafè del Centre, La Confiteria, Bar Muy Buenas, El Maravillas, Paradiso, Dr. Stravinsky...).

Exemple per al col·lectiu

La Llegenda Gastronòmica reconeix el treball i dedicació d’un home o una dona que tingui una llarga i consolidada trajectòria al món de la cuina. Tenen cabuda en aquesta categoria sommeliers, xefs, baristes, responsables de sala... de reconegut talent i que són un exemple per al col·lectiu. Com la premiada aquest any, Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952).

És la cuinera que va tenir més estrelles Michelin, set, amb restaurants a Catalunya i Tòquio, ambaixadora del Maresme i persona compromesa amb la cultura i el país que, a més, ha sigut nomenada doctora honoris causa per la Universitat de Barcelona. Autodidacta, juntament amb el seu marit, Toni Balam, va començar a la botiga familiar on va desenvolupar l’art de la xarcuteria per atrevir-se finalment a obrir Sant Pau, referència internacional que va formar part del petit club de restaurants amb tres estrelles. Tancat Sant Pau, lluny de jubilar-se continua treballant, en plena forma i amb una irrefrenable energia. Ella representa el millor de la revolució gastronòmica que des de Catalunya es va expandir pel món.

Ruscalleda va fer un apassionat al·legat, al recollir el guardó de mans d’Arenós, en favor del sector primari, dels productors. "Els cuiners juguem amb triomfs a la mà, que són els ingredients que tenim al nostre voltant, així que cal lluitar pels agricultors, pels ramaders, pels pescadors".

Millor xocolater del món

El premi a la millor empresa artesana realça la tasca d’artesans i productors sense els quals no existiria la cuina: elaboradors de formatges, embotits, xocolates, melmelades, pans, conserves, olis, cerveses, vinagres... Van recollir el premi Lluc Crusellas (Santa Eulàlia de Riuprimer, 1996), la carrera del qual és meteòrica: coronat a París el 2022 com a millor xocolater del món, va obrir a Vic una botiga-obrador, Eukarya, on dona forma i expressió al seu talent.

Eukarya aposta tant per la forma com pel contingut, amb una oferta xocolatera d’alts vols i diversa amb rajoles, torrons o bombons. Amb la facilitat de poder obrir a Barcelona gràcies al rèdit mediàtic del reconeixement mundial, ha preferit concentrar l’esforç a Vic i convertir la capital d’Osona en un lloc de referència xocolatera.

"Cuidar les comarques"

Notícies relacionades

Després de rebre el trofeu de mans de Xavier Comerma, director general adjunt de Banc Sabadell i director territorial de Catalunya, i de Fèlix Noguera, director general de Prensa Ibérica Catalunya, el xocolater va recordar la seva breu però intensa trajectòria. Del jove ciclista que s’ho volia prendre seriosament al xaval que tenia clar que seria pastisser i que va trobar a la cuina de Can Jubany les raons per seguir endavant amb el seu somni. "Tot ha anat molt ràpid", va resumir amb un sospir després de remarcar que Eukarya és a Vic per convicció pròpia: "Cal cuidar les comarques i evitar la centralització, per això vam sentir que calia apostar per fer-ho a casa, i de casa al món".

Albert Sáez, director d’EL PERIÓDICO, va tancar l’entrega de premis amb el seu aplaudiment en públic al treball de Cata Mayor a través de la figura del seu coordinador, Pau Arenós, "un periodista excel·lent que ha tingut la sort d’explicar el millor moment de la història de la gastronomia de Catalunya i que ha resistit contra vent i marea fent periodisme gastronòmic de qualitat". Tampoc va voler oblidar les empreses que han recolzat aquests premis.