Reaccions a la defunció

Polítics i artistes recorden María Jiménez com una «dona valenta»

mara-jimnez

mara-jimnez

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’artista María Jiménez ha mort aquesta matinada a la seva casa de Triana, a Sevilla, als 73 anys. Polítics i artistes han destacat a les xarxes socials la seva valentia i el seu feminisme.

La cantant, reconeguda l’any 2022 amb la medalla d’or al Mèrit en les Belles Arts, ha sigut recordada per la ministra d’Igualtat en funcions Irene Montero com la dona que va posar veu al «‘se acabó’» –en al·lusió a la seva popular cançó– davant el masclisme «quan no era gens fàcil, supervivent de violència de gènere, forta, valenta i disfrutona. Ens deixa camins oberts i un exemple valuós per a moltes dones. Que voli alt María Jiménez».

En el mateix sentit, la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha lamentat la mort de l’artista sevillana María Jiménez, que ha qualificat com «una dona valenta i lliure», que va ser «una icona de la transició i de la defensa d’Andalusia», una veu genuïna i una referent de Triana indomable que deixa un llegat musical i humà que perdurarà per sempre».

L’escriptora Lucía Etxebarrría ha recordat l’autobiografia «meravellosa de María Jiménez en què explica una vida que no sé quantes l’haurien aguantat» i ha ressenyat que era un exemple de «dona resilient. Bravo».

Notícies relacionades

El cantant Pitingo detalla al seu compte de X (abans Twitter) el seu dolor. «Vaig parlar amb ella no fa gaire estant de gira, li vaig preguntar com estava i em va dir: «Molt bé, ¿i tu, gitano meu?» Em va fer trucar-li per videotrucada i cantar-li, jo sabia que estava molt malaltona, però mai em va dir que estava malament, no volia preocupar ningú».

L’artista assegura que és «de les dones més fortes i valentes que he conegut en la meva vida i ja com a artista només puc dir que és una gran, única, irrepetible i genial, ella era artista d’artistes».