A tres setmanes de l’estrena

Un ajuntament del PP cancel·la una obra sobre un mestre republicà amb finalitats benèfiques

L’onada de cancel·lacions indigna la cultura: «És un cas obvi de censura i no crec que siguem els últims»

Vox demana treure «un fal·lus i una vulva de mida considerable» de l’obra de teatre ‘La Villana de Getafe’ de Lope de Vega

Una alcaldessa del PP censura la pel·lícula de Buzz Lightyear pel petó de dues dones

Un ajuntament del PP cancel·la una obra sobre un mestre republicà amb finalitats benèfiques
1
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Briviesca (Burgos), liderat pel Partit Popular, ha decidit cancel·lar la funció ‘El mar: visión de unos niños que no lo han visto nunca’. Una obra dirigida per Xavier Bobés i Alberto Conejero que està inspirada en la història del mestre republicà Antoni Benaiges, que s’havia de representar el 15 de juliol a la localitat burgalesa.

Els motius que expressa la municipalitat perquè no es porti a terme l’espectacle són de seguretat i econòmics. Per contra, Bobés ha expressat en un comunicat la seva disconformitat i ha assegurat que des de l’abril passat la companyia ha intercanviat «informació tècnica de l’espectacle amb els responsables tècnics de l’esdeveniment per facilitar la seva representació al Patio del Hospitalillo».

L’artista també ha volgut transmetre la seva preocupació per la «decisió de l’actual consistori d’anul·lar una funció a només tres setmanes de la seva celebració». L’obra es va interpretar, en català, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i s’han portat a terme més de mig centenar de funcions arreu del país.

Notícies relacionades

«En coherència amb els nostres principis i valors, hem renunciat a la indemnització econòmica proposada pels responsables. Continuarem portant ‘El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai’ a tots els escenaris que puguem, i confiem que les administracions del nostre país es continuaran movent amb respecte i cura professional cap als artistes i els espectadors, i amb la llibertat d’expressió com a posició comuna i innegociable», assenyala el comunicat.

Promesa que no va poder complir

Aquesta obra de teatre homenatjava Benaiges, que va prometre als seus alumnes d’una escola rural de Bañuelos de Bureba (Burgos) anar a veure el mar per primer cop a Catalunya. Un desig que no va poder complir perquè va ser afusellat el 1936 al començar la Guerra Civil. La tasca del mestre també es va fer popular pel seu revolucionari model d’escola basada en les tècniques Freinet, un modern sistema educatiu centrat a incentivar la curiositat de l’alumne i la seva lliure expressió. 

Temes:

Burgos Teatre Vox