Temporada 2022-2023

Els grans musicals tornen a Barcelona

‘Golfus de Roma’ al Condal, ‘Ghost’ al Tívoli i ‘Pretty Woman’ a l’Apolo han sigut els primers a arracar aquesta temporada

Els grans musicals tornen a Barcelona
4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

‘Golfus de Roma’ al Condal, ‘Ghost’ al Tívoli i ‘Pretty Woman’ a l’Apolo han sigut els primers a arracar aquesta temporada. El públic té ganes de musical i les funcions tenen una bona entrada. Mentrestant ‘Ghost’ i ‘Pretty Woman’ van arribar a escena després de l’èxit en el cine. ‘Golfus de Roma’, en canvi, amb música de l’aclamat Stephen Sondheim, va ser portat a la pantalla després del seu triomfal debut a Broadway com ‘A funny thing happened on the way to the forum’ (1962), el seu títol original. La versió catalana compta amb un fantàstic actor Jordi Bosch com a protagonista junt amb un equip molt rodat i una moderna adaptació del director Daniel Anglès , que potencia l’humor a l’integrar el món del circ en aquesta comèdia d’embolic que transcorre a l’antiga Roma.

El muntatge, molt dinàmic, divertit i amb una brillant escenografia i vestuari de Montse Amenós, compta amb una àgil direcció musical de Xavier Mestres. En els rols principals es mantenen Ana San Martín (Philia) i Eloi Gómez (Eros) com a parella d’enamorats, Meri Duró (M. Lycus) i OriolO (Erronius), que ja van estrenar la peça a Madrid, en versió castellana fa un any. A part de Bosch, s’han incorporat a la versió catalana Roger Julià (Senex) –codirector de l’espectacle i membre de Rhum & Cia– i Mercè Martínez (Domina), pares d’Eros, i Victor Arbelo com a Miles Gloriosus, el general romà també vol fer seva la virginal Philia. La greixada i versàtil plantilla orquestral, que assumeix diferents rols en la funció, és un dels atractius d’aquest muntatge en què les rialles estan assegurades.

‘Ghost’ compta amb l’al·licient de veure en directe David Bustamante com a protagonista i una posada en escena plena de sorpreses, amb molta màgia. No oblidem que Bustamante encarna un fantasma durant la major part de l’obra. És un home que des del més enllà intenta vetllar per la seva nòvia i venjar la seva mort. En el repartiment figuren, entre d’altres, Ana Dachs, que es va incorporar fa un mes a la producció en el rol de Molly, la nòvia de Sam; Christian Sánchez al paper de Carl, l’interessat amic de Sam i Ela Ruiz com la vident Oda Mae, «la màquina» com l’anomena de manera carinyosa Bustamante per la seva increïble capacitat vocal. El repartiment està ben compenetrat. A diferència de la resta de musicals a la cartellera la major part de la música instrumental està gravada.

A ‘Pretty Woman’, la música composta per Bryan Adams està interpretada per sis músics amb Arnau Vilà al capdavant. No se’ls aprecia i només surten a l’acabar la funció a l’hora de saludar. L’Apolo acull l’estrena a Espanya de ‘Pretty Woman’ amb una parella protagonista estel·lar: Roger Berruezo i Cristina Llorente. Ells encarnen una prostituta i un ric home de negocis que després de passar una setmana junts acaben canviant les seves vides gràcies a l’amor. «Jo no veig gens masclista aquesta obra, perquè és ella que remou per dins aquest senyor que jo interpreto. És ella qui el rescata a ell, està clar», va afirmar Berruezo en la presentació.

Notícies relacionades

I encara falten per arribar ‘Cruz de navajas. El último mecano’, un espectacle més pròxim al concert que al típic musical que reviu de manera vibrant els temes de l’aclamada banda madrilenya dissolta fa 30 anys. L’espectacle s’estrenarà el 18 de novembre i tornarà a donar vida a la sala situada a la cúpula de Las Arenas Grup on es va estrenar ‘Grease’ el 2011. Aquest mític títol que va triomfar anys després de la seva estrena a Broadway en el cine amb John Travolta i Olivia Newton-John també recalarà al Tívoli, a partir de desembre quan es compleix mig segle de l’estrena a Broadway. I al febrer la mateixa sala tornarà a acollir ‘La jaula de las locas’, exitosa comèdia protagonitzada per Àngel Llàcer i Ivan Labanda.

Musicals en català

El musical en català aquesta temporada torna a estar en minoria en xifra, però no en qualitat. Entre les novetats en aquest terreny destaquen dues obres originals que s’estrenaran al Poliorama. Primer arribarà ‘Pares normals’, amb música del grup Amics de les Arts, a partir del 18 de novembre. Aquesta comèdia musical compta amb dramatúrgia de Marc Artigau, direcció de Sergi Belbel i és portagonizada per Enric Cambray i Júlia Bonjoch, entre d’altres. I després ‘L’alegria que passa’, basada en una obra homònima de Santiago Rusiñol, que prepara Dagoll Dagom de cara a la seva estrena el 8 de març.

Temes:

Musicals