Un conte sobre el valor de la lectura

Isaac García Mainar presenta ‘Este libro es para ti’, il·lustrat per Furia, de la mà d’Alba Editorial. "Em faria molt feliç si pot ajudar a transitar el bonic camí" d’estimar el que llegeixes.

Un conte sobre el valor de la lectura
3
Es llegeix en minuts
DANIEL MONTSERRAT

La Carla és "un prototip de nena a qui no li agrada llegir, perquè pensa que és una cosa avorrida i que requereix massa esforç, més que les pantalles i els videojocs". La Carla és la protagonista d’Este libro es para ti. "En aquest viatge aprèn que la lectura t’aporta moltes coses, que requereix paciència, però, al final, t’omple d’una manera més plena, perquè, pel camí, et transforma". Aquesta és la clau del llibre que acaba de publicar Isaac García Mainar, il·lustrat per Furia, de la mà d’Alba Editorial.

"El tema de com abordar el foment de la lectura des de la infància sempre m’havia preocupat –assegura l’autor– i, pensant l’argument, se’m va acudir que podria ser en si mateix un llibre que incités a la lectura a qualsevol nen o nena. I així va anar creixent el concepte del conte en què es descobreixen les bondats de llegir", explica García Mainar, que debuta en la literatura infantil amb aquest títol, i que té clar que és un gènere especial: "Les primeres lectures són vitals. Una persona, normalment, s’enganxa, o no, a la lectura si les seves primeres incursions són agradables. Em faria molt feliç si el meu llibre pogués contribuir una miqueta que un sol nen o nena continuï volent transitar aquest bonic camí que és la lectura.

De tota manera, aquest títol no és només per a nens, els adults que el llegeixin també se sentiran interpel·lats", recalca l’autor, que com a guionista ha escrit llargmetratges, sèries, curtmetratges i vídeos didàctics i promocionals.

El plus de la il·lustració

A Este libro es para ti tenen un paper fonamental les il·lustracions de Furia: "La il·lustració és vital. La connexió amb els personatges, la trama, el to o, fins i tot, amb les idees o conceptes que es tracten al llibre està molt relacionada amb la imatge. Jo no podria imaginar-me cap altra Carla que la dibuixada per Núria Garcia Traveria. Et sents molt més pròxim a ella i a les seves vivències gràcies als dibuixos i colors. La il·lustració li dona aquest plus de donar vida al text, les paraules es transformen en imatges que t’arriben al cervell d’una manera més clara i pròxima", assegura.

Aquesta novetat editorial també pretén reforçar aquest vincle entre infància i lectura que cal seguir cuidant, una cosa que té molt clara Mainar: "Se sol dir que es llegeix menys, per això dèiem dels estímuls de les pantalles, els TDAH... Però no ens hem de donar per vençuts. Tampoc crec que s’hagi de tractar les pantalles com a un enemic, tot i que està clar que el seu ús s’ha de controlar, sinó més aviat enfocar-nos en els molts avantatges de la lectura. Es tracta de fer entendre, i que el nen descobreixi també per si mateix, el que la lectura aporta. Hi ha infinits mons dins dels llibres. Si un nen descobreix això, mai deixarà de llegir", afirma.

Notícies relacionades

"Un dels avantatges principals dels llibres és que estimulen molt la imaginació. Així mateix, els nens són nens, i el joc és la seva eina bàsica, i més agradable, de relacionar-se. Per això, a l’hora d’intentar incentivar la lectura entre els nens, són dues coses que no hem d’oblidar.

Mirar de motivar-los a través del joc o de la imaginació sempre serà una bona idea, i ho veuran com una cosa més atractiva que si ho plantegem com una obligació, ‘l’has de llegir’, reflexiona en veu alta Mainar abans de referir-se al títol. "És un joc, no és només un reclam per cridar l’atenció. Quan diem que aquest llibre és per a tu, en realitat ens referim que qualsevol llibre és per a tu. Aquest, específicament, ho és, o això espero, perquè la història pot apel·lar molta gent. Però, en general, tots els llibres ens poden aportar alguna cosa, encara que al final no ens agradin del tot. Sempre hi ha una descripció, un personatge, una situació... que ens pot sorprendre, o, almenys, interessar. Sempre s’aprèn llegint, i això no és una cosa que puguem dir de tot", explica.

Temes:

Llibres