Crítica de música
André Rieu, tres hores de felicitat al Palau Sant Jordi
El violinista i director d’orquestra holandès va desplegar el seu frondós i dinàmic espectacle amb cites a valsos, marxes i àries, i va comptar amb Los del Río al final de festa a cop de la ‘Macarena’, en una sala amb les entrades esgotades
Virtuoses violinistes amb vaporosos vestits de la Ventafocs, ‘tenors de platí’ tardorals i inflant els seus fracs com paons, un carrusel de valsos, marxes i àries de conte de fades, somriures sense segona intenció i molta broma amb el públic en tres hores de diàleg continu. I en el centre del quadro, la figura i el violí del senyor André Rieu, un tipus que sap el que fa: segurament el fenomen més gran amb fons clàssic des d’Els Tres Tenors, capaç d’omplir un recinte com el Palau Sant Jordi, aquest dissabte, malgrat la (gairebé) indiferència de la premsa.
Això de Rieu resultarà rematadament convencional als ulls de la crítica clàssica, i mancada d’aura ‘cool’ per als analistes pop, però no sembla que en derivin terribles conseqüències per a la seva carrera ni per al seu art de la seducció en gran. Hi havia la seva dringadissa parada completa al Sant Jordi, amb la seva seixantena de músics i vocalistes (de tretze nacionalitats) i el seu ànim d’esquivar els codis de l’ortodòxia clàssica. Rieu no deixa de ser un rebel que es burla de l’elitisme i converteix un repertori daurat, ben construït i ric en cops d’efecte, en un espectacle que connecta amb un públic transversal a través de l’emotivitat i l’alegria de viure. I transmetent-te la sensació d’estar compartint un moment especial: el Sant Jordi com a «centre de l’univers», va observar.
De Nàpols a Berlín
Notícies relacionadesA partir d’aquí, cal fer notar l’extrem dinamisme del concert des de la mateixa entrada en escena dels músics, creuant la platea, al so de la fanfàrria de ‘Seventy-six Trombons’, dirigint-se després a la cançó napolitana ‘Maria Mari’ o a l’ària ‘Nesun dorma’ de la mà dels tenors. D’allà, a les sopranos, amb faldilles de fantasia, invocant Bette Midler a ‘The rose’, en un no parar de canvis i tonalitats que es va carregar números d’agitació assegurada (la ‘Dansa del sabre’ o la tradicional jueva ‘Hava nagila’) i que va incloure incursions en territoris més sentits: aquí cal destacar la ‘Irgendwo auf der welt’ (del musical alemany ‘Un somni ros’, de 1932), cançó «sobre la recerca de la felicitat» en la qual es van lluir les veus ‘retro’ dels Berlin Comedian Harmonists.
Astuta selecció de repertori i escenes per als annals del Sant Jordi: pista i grades entregades al ball en parella amb ‘El Danubi blau’, guiats pel dolç violí. I en el tram final, buscant el ‘crescendo’, la joiosa ‘Marxa Radetzsky’, amb pluja de globus sobre el públic, i el gag de comptar amb Antonio Romero i Rafael Ruiz, Los del Río, per a una versió de la ‘Macarena’ que va donar a entendre que, al cap i a la fi, potser no hem d’aixecar tantes fronteres mentals entre les fites populars d’ahir i les d’avui.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Entrevista Andreu Buenafuente: «A hores d’ara ja no em preocupa aixecar polseguera»
- Investigació en marxa ¿Què ha passat a Cornellà? Les claus de l’atropellament múltiple al camp de l’RCD Espanyol
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Ministra d’Inclusió. El repte de governar Saiz: "És necessària la política del retrobament"
- Esmorzar de ‘Diario de Noticias’ i EL PERIÓDICO Illa: "Quan Catalunya i Navarra lideren, Espanya avança i Europa s’enforteix"
- Atletisme "¿La plata europea? Continuo sent el mateix pringat"
- TENNIS L’Alcaraz més "intel·ligent" se cita amb Sinner en la final de Roma
- La ronda italiana Fantàstica victòria d’Ayuso al Giro