Còmic

Adeu a Superlópez: Jan publica l’última aventura del personatge que va crear el 1973

  • El dibuixant publica aquest dijous l’àlbum ‘Sueños frikis’, en què l’heroi de còmic ajuda una noia que pateix ‘bullying’ viatjant a un món medieval d’orcs i mags

Adeu a Superlópez: Jan publica l’última aventura del personatge que va crear el 1973

JAN

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2023 hauria fet 50 anys, però Superlópez, el veterà i popular heroi, bonàs i despistat, paròdia de Superman, creat per Jan el 1973, dirà adeu aquest dijous amb una última aventura. Es tracta de ‘Sueños frikis’ (Bruguera), àlbum en què el dibuixant, de 82 anys, que sempre ha tractat temes socials i d’actualitat que afecten els lectors adolescents, posa sobre la taula el tema del ‘bullying’.

A ‘Sueños frikis’, Jan, en una picada d’ullet a ‘La història interminable’, porta la seva protagonista, la jove universitària Mayra, que pateix l’assetjament d’una colla de nois liderats per l’aprofitat i masclista Roland, fins a un món de fantasia, medieval, poblat per mags, bruixes, dracs i orcs. Un univers que no li és aliè, perquè el dibuixant ja ve ambientant en un de similar la seva sèrie ‘Don Talarico’, que publica a Amaníaco Ediciones. El missatge per als joves i no tan joves: «Els problemes ‘enormes’ es desinflen molt quan els plantes cara». En aquesta aventura, Superlópez, que es troca en mag per dir-se Superlósum, acabarà penjant la capa de superheroi d’estar per casa i tornarà a la seva rutina a l’oficina.

El 2018, Jan celebrava els 45 anys del personatge amb ‘El gran libro de Superlópez’, d’Antoni Guiral. Va ser aquell mateix any quan va ser l’autor del cartell del Saló del Còmic de Barcelona, on va protagonitzar una gran exposició, i quan va veure portat al cine el personatge, encarnat per Dani Rovira, en un film de Javier Ruiz Caldera, ‘Nuevas aventuras de Mambrú’.

En una entrevista a aquest diari, Jan es mostrava «desesperat per recuperar lectors de 12 a 18 anys». «Per a ells volia fer els meus Superlópez, però és una batalla inútil contra els mòbils i les tauletes... Si segueixo serà perquè tinc alguna esperança que es cansin de l’hipnòtic focus rectangular, però soc pessimista. No sé si acabaré passant-me a l’humor adult, però no ho faré amb Superlópez», avisava ja llavors.

Notícies relacionades

Jan, nascut Juan López Fernández, al poble lleonès de Toral de los Vados el 1939 i traslladat a Barcelona als 70, es va bolcar en la seva passió pel dibuix a mitjans dels 50, treballant als Estudios Macián d’animació. Va ser gràcies a un altre d’històric del còmic, Gin, que li va proposar presentar els seus treballs a Ediciones Clíper, que va començar a publicar historietes en còmics com ara ‘Yumbo’ i ‘Pinocho’. El 1969, va començar a col·laborar amb Bruguera, on naixeria Superlópez, com a antítesi de Superman: un heroi amb poders, sí, però una mica matusser, que quan no porta el vestit és un gris oficinista de Parchelona, transsumpte de la capital catalana.

A més de Superlópez, el seu personatge més conegut i longeu, també va crear als 80 el Polzet i sèries com ara ‘Don Talarico’, ‘Lucas y Silvio’, ‘Don Plácido’ i ‘Don Viriato’.

Temes:

Còmic Llibres Jan