Nova iniciativa

Barcelona es convertirà en capital de l’humor amb el festival In Risus

  • La mostra, llançada per MPC Management i el Cruïlla, oferirà una àmplia panoràmica amb artistes consagrats i promeses del 16 al 20 de març del 2022 en sales de tot tipus, des del Llantiol al Palau Sant Jordi

  •  Berto Romero, No Te Metas En Política, Pablo Ibarburu, Ana Morgade i Charo López destaquen en la programació de la primera cita d’aquestes característiques a la capital catalana

Barcelona es convertirà en capital de l’humor amb el festival In Risus
4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Barcelona es convertirà en la capital de l’humor del 16 al 20 de març amb el festival In Risus (Dentro de la Risa), on la rialla serà protagonista. La primera mostra d’aquestes característiques comptarà amb una trentena d’actuacions de Berto Romero, No Te Metas En Política, Pablo Ibarburu, Ana Morgade, que torna a escena, o Charo López, que programaran els seus espectacles en una desena de teatres de la ciutat. Fins i tot el Palau Sant Jordi comptarà amb un xou de La Era Moderna amb un nou espectacle, que, si tot va bé, començarà a rodar el gener del 2022. Tot depèn que Ignatius Farray, peça clau del grup que forma amb Quequé i David Broncano, es recuperi. «Ha patit un atac d’ansietat i està intentant superar-lo», explica Pau Gil, membre d’MPC Management, l’agència d’humoristes més gran d’Espanya. Ells i els responsables del festival Cruïlla s’han aliat per transmetre bones vibracions al públic amb aquest festival.

In Risus part amb una àmplia programació que reflecteix el bon moment de l’humor a Espanya. Hi ha espectacles molt variats i per a totes les edats, dos dels quals infantils. La Ruïna, Valeria Ros, Venga Monjas, Miquel Noguera, Txabi Franquesa, Guillem Estadella, Andreu Casanova i Toni Moog també formen part de la programació, que comptarà amb un espai al Teatre del Raval destinat a descobrir noves promeses de quilòmetre zero. Tomàs Fuentes, guionista d’Andreu Buenafuente, i Berto Romero s’encarregaran de presentar les actuacions, plantejades com un ‘open mic’ per descobrir el que ve. Les entrades estan disponibles a la web del festival: www.inrisus.com.

«Barcelona serà durant el festival la ciutat amb més rialles per càpita», augura Pau Gil, director de la mostra, que ofereix una sèrie d’abonaments amb descomptes en funció del nombre d’espectacles adquirits.

Barcelona serà durant el festival la ciutat amb més rialles per càpita

Pau Gil, director d’In Risus

No serà un festival paritari, però hi haurà una destacada participació femenina, i compte amb l’humor feminista de ‘Calladitas estáis más guapas’, espectacle realitzat per còmiques consagrades i emergents. Entre les novetats, destacar l’espectacle d’Ana Maria Simon i Paula Arcilla, habituals del programa radiofònic ‘A vivir’, que debutaran a Barcelona amb el podcast ‘Permitido equivocarse’ i que avisen: «La primera vegada mai s’oblida». David Fernández estrenarà la seva nova proposta, ‘No estoy bien’, i també es veurà ‘The Primitals’, espectacle a càrrec d’un ‘cuartero’ sortit d’una surrealista tribu que combina música a capela i humor.

Consolidar el sector

«Volem potenciar un sector que té una gran acollida entre el públic però que només fa set o vuit anys que ha començat a professionalitzar-se, ja que abans els artistes actuaven bàsicament en bars, en condicions molt precàries», assenyala Gil. «Fa temps que el sector de la comèdia reclamava un festival d’aquesta magnitud». In Risus vol ser punt de trobada de la professió. El delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados, i Edgar García, director de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Generalitat, han recolzat la iniciativa presentada aquest dimarts al Teatre Apolo. Granados destaca la importància del sector, «molt necessari en aquests temps complicats, que aporta diversió, però també crítica, intel·ligència, paraula i interacció. Necessitem l’humor més que mai». Per a García, «és una bona notícia que els organitzadors hagin aconseguit implicar tants teatres de la ciutat». Ni un ni l’altre han pogut precisar en què consistirà el recolzament de les institucions que representen.

El festival es desplegarà per tota mena de sales. Des del petit Llantiol a l’Apolo, el Teatre Victoria, la Sala Barts, el Regina, l’Aquitània i el Teatre Borràs, entre d’altres. També seran espais acabats d’estrenar com la Sala9Bosque, on es veuran espectacles com ‘Yo sobreviví a la EGB’, de Jordi Merca, entre d’altres.

La Champions de l’humor

Notícies relacionades

A més d’espectacles d’humor i ‘stand ups’, el festival comptarà amb dos espectacles infantils, entre els quals ‘Experimentos caseros: el show’, amb el qual els youtubers Natalia i Mayden salten a escena per realitzar curioses proves amb objectes quotidians. Però In Risus vol ser també lloc de trobada de la professió, convertir-se en un ‘hub’ de l’humor que atragui còmics, guionistes, programadors i públic. «Reunir 70 còmics a Barcelona una setmana anirà bé per a la indústria dels bars i de les drogues, és clar. Pot revitalitzar la ciutat», diu fent broma Txabi Franquesa, que actuarà en el Regina amb ‘Escocía’. L’actor valora que In Risus tingui en compte als artistes locals. «Anima estar en una programació amb gent tan potent, anima –prossegueix–. ¡És com estar a la Champions!». Ell, que fa 20 anys que és a la professió, creu que «la comèdia és el rock and roll real per tota la gent que atrau». I si es fan festivals de música, benvingut sigui un festival que aspira a convertir-se en referent i a atraure en el futur a primeres espases del riure de tot el planeta.

Per a Manel Portomeñe, fundador d’MPC Management, el festival In Risus és un pas important. «L’humor ha anat guanyant terreny en els últims anys. Representa un 22% en la programació als teatres. Espero que en el futur no només vegem humoristes espanyols, també els de la Xina, el Magrib o el Pakistan». Ja ho veurem.