LA 'DIADA' DEL CORONAVIRUS

Sant Jordi: la festa és a les llibreries

Els estands davant les botigues crearan ambient de carrer en una jornada amb pocs autors i solucions d'enginy perquè els lectors s'emportin a casa un llibre firmat

zentauroepp54198022 icult200721190915

zentauroepp54198022 icult200721190915 / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Quan es miri enrere i es pugui fer amb perspectiva es veurà, entre tant material estrany, que l’any de la pandèmia hi va haver dos dies del llibre, tots dos igual d’excèntrics: un que va tenir lloc en la data assenyalada però que va ser bàsicament virtual i un altre que va tenir lloc no a Sant Jordi sinó a Santa Brígida de Suècia, Sant Sever de Bizia i Sant Valerià de Cimiez, i que, a la seva manera, també va ser un succedani, amb nombroses llibreries despenjades de la celebració, activitat de carrer reduïda al mínim i el contacte amb els escriptors –el secret de les festes, que diria Casavella– minvat pel coronavirus. És gairebé un acte de fe organitzar un dia del llibre (i la rosa) enmig de tot això, però si alguna cosa pot guanyar la partida és la voluntat dels llibreters, els editors i, sobretot, els lectors; de si surten o no al carrer dependrà l’èxit de la jornada. Potser no hi ha tant a fer com en un Sant Jordi normal, però hi ha ofertaHi ha Sant Jordi.

Amazon ofereix firmes per a llibres digitals i algunes llibreries han fet provisió de llibres firmats per endavant pels seus autors

Comencem per la firma de llibres, el cor de tot, la raó per la qual milers de persones surten al carrer quan els temps no són de quarantena ni confinament: la gran majoria de llibreries han cancel·lat la seva activitat rubricadora, totes per seguretat i responsabilitat social: perquè l’autor, sobre tot el famós, atreu multituds. Les poques que propiciaran el contacte entre escriptors i lectors han extremat, pel mateix motiu, les mesures de seguretat. A Barcelona, per exemple, Documenta té previst asseure a un escriptor a la taula cada hora entre les deu del matí i les nou de la nit, entre els quals algú que ja ha donat proves en passades diades de la seva capacitat de convocatòria: Rafel Nadal. Sant Jordi, pandèmia, Rafel Nadal: assumptes menors han merescut l’apel·latiu de «prova de foc».

Control i mampara

«Està tot previst», diu el llibreter Eric del Arco. «Tindrem una persona fora controlant l’aforament de la llibreria i una altra a la zona de firmes, on només es permetran 10 persones amb la deguda distància de seguretat. L’escriptor, a més, serà darrere d’una mampara, per a protecció d’ell i del lector». A més, cal reservar cita prèvia. La presència de Nadal a Documenta no és un fet aïllat, i forma part de la mobilització que ha fet el Grup Enciclopèdia d’alguns dels seus autors, com David Nel·lo i Carla Gracia. Nadal trepitjarà altres llibreries com La Memòria, Abacus, Tòmiris i La Caixa d’Eines, a Barcelona, i a Girona, La Llibreria 22 i la Llibreria Empúries. Gràcia estarà a La Memòria i Documenta, i Nel·lo a Abacus i Documenta. Grans cadenes com Laie i La Central han cancel·lat firmes, però petites llibreries com Lata Peinada les han mantingut. A Edicions 62 mobilitzaran els seus escriptors però no diran on ni a quina hora, per seguretat. Un Sant Jordi estrany, sí.

A Edicions 62 mobilitzaran els seus escriptors sense anunciar ni el lloc ni l’hora, per evitar aglomeracions

Notícies relacionades

L’any en què allò virtual és rei, Amazon Kindle presenta la firma virtual: un catàleg de dedicatòries escrites de pròpia mà per una cinquantena d’autors per a la versió digital de les seves obres. Arturo Pérez-Reverte, Santiago Posteguillo, Carmen Mola, José María Guelbenzu i Lorenzo Silva formen part de la nòmina. És una opció: per als quals volen participar de la festa i no sortir de casa. I encara n’hi ha una d’intermèdia per als que volen sortir i emportar-se a casa un llibre firmat, però sense fer cues: els exemplars amb rúbrica que algunes editorials estan distribuint en llibreries. No és el mateix, però res és el mateix aquest any del virus.

Aspirants al tron

És Sant Jordi. O Santa Brígida. O Sant Valerià. És el Dia del Llibre. Hi haurà parades davant de les llibreries i aquesta serà la màxima expressió de carrer de la festa; el bategant cor de la jornada. ¿Es vendran molts llibres? Ja es veurà. Si és per les estadístiques recents, seriosos aspirants a fer-se amb el tron de la diada són ‘El enigma de la habitación 622’, de Joël Dicker, i ‘Canto jo i la muntanya balla’, d’Irene Solà, en ficció, així com ‘Mar d’estiu’, de Nadal, i ‘Así están las cosas’, de Gonzalo Boye, en no ficció. Tot i que ja se sap que aquest any estrany el Gremi de Llibreters no farà el que cada diada: divulgar la llista dels més venuts.